In dit artikel

A/B Testen in Email Marketing: Een Handleiding (2023)

In dit artikel

Struggel je om je e-mailmarketingprestaties te verbeteren? Je bent niet de enige, ik heb het ook meegemaakt en ontdekte dat het inzetten van A/B testen een krachtige manier kan zijn om dit doel te bereiken.

In deze blogpost leggen we uit wat A/B testen is, waarom het belangrijk is in e-mailmarketing en hoe je jouw eigen A/B tests kunt opzetten. Laten we jouw e-mailcampagnes naar een hoger niveau tillen!

Key takeaway:

De beste email marketing software van 2023 volgens onze test is Brevo. Eigenlijk spreekt vrijwel alles voor zich in deze software. En als ik ergens toch niet uitkom, dan staat de klantenservice klaar om mij professioneel en snel te helpen.

Samenvatting

 • A/B-testen is een krachtige manier om de prestaties van je e-mailmarketing te verbeteren.
 • Je kunt verschillende elementen testen, zoals afzender, onderwerpregel en afbeeldingen, om te ontdekken welke variant de beste resultaten oplevert.
 • Het is belangrijk om specifieke doelen te stellen voor je tests en slechts één element tegelijk te testen.
 • Door relevante gegevens vast te leggen en te analyseren, kun je gegevensgestuurde beslissingen nemen en je e-mailmarketingstrategie optimaliseren.

Waarom A/B-testen in e-mailmarketing?

A/B-testen in e-mailmarketing is essentieel om de effectiviteit van je marketingcampagnes te verhogen. Door het testen van verschillende elementen kun je ontdekken welke variant de beste resultaten oplevert in termen van conversieratio, klantbetrokkenheid en responspercentage.

Elementen om te testen: afzender, onderwerpregel, message preview, platte tekstmail, personalisatie, body copy, afbeeldingen

Er zijn veel dingen die we kunnen testen in een e-mail. Hier zijn enkele ideeën voor u:

 1. Afzender: Dit is de naam van de persoon of het bedrijf dat de e-mail stuurt.
 2. Onderwerpregel: Deze tekst laat de lezer weten waar de e-mail over gaat.
 3. Message preview: Dit is een kort stukje tekst dat laat zien wat er in de e-mail staat.
 4. Platte tekstmail: Dit is een e-mail zonder opmaak, zoals vetgedrukte tekst of afbeeldingen.
 5. Personalisatie: Hiermee kunt u de e-mail aanpassen aan elke ontvanger.
 6. Body copy: Dit is de belangrijkste tekst van uw e-mail.
 7. Afbeeldingen: Deze kunnen helpen om uw boodschap over te brengen.

Beste praktijken voor A/B-testen in e-mailmarketing

Als het gaat om A/B-testen in e-mailmarketing, zijn er enkele beste praktijken die u kunt volgen. Ten eerste is het belangrijk om specifieke doelen voor uw tests te stellen, zoals het verhogen van de open rate of het verbeteren van de conversieratio.

Dit helpt u bij het bepalen welke elementen u moet testen en welke resultaten u wilt behalen.

Een andere beste praktijk is om slechts één element tegelijk te testen. Dit zorgt ervoor dat u duidelijke conclusies kunt trekken over welke variant het beste presteert. Het kan verleidelijk zijn om meerdere elementen tegelijk te testen, maar dit kan de resultaten vertroebelen.

Het is ook belangrijk om voldoende tijd te geven voor uw tests. Geef elke variant genoeg tijd om impact te hebben voordat u conclusies trekt. Door uw testperiode te lang of te kort te maken, kunnen de resultaten beïnvloed worden.

Ten slotte is het cruciaal om alle relevante gegevens op een gestructureerde manier vast te leggen en te analyseren. Houd bijvoorbeeld rekening met het aantal klikken, conversies en betrokkenheidsniveaus bij elke variant.

Op basis van deze gegevens kunt u conclusies trekken en uw e-mailmarketingstrategie optimaliseren.

Al deze beste praktijken helpen u om gegevensgestuurde beslissingen te nemen en de prestaties van uw e-mailmarketing te verbeteren. Door te testen en te experimenteren, kunt u ontdekken welke elementen het meest effectief zijn in het aantrekken en betrekken van uw doelgroep.

Meer over ‘Email Marketing software’

Voor iedereen die zich wil verdiepen in email marketing software is onze complete gids een must-read. Het begrijpen van de top 10 functies kan enorm helpen bij het kiezen tussen platformen zoals Mailchimp, SendinBlue en GetResponse. En wist je dat de CRM-integratie een cruciale rol speelt in het beheer van je contacten?

Effectieve optimalisatie van email campagnes en slimme automatisering zijn slechts het begin. Het is ook essentieel om inzicht te hebben in de analyse van campagne data. Houd bij het versturen van e-mails altijd rekening met de AVG. Verbeter de betrokkenheid van je ontvangers door personalisatie in emails, A of B testen en het begrijpen van de open rate en click through rate. Bekijk hoe de toekomst van email marketing software eruit ziet, ontdek de voordelen van cloud-based oplossingen, implementeer social media integraties en optimaliseer je bereik met segmentatie van je email lijst.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent A/B Testen in e-mailmarketing?

A/B Testen in e-mailmarketing is een marketingtool waarbij je twee varianten van een e-mail test om te zien welke het beste werkt.

2. Hoe kunnen bedrijven A/B testen gebruiken in hun e-mailcampagnes?

Bedrijven kunnen A/B testen gebruiken om verschillende titels, lay-outs, timings en call-to-actions te testen in hun emailadres. Dit helpt hen beter te begrijpen wat hun publiek leuk vindt.

3. Wat is het nut van een e-mailmarketingexperiment?

Een emailmarketingexperiment, zoals split testing, stelt marketeers in staat om verschillende aspecten van hun marketing-emails te testen. Dit kan helpen bij het verbeteren van de effectiviteit van campagnes.

4. Hoe gebruik je Google Optimize voor A/B testen?

Google Optimize is een handige tool die je kunt gebruiken voor A/B testen. Met deze tool kun je verschillende varianten van een email maken en zien welke het beste presteert.

5. Wat is segmentatie in de context van emailmarketing?

Segmentatie in emailmarketing betekent het opdelen van je emailadressenlijst in kleinere groepen op basis van specifieke criteria. Hierdoor kan je je berichten beter aanpassen aan de voorkeuren van elke groep.

» Referenties


Gartner. “What is Email Marketing?”
https://www.gartner.com/reviews/market/email-marketing

» Referenties

Conclusie beste email marketing software 2023

 • De beste email marketing software – Brevo
 • Beste email marketing software voor opt-in – Enormail
 • Meest complete email marketing software – Brevo
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *