In dit artikel

De Basiselementen van Voorraadbeheer Uitgelegd (2023)

In dit artikel

Bent u ooit in de situatie geweest dat u door slecht voorraadbeheer te veel of te weinig voorraad had? Dit is een veelvoorkomend probleem, waar menig bedrijf tegenaan loopt. In dit artikel gaan we uitleggen wat de basiselementen van goed voorraadbeheer zijn, hoe het kan voorkomen dat u voorraad tekort komt of juist over houdt en hoe u uw voorraad efficiënter kunt beheren.

Bent u er klaar voor om de controle over uw voorraad terug te nemen? Lees dan snel verder!

Key Takeaway

De beste voorraadbeheer software van 2023 volgens onze test is Exact Voorraadbeheer. Deze software biedt een compleet voorraadbeheer pakket aan in één tool en bevat meerdere opties zodat het kleine, maar ook grote bedrijven kan bedienen.

Samenvatting

 • Goed voorraadbeheer vereist het aanbrengen van structuur, zoals het kennen van je producten, het maken van een plan, en het gebruik van etiketten en codes.
 • Prioriteiten stellen is belangrijk bij voorraadbeheer om te zorgen dat de juiste producten op het juiste moment beschikbaar zijn en verspilling te verminderen.
 • Er zijn verschillende methoden voor voorraadbeheer, zoals periodiek bijvullen en just-in-time leveringen. Het kiezen van de juiste methode hangt af van de behoeften van het bedrijf.
 • Snelle en betrouwbare toeleveranciers zijn essentieel voor efficiënt voorraadbeheer, evenals goede administratie en balans opmaken.
 • RFID-technologie wordt steeds belangrijker in voorraadbeheer, omdat het helpt bij het identificeren en volgen van producten en real-time informatie biedt.

Wat is voorraadbeheer?

Voorraadbeheer houdt in het aanbrengen van structuur in de voorraad en het stellen van prioriteiten, evenals het kiezen van geschikte voorraadbeheermethoden.

Structuur aanbrengen in voorraad

Het inzetten van een goede structuur helpt bij het op orde houden van de voorraad. Hier zijn een paar stappen:

 1. Ken je producten.
 2. Maak een plan.
 3. Gebruik etiketten en codes.
 4. Zet gelijke items bij elkaar.
 5. Houd de plek schoon en veilig.
 6. Kies de juiste methode voor jouw bedrijf.
 7. Check vaak de voorraadniveaus.
 8. Werk samen met goede leveranciers.

Prioriteiten stellen

Bij het beheren van de voorraad is het stellen van prioriteiten erg belangrijk. Dit betekent dat je moet beslissen welke producten het belangrijkst zijn om op voorraad te hebben en welke minder belangrijk zijn.

Het helpt je om je focus te richten op de producten die het meest worden verkocht of de producten die het snelst opraken. Door prioriteiten te stellen, kun je ervoor zorgen dat de juiste producten op het juiste moment beschikbaar zijn, wat klanttevredenheid en verkoop kan verhogen.

Het is ook een manier om ervoor te zorgen dat er geen onnodige voorraad wordt opgebouwd van producten die niet veel worden verkocht. Prioriteiten stellen helpt bij het optimaliseren van de voorraad en het verminderen van verspilling.

Geschikte voorraadbeheermethoden kiezen

 • Er zijn verschillende methoden en technieken die gebruikt kunnen worden voor voorraadbeheer, afhankelijk van de behoeften en het type bedrijf.
 • Periodiek bijvullen van de voorraad kan een methode zijn om te zorgen dat er altijd voldoende producten beschikbaar zijn.
 • Het gebruik van prognoses kan helpen bij het voorspellen van de vraag naar producten en zo de voorraadniveaus beheren.
 • Just-in-time leveringen is een methode waarbij goederen precies op tijd worden geleverd, waardoor er geen overbodige voorraad ontstaat.
 • Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften en eisen van het bedrijf bij het kiezen van een geschikte voorraadbeheermethode.

Belangrijke elementen van voorraadbeheer

Snelle en betrouwbare toeleveranciers zijn een belangrijk element van voorraadbeheer.

Snelle en betrouwbare toeleveranciers

Snelle en betrouwbare toeleveranciers zijn essentieel voor efficiënt voorraadbeheer. Het hebben van toeleveranciers die snel kunnen leveren en betrouwbaar zijn, zorgt ervoor dat er altijd voldoende voorraad beschikbaar is.

Dit voorkomt tekorten en vertragingen in de goederenstroom. Daarnaast helpt het verminderen van de tijd die nodig is om producten te ontvangen en controleren, waardoor de efficiëntie verbetert.

Door te werken met snelle en betrouwbare toeleveranciers kan het bedrijf de voorraad op peil houden en klanten tevreden houden.

Goede administratie en balans opmaken

Goede administratie en balans opmaken zijn belangrijke elementen van voorraadbeheer. Het bijhouden van de voorraadniveaus, het plaatsen van bestellingen en het ontvangen en controleren van goederen vereisen een gedegen administratie.

Op deze manier kan een bedrijf overzicht houden en eventuele voorraadverschillen identificeren. Het opmaken van een balans helpt bij het optimaliseren van de voorraadwaarde en het plannen van toekomstige voorraadbehoeften.

Een goede administratie en balans zorgen voor efficiënt voorraadbeheer en helpen bedrijven om kosten te besparen en klanttevredenheid te waarborgen.

Trend: RFID technologie

Steeds meer bedrijven maken gebruik van RFID-technologie voor voorraadbeheer. Met RFID-tags kunnen producten worden geïdentificeerd en gevolgd, waardoor het gemakkelijker wordt om de goederenstroom te beheren en de voorraadniveaus bij te houden.

Deze technologie maakt het mogelijk om real-time informatie te verkrijgen over de locatie, het aantal en de status van producten, waardoor planning en organisatie worden verbeterd.

Bovendien kan het helpen bij het verminderen van voorraadverschillen en het optimaliseren van de voorraadwaarde. RFID-technologie draagt bij aan efficiënt voorraadbeheer en wordt steeds belangrijker in verschillende sectoren.

Meer over ‘Voorraadbeheer Software’

Als je je ooit hebt afgevraagd “wat is voorraadbeheer software“, ben je niet de enige. Het beheren van voorraden gaat veel verder dan simpelweg producten op de plank houden. Het begint allemaal met de basiselementen voorraadbeheer en de kennis om de juiste voorraadbeheer software te kiezen. Maar waarom zou je automatiseren? De geautomatiseerd voorraadbeheer voordelen spreken voor zich, vooral wanneer je de afweging maakt tussen open source vs proprietaire voorraadbeheer.

De overstap naar een nieuw systeem kan ontmoedigend zijn, maar een duidelijk implementatie voorraadbeheer software stappenplan kan dit proces vergemakkelijken. Let op de meest voorkomende fouten bij het kiezen van voorraadbeheer software om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt. En vergeet niet de belangrijke rol van integratie tussen voorraadbeheer software systemen. Kijkend naar de toekomst zijn er voorspellingen dat cloudgebaseerde voorraadbeheer de toekomst is. Dit heeft directe invloed op bedrijfsresultaten en voorraadbeheer, vooral met de opkomst van KI en machine learning voor voorraadbeheer.

Met de groei van online winkelen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan multi-channel voorraadbeheer en e-commerce voorraadbeheer best practices. Methoden zoals just in time voorraadbeheer kunnen van cruciaal belang zijn, evenals het gebruik van real-time data voorraadbeheer voor optimale resultaten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent ‘De Basiselementen van Voorraadbeheer Uitgelegd’?

‘De Basiselementen van Voorraadbeheer Uitgelegd’ spreekt over hoe je je opslag en assortiment moet organiseren en optimaliseren in het magazijn.

2. Hoe helpt voorraadrotatie in voorraadbeheer?

Voorraadrotatie helpt bij het efficiënt beheren van verbruiksgoederen in magazijnbeheer. Het zorgt ervoor dat geen artikel te lang opgeslagen wordt.

3. Wat zijn bestelniveaus in voorraadbeheer?

Bestelniveaus zijn een belangrijk element van voorraadoptimalisatie. Ze geven aan wanneer nieuwe verbruiksgoederen moeten worden besteld in een magazijnbeheersysteem.

4. Wat is het belang van voorraadkosten in de planning?

Het begrijpen van voorraadkosten helpt bij effectieve voorraadplanning. Het kan bedrijven helpen de kosten laag te houden terwijl ze voldoen aan de vraag.

5. Hoe draagt voorraadanalyse bij aan een betere werking van een magazijnbeheersysteem?

» Referenties


1. Anas M. Atieh, Hazem Kaylani, Yousef Al-abdallat, Abeer Qaderi, Luma Ghoul, Lina Jaradat, & Iman Hdairis. (2016). Performance Improvement of Inventory Management System Processes by an Automated Warehouse Management System. Procedia CIRP, 41, 568-572. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212827115012019

» Referenties

Conclusie beste voorraadbeheer software 2023 

 • Beste voorraadbeheer software – Exact
 • Beste voorraadbeheer software totaalpakket – Exact 
 • Beste voorraadbeheer software met veel functies – Visma 

Voorraadanalyse helpt bij het identificeren van trends, waardoor bedrijven hun opslag- en bestelprocessen kunnen verbeteren binnen het magazijnbeheersysteem.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *