In dit artikel

AVG en Facturatie Software: Wat Je Moet Weten (2023)

In dit artikel

Het AVG-proof maken van uw facturatie software kan voelen als het navigeren door een mijnenveld. Ik begrijp uw zorgen, want ik heb er ook mee te maken gehad en ontdekte dat de AVG sinds 25 mei 2018 van kracht is.

In dit artikel zal ik uitleggen wat de specifieke vereisten zijn voor het AVG-proof digitaal bewaren van facturen en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw administratie voldoet aan deze regels.

Key takeaway:

Het beste facturatieprogramma van 2023 volgens onze test is e-Boekhouden Factureren. Met deze software maak je binnen enkele seconden een factuur in jouw eigen huisstijl en kan je klant deze betalen via een betaallink of automatische incasso.

Klaar voor een helder inzicht in AVG en facturatie software? Laten we beginnen!

Samenvatting

 • Facturen moeten zeven jaar worden bewaard volgens de AVG, ongeacht de grootte van het bedrijf.
 • Het is belangrijk om facturen veilig op te slaan en persoonsgegevens te beschermen.
 • Zowel de verantwoordelijke als de verwerker spelen een belangrijke rol bij factuurverwerking en moeten voldoen aan de eisen van de AVG.
 • Facturen moeten goed georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk zijn, met beperkte toegang voor geautoriseerde personen.

Wat zijn de vereisten voor het AVG-proof digitaal bewaren van facturen?

Om facturen in overeenstemming met de AVG digitaal te bewaren, moeten bedrijven rekening houden met de bewaartermijn en -wijze van facturen, de relatie tussen het digitale archief en de AVG, en de rol van de verantwoordelijke en verwerker bij factuurverwerking.

Bewaartermijn en -wijze van facturen

De AVG zet regels voor het bewaren van facturen. Dit zijn de belangrijkste punten om in gedachten te houden:

 1. Facturen moeten zeven jaar lang bewaard blijven. De AVG maakt deze regel.
 2. Alle bedrijven moeten volgen deze regel, groot of klein.
 3. Online boekhoudprogramma’s helpen vaak bij het bijhouden van facturen.
 4. Het is belangrijk dat deze software AVG – proof is.
 5. Veiligheid is een grote zorg bij het bewaren van facturen.
 6. Bedrijven moeten zorgen dat privégegevens goed worden beschermd.
 7. Een veilige manier om facturen te bewaren is door gebruik te maken van digitale opslag.
 8. Ik raad aan altijd een back – up te hebben van alle facturen.
 9. Bedrijven mogen de gegevens op de factuur niet gebruiken voor andere dingen dan betalingen.

Relatie tussen digitaal archief en AVG

Als het gaat om het digitaal archiveren van documenten, zoals facturen, speelt de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) een belangrijke rol. De AVG stelt specifieke eisen aan de manier waarop persoonsgegevens worden verwerkt en bewaard.

Dit geldt ook voor digitale archieven. Om te voldoen aan de AVG, moeten bedrijven ervoor zorgen dat facturen veilig worden opgeslagen en dat de toegang tot deze gegevens beperkt is tot geautoriseerde personen.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor de juiste beveiligingsmaatregelen om ongeoorloofde toegang of lekken van persoonsgegevens te voorkomen. Door een digitaal archief in overeenstemming met de AVG te onderhouden, kunnen bedrijven voldoen aan de vereisten van de privacywetgeving en ervoor zorgen dat persoonsgegevens veilig worden verwerkt en opgeslagen.

Rol van verantwoordelijke en verwerker bij factuurverwerking

Als het gaat om factuurverwerking, speelt zowel de verantwoordelijke als de verwerker een belangrijke rol. De verantwoordelijke is degene die de uiteindelijke zeggenschap heeft over de persoonsgegevens die zijn opgenomen in de facturen.

Zij bepalen hoe deze gegevens worden gebruikt en verwerkt. De verwerker daarentegen is verantwoordelijk voor het feitelijke verwerken van de facturen, zoals het opslaan en verzenden ervan.

Het is belangrijk dat beide partijen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de eisen van de AVG bij het verwerken van facturen. Dit omvat zaken als het veilig bewaren van gegevens, het verkrijgen van toestemming voor gebruik en het informeren van klanten over hun rechten met betrekking tot hun persoonsgegevens.

Hoe facturen in overeenstemming met de AVG digitaal bewaren?

Ik zal nu uitleggen hoe je facturen in overeenstemming met de AVG digitaal kunt bewaren:

 • Facturen moeten veilig worden opgeslagen om te voldoen aan de AVG. Dit betekent dat ze beschermd moeten worden tegen ongeautoriseerde toegang, vernietiging of verlies.
 • Het is belangrijk om een back – up van alle facturen te maken. zodat ze niet verloren gaan bij een storing of technisch probleem.
 • Facturen moeten ook goed georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk zijn. zodat je ze snel kunt vinden als dat nodig is.
 • Zorg ervoor dat alleen geautoriseerde medewerkers toegang hebben tot de facturen.en dat er een logboek wordt bijgehouden van wie er toegang heeft gehad.
 • Als je gebruik maakt van een externe leverancier voor het bewaren van facturen, moet je ervoor zorgen dat zij ook voldoen aan de AVG-eisen en goede beveiligingsmaatregelen hebben getroffen.

Gerelateerde artikelen en veelgestelde vragen over AVG en facturatie software

Als je meer wilt weten over AVG en facturatie software, zijn er verschillende gerelateerde artikelen en veelgestelde vragen die je kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld artikelen vinden over de privacybescherming van persoonsgegevens, gegevensbeveiliging in facturatieprocessen en de implementatie van AVG in facturatiesystemen.

Daarnaast zijn er veelgestelde vragen over hoe je een AVG-proof administratie kunt voeren met behulp van facturatie software, welke eisen er zijn voor het digitaal bewaren van facturen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je facturatie software voldoet aan de AVG-regels.

Deze artikelen en vragen kunnen je helpen om meer inzicht te krijgen in het belang van AVG-compliance in de financiële administratie en hoe je dit kunt bereiken met behulp van geschikte facturatie software.

Meer over ‘Facturatie Software’

Facturatie software is onmisbaar in de hedendaagse bedrijfswereld. Begrijpen waarom het zo belangrijk is, begint bij het lezen over het belang van facturatie software. Terwijl de technologie blijft evolueren, is het fascinerend om de evolutie van facturatie software te volgen. Maar waar sla je deze software op? Maak een geïnformeerde keuze tussen cloud vs lokaal facturatie software. Het kiezen van de juiste tool gaat echter niet alleen over opslag. Het is essentieel om de must-have functies van facturatie software te kennen en te begrijpen hoe deze software kan helpen bedrijfsprocessen te stroomlijnen.

Voor bedrijven die hun software willen aanpassen, is er een handige gids voor het aanpassen van facturatie software. Maar de behoeften variëren per bedrijfsgrootte en sector. Van kleine bedrijven tot zorginstellingen met gespecialiseerde software, en zelfs voor de dynamische wereld van e-commerce. Terwijl je navigeert door de wereld van facturatie software, moet je ook rekening houden met wettelijke eisen, fiscale naleving en het belang van AVG compliance. En wat dacht je van de integratiemogelijkheden zoals CRM integratie of zelfs met bekende platformen als QuickBooks? Bovendien verandert de rol van AI in facturatie software en het groeiende belang van duurzaamheid snel.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent AVG en facturatie software?

AVG en facturatie software gaat over het volgen van de AVG regels bij het gebruik van software voor het verzenden van facturen en het bewaren van klantgegevens.

2. Hoe helpen softwareleveranciers bedrijven met de AVG wetgeving?

Softwareleveranciers kunnen AVG Ready facturatieprogramma’s aanbieden. Deze programma’s helpen kleine bedrijven om te voldoen aan de eisen van de AVG voor de veiligheid van facturatiegegevens.

3. Hoe lang moeten we facturen bewaren volgens de AVG?

Volgens de AVG en de wetgeving over de bewaartermijn van facturen, moeten bedrijven hun facturen voor een bepaalde digitale bewaartermijn houden.

4. Kan AVG worden toegepast op urenregistratie software zoals Nanda?

Ja, AVG kan worden toegepast op alle soorten software, inclusief urenregistratie software zoals Nanda, om te zorgen voor gegevensbescherming en privacy.

5. Wat is de rol van AVG in elektronische facturatie?

In elektronische facturatie zorgt de AVG ervoor dat de gegevens van patiënten en andere klanten tijdens de gegevensverwerking veilig zijn.

» Referenties


Eduardo B. Fernández & Xiaohong Yuan. “An analysis pattern for invoice processing.” Florida Atlantic University.
https://www.researchgate.net/publication/255570807_An_analysis_pattern_for_invoice_processing

» Referenties

Conclusie beste facturatieprogramma 2023

 • Beste gratis facturatiesoftware voor starters – e-Boekhouden
 • Beste facturatieprogramma voor online factureren – Exact
 • Beste facturatie software met boekhoudbot – Jortt
 • Beste factureren programma voor overzicht en grip – e-Boekhouden
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *