In dit artikel

Berekening van Wettelijke Rente: Een Stappenplan

In dit artikel

Het kan een uitdaging zijn om de wettelijke rente correct te berekenen. Als iemand die dit ook heeft meegemaakt, begrijp ik hoe complex dit kan zijn, vooral als je bedenkt dat de hoogte van de wettelijke rente regelmatig wordt bijgewerkt.

Gelukkig heb ik een stappenplan samengesteld dat je door het proces van het berekenen van de wettelijke rente leidt.Blijf lezen om te ontdekken hoe je kunt zorgen voor nauwkeurige berekeningen en eventuele financiële fouten kunt voorkomen.

Samenvatting

 • Het berekenen van de wettelijke rente kan complex zijn, maar met een stappenplan is het gemakkelijk te doen.
 • Wettelijke rente is een bedrag dat je moet betalen als je te laat bent met betalen, en het wordt berekend met behulp van een formule.
 • Verzamel alle benodigde informatie, voer deze in een rekentool in en voeg alle schadeposten toe om de wettelijke rente nauwkeurig te kunnen berekenen.
 • Zorg ervoor dat je regelmatig controleert op eventuele wijzigingen in de hoogte van de wettelijke rente en eis alleen rente nadat de debiteur in verzuim is.

Wat is wettelijke rente en hoe bereken je het?

Wettelijke rente is iets dat je moet betalen als je te laat bent met betalen. Het geldt voor schulden. Ook bij letselschade is het aan de orde. Je berekent het met een formule. De eerste stap is je naam of dossiernummer invoeren.

Dan voeg je de begin- en einddatum toe. Het berekenen van wettelijke rente is heel simpel. Er zijn zelfs hulpmiddelen die je kunt gebruiken, zoals een Excel-spreadsheet.

Elke schadepost moet worden ingerekend. Je voegt de datum, het bedrag en wat het is toe. Het tarief van de wettelijke rente verandert steeds. Vanaf 1 juli 2023 is het 6% voor niet-handelstransacties en 12% voor handelstransacties.

Voor wie niet op tijd betaalt kan er een renteclaim komen. Dit gaat in vanaf het moment dat hij te laat is met betalen. De rente wordt 2% hoger vanaf 1 juli 2023. Dus op tijd betalen is belangrijk!

Stappenplan voor het berekenen van wettelijke rente

Het berekenen van de wettelijke rente is makkelijk en vereist slechts een paar stappen:

 1. Verzamel alle benodigde informatie, zoals uw naam, dossiernummer, begin- en einddatum.
 2. Voer deze gegevens in een rekentool of Excel – spreadsheet in.
 3. Voeg alle afzonderlijke schadeposten toe, inclusief de datum, het bedrag en de omschrijving.
 4. Gebruik de formule voor het berekenen van de wettelijke rente om het totale rentebedrag te bepalen.
 5. Controleer regelmatig de hoogte van de wettelijke rente, omdat deze kan veranderen.
 6. Houd er rekening mee dat u alleen rente mag eisen nadat de debiteur in verzuim is.
 7. Breng rente in rekening vanaf het moment dat de termijn voor betaling is verstreken.

Meer over ‘Online Groei’

Als het gaat over online groeien, zijn er verschillende facetten waarmee je rekening moet houden. Bijvoorbeeld het begrijpen van het goed koopmansgebruik en hoe tijdschrijven je kan helpen bij het beheren van projecten. Het is ook van belang om het verschil tussen freelance en zzp te kennen, gezien dit impact kan hebben op hoe je jouw bedrijf structureert.

Financiële aspecten spelen een cruciale rol. Van het doorgronden van de proportioneel variabele kosten en het begrijpen van vlottende passiva, tot het correct verwerken van een inkoopfactuur en het inzichtelijk maken van je financiële overzicht middels een jaarrekening. Dit, gecombineerd met een effectieve balkenplanning, kan je helpen bij het monitoren van de groei. Daarnaast zijn kennis over de berekening van wettelijke rente, het verschil tussen indirecte kosten en directe kosten, evenals het belang van een inkoopverklaring, essentieel. Begrippen zoals progressief variabele kosten, het netto werkkapitaal berekenen, en begrijpen wat een aanmaning is, zijn eveneens onmisbaar voor wie echt wil floreren in de online wereld.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Berekening van Wettelijke Rente: Een Stappenplan”?

“Berekening van Wettelijke Rente: Een Stappenplan” is een gids voor het berekenen van rente en rentetarieven, met inbegrip van wettelijke verplichtingen.

2. Hoe kan ik de hoogte van de rente berekenen?

Je kunt de hoogte van de rente berekenen met een speciale formule voor renteberekening. Dit is nodig bij een betalingsachterstand.

3. Wat is het verschil tussen contractuele rente en handelsrente?

Contractuele rente wordt overeengekomen in een contract, terwijl handelsrente de wettelijke rente is die verschuldigd is bij een betalingsachterstand in handelstransacties.

4. Wat is debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer gaat over het beheren van mensen die geld schuldig zijn. Dit omvat ook de berekening van compensatie voor latere betalingen, zoals de wettelijke rente.

5. Kun je met deze stappen ook het rentepercentage berekenen?

Ja, met deze stappen kun je het rentepercentage berekenen voor zowel enkelvoudige als contractuele schulden.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *