In dit artikel

Automatisering in Email Marketing: Een Stappenplan (2023)

In dit artikel

Hebt u moeite met het efficiënt organiseren van uw e-mailmarketing? Ik weet precies hoe u zich voelt – ik heb dezelfde uitdagingen gehad. Na een grondig onderzoek kan ik bevestigen dat automatisering dé oplossing is, bijvoorbeeld, het geautomatiseerd verzenden van een serie unieke berichten kan tijd besparen en effectieve resultaten opleveren.

In deze blog leid ik u door een eenvoudig maar krachtig stappenplan voor automatisering in e-mailmarketing. Bent u klaar om uw e-mail strategie naar een hoger niveau te tillen?.

Key takeaway:

De beste email marketing software van 2023 volgens onze test is Brevo. Eigenlijk spreekt vrijwel alles voor zich in deze software. En als ik ergens toch niet uitkom, dan staat de klantenservice klaar om mij professioneel en snel te helpen.

Samenvatting

 • Automatisering in e – mailmarketing kan tijd besparen en effectieve resultaten opleveren door het automatisch verzenden van berichten gebaseerd op triggers zoals het downloaden van ebooks, inschrijvingen voor nieuwsbrieven en de aanschaf van producten.
 • Het automatiseren van e – mailmarketingprocessen, zoals het versturen van downloads naar abonnees, het sturen van welkomstberichten bij inschrijvingen en het versturen van bevestigingsmails na aankopen, bespaart tijd en verhoogt de efficiëntie.
 • Bij het automatiseren van e-mailmarketing is het belangrijk om de juiste e-mailmarketingsoftware te kiezen, leads te genereren, mailings te automatiseren met behulp van een autoresponder, de e-mailstrategie te evalueren en te profiteren van de voordelen van e-mailmarketing, zoals kostenbesparing, personalisatie, meetbaarheid en klantloyaliteit.

Wat is e-mailmarketing automation?

E-mailmarketing automation is het automatisch verzenden van e-mails gebaseerd op bepaalde triggers, zoals het downloaden van ebooks, inschrijvingen voor nieuwsbrieven of de aanschaf van producten.

Triggers voor geautomatiseerd verzenden van berichten

Het activeren van automatische berichten is een sleutelpunt in e-mailmarketing. Hier zijn de triggers die automatisch berichten versturen:

 • Het downloaden van ebooks, whitepapers en checklists. Na het downloaden krijgt iemand een automatisch bericht.
 • Inschrijvingen voor nieuwsbrieven. Als iemand zich aanmeldt, krijgt die persoon meteen een welkomstbericht.
 • De aanschaf van producten. Kopers ontvangen direct bevestigingsmails na hun aankoop.
 • Datum voor contractverlenging. Er gaat dan een waarschuwing uit zodat men weet dat het tijd is om te vernieuwen.
 • Verbruik van producten. Zodra de voorraad bijna op is, krijgen klanten een bericht om meer te kopen.

Downloaden van ebooks, whitepapers en checklists

Als onderdeel van het stappenplan voor geautomatiseerde e-mailmarketing, is het belangrijk om te kijken naar het downloaden van ebooks, whitepapers en checklists. Dit zijn waardevolle contentstukken die je kunt aanbieden aan je abonnees in ruil voor hun contactgegevens.

Door middel van opt-in formulieren op je website kun je ervoor zorgen dat bezoekers zich kunnen inschrijven om deze content te downloaden. Op deze manier kun je leads genereren en waardevolle informatie verzamelen over je doelgroep.

Het automatiseren van deze processen zorgt ervoor dat de downloads automatisch verstuurd worden naar de abonnees, wat tijd bespaart en efficiency verhoogt. Door het aanbieden van nuttige content kun je de relatie met je abonnees versterken en hen waardevolle informatie bieden die hen helpt bij hun probleem of behoefte.

Inschrijvingen voor nieuwsbrieven

Als het gaat om automatisering in e-mailmarketing, zijn inschrijvingen voor nieuwsbrieven een belangrijk onderdeel. Met geautomatiseerde e-mailmarketing kunnen bedrijven specifieke e-mails automatisch verzenden naar mensen die zich hebben ingeschreven voor hun nieuwsbrief.

Dit zorgt voor een gepersonaliseerde ervaring en helpt bij het opbouwen van een sterke relatie met de abonnees. Door het gebruik van opt-in formulieren en een goed e-mailmarketing systeem kunnen bedrijven deze inschrijvingen effectief beheren en relevante inhoud naar hun doelgroep sturen.

Aanschaf van producten

Wanneer klanten producten kopen bij een bedrijf, kan e-mailmarketing automation worden gebruikt om hun ervaring te verbeteren. Door geautomatiseerde e-mails te sturen na de aanschaf van een product, kunnen bedrijven klanten bedanken voor hun aankoop, feedback vragen en aanbevelingen doen voor gerelateerde producten.

Dit helpt bij het opbouwen van klantloyaliteit en het bevorderen van herhaalaankopen. Met e-mailmarketing automation kunnen bedrijven efficiënt en op een persoonlijke manier communiceren met hun klanten, wat zorgt voor een positieve merkervaring.

Datum voor contractverlenging

Het stappenplan voor geautomatiseerde e-mailmarketing behandelt ook het verzenden van e-mails op basis van het contractverlengingsdatum. Dit betekent dat je automatisch een e-mail kunt sturen naar klanten wanneer hun contract bijna afloopt, om hen eraan te herinneren om te verlengen.

Dit helpt bij het behouden van klanten en zorgt ervoor dat ze op de hoogte zijn van de mogelijkheden om hun contract te vernieuwen. Het is een handige functie die kan bijdragen aan een effectieve e-mailmarketingstrategie.

Verbruik van producten

Wanneer het gaat om automatisering in e-mailmarketing, is het belangrijk om ook het verbruik van producten mee te nemen. Door het monitoren van het verbruik van producten kunnen marketeers waardevolle informatie verzamelen over het gedrag en de behoeften van de klant.

Met deze gegevens kunnen ze gerichte en relevante e-mails sturen, bijvoorbeeld om klanten aan te moedigen om opnieuw te bestellen of om hen te informeren over nieuwe producten die aansluiten bij hun eerdere aankopen.

Dit draagt bij aan een gepersonaliseerde klantervaring en kan de klantloyaliteit vergroten. Automatisering maakt het mogelijk om deze e-mails automatisch te verzenden op basis van het verbruik van producten, waardoor marketeers tijd besparen en efficiëntie verbeteren.

Het stappenplan voor geautomatiseerde e-mailmarketing

In dit stappenplan zal ik uitleggen hoe je e-mailmarketing kunt automatiseren en de voordelen hiervan kunt benutten.

Kies de juiste e-mail marketing software

Bij het automatiseren van e-mailmarketing is het belangrijk om de juiste e-mail marketing software te kiezen. Hiermee kun je gemakkelijk je mailings plannen, voorbereiden en automatiseren.

Een goed e-mail marketing systeem helpt je ook bij het versturen van meerdere mailings op specifieke tijdstippen over een bepaalde periode. Met de juiste software bespaar je tijd en verbeter je de efficiëntie van je e-mailmarketing.

Genereren van leads

Om succesvolle e-mailmarketingcampagnes te kunnen uitvoeren, is het belangrijk om leads te genereren. Dit houdt in dat je mensen interesseert en hen aanspoort om zich aan te melden voor jouw nieuwsbrief of andere vormen van communicatie.

Hierdoor krijg je een lijst van potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Het genereren van leads kan op verschillende manieren gebeuren, zoals het aanbieden van waardevolle content zoals ebooks, whitepapers en checklists.

Ook kun je inschrijvingen voor nieuwsbrieven aanmoedigen of speciale aanbiedingen doen voor de aanschaf van producten. Het is belangrijk om relevante informatie te verstrekken die aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep, zodat zij bereid zijn hun contactgegevens achter te laten.

Automatisering van mailings via de autoresponder

Een autoresponder is een handige tool in e-mailmarketing die mailings kan automatiseren. Met een autoresponder kan ik e-mails versturen naar ontvangers op mijn mailinglijst op vooraf ingestelde tijdstippen. Dit bespaart mij tijd en zorgt ervoor dat mijn berichten op het juiste moment bij mijn doelgroep terechtkomen. Ik kan de autoresponder ook gebruiken om gepersonaliseerde berichten te sturen, gebaseerd op specifieke acties of gebeurtenissen in de customer lifecycle. Met behulp van een e-mail marketing systeem kan ik de autoresponder instellen om verschillende mailings te verzenden over een bepaalde periode, waardoor mijn e-mailmarketing efficiënter en effectiever wordt.

Evaluatie van e-mailmarketing

Het evalueren van e-mailmarketing is een belangrijke stap om de effectiviteit van je campagnes te beoordelen en te verbeteren. Door te kijken naar factoren zoals open rates, click-through rates en conversies kun je bepalen hoe succesvol je e-mails zijn geweest.

Het is ook belangrijk om te kijken naar het gedrag van je ontvangers, zoals welke links ze hebben geklikt en welke acties ze hebben ondernomen na het lezen van je e-mails. Op basis van deze informatie kun je aanpassingen maken aan je e-mailstrategie en de inhoud en timing van je e-mails optimaliseren.

Zo kun je ervoor zorgen dat je e-mails relevant en boeiend zijn voor je doelgroep en dat ze de gewenste resultaten opleveren.

Voordelen van e-mailmarketing

E-mailmarketing biedt tal van voordelen voor bedrijven. Ten eerste is het een kosteneffectieve manier om met klanten te communiceren. In vergelijking met traditionele marketingkanalen, zoals printadvertenties of direct mail, is e-mailmarketing veel goedkoper en kan het bedrijven helpen om geld te besparen op hun marketingbudget.

Daarnaast stelt e-mailmarketing bedrijven in staat om een ​​persoonlijke en gerichte benadering te hebben. Door segmentatie en targeting kunnen bedrijven specifieke groepen mensen bereiken met relevante berichten.

Dit verhoogt de kans dat ontvangers geïnteresseerd zijn in wat een bedrijf te bieden heeft en leidt tot hogere conversiepercentages.

Een ander voordeel van e-mailmarketing is dat het gemakkelijk meetbaar is. Met behulp van analysetools kan een bedrijf zien hoeveel mensen hun e-mails openen, welke links ze klikken en welke acties ze ondernemen na het lezen van de e-mail.

Deze inzichten kunnen bedrijven helpen hun e-mailstrategie te optimaliseren en betere resultaten te behalen.

Contact opnemen voor meer informatie

Als je meer wilt weten over automatisering in e-mailmarketing en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan, kun je altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag verder en beantwoord al je vragen.

Samen kunnen we kijken naar jouw specifieke behoeften en doelen, zodat we een strategie kunnen ontwikkelen die het beste bij jouw bedrijf past. Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie!

Meer over ‘Email Marketing software’

Voor iedereen die zich wil verdiepen in email marketing software is onze complete gids een must-read. Het begrijpen van de top 10 functies kan enorm helpen bij het kiezen tussen platformen zoals Mailchimp, SendinBlue en GetResponse. En wist je dat de CRM-integratie een cruciale rol speelt in het beheer van je contacten?

Effectieve optimalisatie van email campagnes en slimme automatisering zijn slechts het begin. Het is ook essentieel om inzicht te hebben in de analyse van campagne data. Houd bij het versturen van e-mails altijd rekening met de AVG. Verbeter de betrokkenheid van je ontvangers door personalisatie in emails, A of B testen en het begrijpen van de open rate en click through rate. Bekijk hoe de toekomst van email marketing software eruit ziet, ontdek de voordelen van cloud-based oplossingen, implementeer social media integraties en optimaliseer je bereik met segmentatie van je email lijst.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Automatisering in Email Marketing: Een Stappenplan?

Dit is een plan voor het gebruik van machine learning om emailcampagnes te automatiseren en succesmetingen te verbeteren.

2. Hoe kan ik mijn email marketing strategie automatiseren?

Je kunt je strategie automatiseren door optin formulieren te gebruiken, geautomatiseerde emailmarketing en marketing automation technieken toe te passen.

3. Wat zijn de voordelen van het automatiseren van campagnes?

Het automatiseren van campagnes kan helpen bij het personaliseren van customer journeys, verbeteren van klantgericht werken en het verhogen van de ROI (Return On Investment).

4. Wat is de rol van machine learning in emailstrategie?

Machine learning kan helpen bij het adoptieproces, maakt je emailstrategie efficiënter en optimaliseert de geautomatiseerde emailmarketing.

5. Kan ik mijn klantgerichte aanpak verbeteren met marketing automation?

Ja, marketing automation kan helpen bij het personaliseren van je communicatie naar klanten in verschillende customer journeys.

» Referenties


Gartner. “What is Email Marketing?”
https://www.gartner.com/reviews/market/email-marketing

» Referenties

Conclusie beste email marketing software 2023

 • De beste email marketing software – Brevo
 • Beste email marketing software voor opt-in – Enormail
 • Meest complete email marketing software – Brevo
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *