In dit artikel

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

Beste CRM Systeem | Review (2024) | 5x Software Test!

In dit artikel

Ieder bedrijf heeft veel gegevens die zorgvuldig moeten worden opgeslagen. Door de digitalisering is hier ook een digitale oplossing voor gevonden: een CRM systeem. Wat is een CRM systeem? CRM systemen kan je zien als tools waarin jij alle relatiebeheer-gerelateerde zaken op één plek houdt. CRM software zorgt ervoor dat jouw klantencontact vlekkeloos en zo natuurlijk en gemakkelijk mogelijk verloopt. CRM staat niet voor niets voor customer relationship management. Wil jij grip op jouw relatiebeheer krijgen? Dan is dit artikel voor jou geschreven. Hierin zet ik namelijk verschillende CRM systemen voorbeelden op een rijtje!

Beste CRM systeem van 2023: Mijn selectie 

 1. Beste CRM systeem – Monday
 2. Beste gratis CRM systeem – e-Boekhouden 
 3. Beste CRM software – Pipedrive

CRM systemen vergelijken; hoe doe ik dat? 

CRM systemen zijn ontwikkeld om al jouw sales data en relatie beheer overzichtelijk op één plek op te slaan. Dat is belangrijke informatie waar je goed mee om moet gaan. Daarom is het van belang om bij het kiezen van een CRM systeem een slim, weloverwogen besluit te maken. Om jou hierin te ondersteunen, ga ik in onderstaand artikel verschillende CRM systems/CRM systemen vergelijken.

Ik ga het ene CRM pakket vergelijken met het andere door te kijken naar de functionaliteit en het gebruik; wat kan jij allemaal met het CRM pakket? Wat zijn de kosten van de CRM oplossing? Is de aanbieder van de CRM software transparant over kosten en functionaliteit? Welke beloftes maakt de aanbieder? Verder kijk ik naar de CRM pakketten reviews. Hoe ervaren klanten het gebruik, de transparantie en de service van de aanbieder? Lees verder en ontdek de beste CRM systemen! 

1. Monday – beste CRM systeem

Monday is een CRM systeem aanbieder die de klant, het gebruiksgemak, eenvoud en vertrouwen voorop zet. Monday is een CRM systeem voorbeeld van transparantie en verdient zeker een plekje in iedere CRM top 10. Deze CRM software aanbieder focust zich volledig op het versoepelen en vereenvoudigen van CRM systemen en doet dit daarom ook goed.

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

Deze CRM systeem aanbieder heeft voor alle klanten een uitgebreide kennisbank beschikbaar gemaakt. Lees de gebruikers gidsen en blogs om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Kijk de instructie video’s om eenvoudig de verschillende functies te ontdekken en te leren gebruiken. Gebruik de veelgestelde vragen lijst om antwoorden op simpelere kwesties te vinden. Stel vragen in de Monday community en doe mee aan live webinars. Ook is er een collectie opgenomen webinars, zodat jij altijd iets kan kijken!

De klantenservice is per e-mail bereikbaar. De ervaringen met de klantenservice lopen aardig uiteen. Er zijn veel klanten die er goede ervaringen mee hebben, maar tegelijkertijd ook een aantal die melden dat het sneller en behulpzamer zou mogen zijn.

Deze partij biedt ook een gratis CRM pakket. Het gratis CRM systeem wat is dat, wat houdt het in? Bij de gratis variant van deze CRM software kan je tot 2 gebruikers aan het team toevoegen en bewaar jij tot 1.000 contacten op een logische en overzichtelijke wijze. Bij alle betaalde pakketten registreer je minimaal 3 gebruikers. Bij het basic CRM pakket investeer jij €10,00 per gebruiker exclusief btw per maand. Het standaardpakket van Monday is €14,00 per gebruiker exclusief btw per maand. Hiervoor krijg jij meteen veel meer functies, zoals geavanceerde management voor alle leads, bestaande accounts, sales en contactpersonen. En e-mailintegratie voor Gmail en outlook om de contactmomenten overzichtelijk te houden.

Voordelen Monday

✅ Gebruik dit CRM systeem in meerdere talen;

✅ Meerdere CRM pakketten om uit te kiezen zodat het goed aansluit op jouw wensen;

✅ De investering is kleiner dan bij vergelijkbare aanbieders zoals het Exact CRM pakket;

✅ Hele uitgebreide kennisbank en toegang tot de Monday community;

✅ Gespecialiseerd in CRM systemen;

✅ E-mailintegratie met Gmail en Outlook; 

✅ CRM applicatie voor Android en iOS beschikbaar voor gebruik ‘on the go’;

✅ Een gemiddelde beoordeling van 4,1 sterren op Trustpilot;

✅ Gratis CRM systeem beschikbaar.

Nadelen Monday

❌ Ervaringen met de klantenservice zijn niet allemaal even positief;

❌ Slechts 14 dagen gratis proeftijd voor betaalde pakketten.


Klik hier voor de beste deal

2. e-Boekhouden – beste gratis CRM systeem

e-Boekhouden verdient ook zeker een plek in de CRM systemen top 10. Bij e-Boekhouden houd jij alle relaties overzichtelijk bij elkaar. Door de koppeling met de KvK kan jij eenvoudig de nodige bedrijfsgegevens ophalenOm het nog makkelijker te maken heeft e-Boekhouden ook de mogelijkheid om nieuwbrieven direct vanuit dit CRMsysteem te versturen.

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

Naast de basis relatiebeheer van jouw onderneming ook de volledige boekhouding eenvoudig en overzichtelijk bijhouden? Bij e-Boekhouden kan dit zeker! Alle financiële zaken, zoals offertes en facturen in eigen huisstijl versturen, btw-aangiftes opstellen en uren en kilometer registratie, zijn eenvoudig bij te houden in deze CRM software.

De klantenservice is per e-mail, chat, Whatsapp en telefoon bereikbaar. e-Boekhouden maakt het zo simpel mogelijk om met een medewerker in contact te komen. Verder heeft e-Boekhouden ook een eigen YouTube kanaal waarin je filmpjes over verschillende functies van de CRM system kan vinden. Onder andere vind jij hier tips over het gebruik van het boekhouding en CRM programma, uitleg over verschillende aspecten van boekhouden én een uitgebreide cursus van ongeveer 4 uur (gesplitst in vijf filmpjes). Daarin wordt alles over het gebruik van de software haarfijn uitgelegd.

Deze partij heeft een bijzondere CRM systeem aanbieding. Als startende ondernemer test jij dit CRM systeem gratis in de eerste 15 maanden na inschrijving bij de KvK. Er zijn niet veel CRM programma’s waar het gratis CRM pakket alle functies zo lang, zonder restricties beschikbaar stelt. Maar e-Boekhouden doet dit wel. Voor de ondernemers die al langer dan 15 maanden ingeschreven staan geldt een proeftijd van 14 dagen. Hierna is de investering vanaf €9,95 per maand exclusief btw ook relatief laag.

Voordelen e-Boekhouden

✅ Gratis CRM systeem voor startende ondernemers;

✅ Bereik de klantenservice via Whatsapp, chat, e-mail of telefoon;

✅ Positieve ervaringen met de klantenservice;

✅ Uitstekende klantenreviews over het gebruiksgemak;

✅ Gemiddelde van 4,7 sterren op Trustpilot;

✅ Uitgebreide uitleg van de software via webinars, filmpjes en de veel gestelde vragenlijst.

Nadelen e-Boekhouden

❌ De gratis CRM systeem aanbieding geldt alleen voor starters en is beperkte tijd te gebruiken;

❌ De proeftijd voor ondernemers die al langer dan 15 maanden ingeschreven staan is slechts 14 dagen;

❌ Niet gespecialiseerd in CRM systemen;

❌ Alleen in het Nederlands te gebruiken.


Klik hier voor 15 maanden gratis!

3. Pipedrive – beste CRM software

Pipedrive is een CRM software die is ontwikkeld door de mensen die zelf veel ervaring hebben met het gebruik ervan: verkopers! Met hun focus op het faciliteren van de groei van omzet, is deze CRM tool zo ingericht dat alle relaties eenvoudig terug zijn te vinden, contactmomenten worden opgeslagen en pijplijnen aangepast kunnen worden aan jouw behoeftes. Dit, zodat jij zoveel mogelijk tijd bespaart doordat taken worden geautomatiseerd en de resultaten eenvoudig zijn in te zien. Ook een nieuwsbrief kan jij via Pipedrive vormgegeven, versturen en tracken.

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

De klantenservice is via chat en e-mail bereikbaar. Ook is er een helpcentrum met een veelgestelde vragenlijst, een kennisbank, een leeromgeving en een online community opgezet. Zo kan de klant snel terecht om te leren en antwoorden te krijgen. 

De investering per gebruiker, per maand begint bij Pipedrive op €14,90 exclusief btw. Hiervoor kan jij overzichtelijk jouw leads, pijplijnen en agenda beheren. Bij het uitgebreidere pakket van €24,90 per gebruiker per maand exclusief btw synchroniseer jij alle mails met templates, plan jij berichten in en bouw jij een workflow met automatisering.

Voordelen Pipedrive

✅ De klantensupport is bereikbaar via chat en e-mail;

✅ Veel supportmateriaal in de vorm van blogs, video’s en meer aanwezig om jou te ondersteunen in het gebruik van deze CRM software;

✅ Ontwikkeld door gebruikers van CRM systemen;

✅ Resultaten overzichtelijk gemaakt.

Nadelen Pipedrive

❌ De investering is iets hoger dan bij verschillende andere aanbieders van CRM software;

❌ Klantenservice niet via telefoon bereikbaar;

❌ Ervaringen van klanten melden dat de klantenservice niet consistent behulpzaam en bereikbaar is;

❌ De proeftijd is slechts 14 dagen.


Klik hier voor de beste deal

4. Gripp

Gripp is een overzichtelijk CRM systeem. Houd alle informatie over zakelijke relaties op één plek. Deze CRM tool focust op het verhogen van efficiëntie. Houd contactmomenten eenvoudig bij met de automatische koppeling tussen het CRM systeem en jouw e-mail. Het bijhouden van de status van leads en klanten én het overzicht van een lopend project, worden eenvoudig gemaakt met de mooie en overzichtelijke grafische vormgeving van de software. 

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

Wat is de CRM systeem ondersteuning van Gripp? Op de website is een uitgebreide kennisbank te vinden waarin een heel groot aantal artikelen over veel verschillende onderwerpen staat. Met de zoekbalk of via het keuzemenu kan je snel informatie vinden over jouw vraag. Verder kan jij onboarding en training CRM programma’s kopen, zodat jij zoveel mogelijk uit jouw CRM pakket kan halen. Als kers op de taart houdt het Gripp blog jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, handige tips en ander nieuws.

De investering voor dit CRM systeem ligt hoger dan bij verschillende andere CRM systemen aanbieders. Het basispakket is beschikbaar voor vanaf €99,00 per maand exclusief btw. Hiernaast wordt er aanbevolen dat je een eenmalig opstartpakket (vanaf €1.000,00 exclusief btw) erbij koopt, zodat jouw pakket helemaal wordt opgezet en klaargemaakt voor gebruik. Hierbij krijg je ook persoonlijke hulp bij het instellen van de software. De investeringen zijn dus significant maar natuurlijk krijg je hier ook veel voor terug.

Voordelen Gripp

✅ Doe ook projectmanagement in dit CRM system;

✅ De klantenservice is via chat, e-mail en telefoon bereikbaar;

✅ Maak en verstuur ook facturen en offertes in eigen huisstijl.

Nadelen Gripp

❌ De gratis proeftijd bij dit CRM systeem is slechts 14 dagen

❌ De investering van deze CRM software ligt hoog, zeker als je ook het opstart pakket van deze CRM software koopt.


Klik hier voor de beste deal

5. Salesforce

Salesforce is een uitgebreid CRM system met veel mogelijkheden. Deze partij heeft zich volledig gespecialiseerd in het ontwikkelen van een CRM systeem dat verbindt in de breedste zin van het woord. Zij wil het opbouwen van relaties tussen bedrijven en klanten, tussen teams en de medewerkers, – kortom: tussen mensen, kwalitatiever en eenvoudiger maken. 

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

Hoe zit het als jij vragen over het CRM platform hebt? Salesforce heeft een uitgebreide kennisbank met video’s, een ‘learning centre’ met uitgebreide uitleg over de CRM software en een grote veelgestelde vragen pagina waar uitleg in de vorm van artikelen. Verder biedt Salesforce alle klanten toegang tot haar CRM system community waarin jij jouw vragen kan stellen en kan sparren met andere gebruikers. Voor wie meer verdieping en uitleg zoekt worden ook webinars en andere evenementen georganiseerd. Zo zijn zij er zeker van dat zij er alles aan doen om jou het meeste uit het CRM programma te laten halen. De klantenservice is via chat en via het platform te bereiken en belooft een responstijd van 2 dagen. 

Wat is in de investering voor deze CRM software? Het basis CRM pakket begint op €25,00 per gebruiker per maand exclusief btw. Er kunnen tot 20 gebruikers worden aangemaakt tegen deze prijs per gebruiker. Bij meer dan 10 gebruikers is het startbedrag van dit CRM systeem €75,00 per maand exclusief btw.

Helaas zijn de klantenervaringen bij deze CRM niet heel positief. De gemiddelde score op 1.5/ 5 sterren op Trustpilot komt voort uit klachten over de transparantie van de CRM software. Ook de ervaringen met en eerlijkheid van het salesteam van Salesforce, het gebruiksgemak van de CRM tool en de behulpzaamheid van de klantenservice worden bekritiseerd. Er komt ook naar voren dat functies die in ieder CRM pakket beschikbaar zijn, heel beperkt zijn en dat voor iedere extra functie extra kosten bijkomen. Dus boven op het genoemde bedrag.

Voordelen Salesforce

✅ Integratie met Gmail en/of Outlook is mogelijk;

✅ Veel opties om kennis over het CRM programma op te doen;

✅ Heeft ook een CRM applicatie voor eenvoudig gebruik onderweg;

✅ Ook in het Engels te gebruiken.

Nadelen Salesforce

❌ De ervaringen van klanten over klantenservice zijn niet heel positief;

❌ De investering is hoger dan bij verschillende andere aanbieders van CRM software;

❌ Klanten zijn niet te spreken over de transparantie over o.a. kosten van gebruik;

❌ Reviews zijn niet te spreken over het nakomen van beloftes van het salesteam;

❌ Volgens de reviews is deze CRM tool niet overzichtelijk en te complex.


Klik hier voor de beste deal

Mijn beste CRM systeem 2023 

De kroon voor beste CRM systeem 2023 gaat wat mij betreft naar Monday. De investering voor deze CRM software is lager dan bij verschillende andere CRM systemen aanbieders, maar dit gaat zeker niet ten koste van de kwaliteit die wordt geleverd. Dit CRM systeem wordt zeer hoog beoordeeld op het gebruiksgemak, de overzichtelijkheid en de verschillende supportmogelijkheden. De CRM system app voor iOS en Android maakt het werken op afstand en het inzien van gegevens ‘on the go’ heel eenvoudig. Ook melden verschillende gebruikers dat dit CRM systeem het eenvoudiger maakt om samen te werken met een team.

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

Klik hier voor de beste deal

CRM systemen ervaringen en reviews

Iedere aanbieder van CRM systemen maakt beloftes over wat zij jou als klant gaan bieden. Alle CRM systems lijken daardoor heel eenvoudig te gebruiken en altijd soepel te functioneren met een geweldige klantenservice. Hierom moedig ik jou aan om ervaringen van gebruikers van de CRM systemen op te zoeken, voordat je met een aanbieder in zee gaat. Hieronder heb ik al een aantal CRM systeem reviews op een rijtje gezet:

Monday review

Monday is in de praktijk een heel eenvoudig en overzichtelijk programma. Heel handig voor het samenwerken in teams. Het maakt alles een stuk georganiseerder en versoepelt de samenwerking. De klantenservice is lastiger te bereiken. Dat is wel jammer, maar als er geen vragen zijn hebben wij hier dus ook geen last van.”

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

e-Boekhouden ervaring 

“Een eenvoudig, overzichtelijk programma waarbij je echt alles in één hebt. Makkelijk in gebruik, zelf voor iemand die niet zo veel interesse in de onlinewereld heeft. De klantenservice van e-Boekhouden is heel goed en behulpzaam!”

Pipedrive review

Pipedrive is een van de gebruiksvriendelijkere CRM systemen die ik heb gebruikt. Fijn dat je de pijplijnen wat aan kan passen naar eigen wens. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar als ik ergens tegenaanloop, maar had het fijn gevonden als de klantenservice ook telefonisch bereikbaar was.”

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

Gripp ervaring

Gripp werkt heel fijn. Het is heel overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken. Klantenservice is altijd goed te bereiken. Het bedrijf staat ook open voor input van de klanten en integreert dit ook in nieuwe updates van het CRM programma. Het enige nadeel is dat de prijs aardig hoog ligt vergeleken bij sommige andere CRM systemen. Een hele goede optie als een CRM systeem voor iets grotere bedrijven.”

Salesforce review 

“Een CRM systeem met veel support via de website en via het platform. De CRM applicatie voor de telefoon is ook fijn. Helaas zitten er wel veel extra kosten aan verbonden waar je niet op rekent als je een abonnement afsluit. Het CRM programma van Salesforce zou ook inzichtelijker en transparanter mogen zijn.”

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test

Een CRM systeem kopen checklist: hier moet je op letten!

CRM systemen, wat is dat? Voordat jij aan CRM systemen gaat beginnen is belangrijk om het antwoord op die vraag voor jezelf helder te hebben. CRM systemen kunnen hele goede ondersteuning bieden, als ze zorgvuldig worden uitgezocht volgens jouw eisen en wensenlijst. 

Hierbij een paar punten om op te letten bij de keuze voor een CRM systeem:

Wat is een CRM-systeem en wat zoek ik in CRM systemen? Wat ben ik bijvoorbeeld bereid te investeren voor CRM software?

Gaat mijn voorkeur uit naar meerdere systemen in één of liever een uitgebreider gespecialiseerd CRM systeem?

Wat zeggen gebruikers van de CRM systems over het gebruiksgemak ervan? Wat zijn de ervaringen met de klantensupport van de CRM software?

En waar focust de aanbieder van het CRM systeem zich op en komt dit overeen met mijn bedrijfsprofiel?

Meest gestelde vragen over een CRM Systeem

Nogmaals, het is zo belangrijk om een weloverwogen keuze te maken wanneer het gaat om CRM tools. Het is dus alleen maar positief als jij na het lezen van dit artikel nog steeds vragen hebt! Bij deze een paar meest gestelde vragen die dit artikel over CRM programma’s samenvatten.

Beste CRM Systeem Review (2022) 5x Software Test
Wat is het beste CRM systeem?

Het beste CRM systeem is wat mij betreft Monday. Deze partij biedt een fhele mooie oplossing om alle relatiegegevens overzichtelijk te houden en maakt het eenvoudig om in teams te werken. De ervaringen van gebruikers zijn ook positief en hebben een gemiddelde beoordeling van 4,1 op Trustpilot gevormd. Ook kost dit CRM systeem minder dan verschillende andere CRM systemen.

Welke CRM systemen bestaan er?

Er bestaan veel verschillende CRM systemen die allemaal een andere doelgroep hebben. CRM systemen voorbeelden zijn onder anderen Pipedrive en Gripp. Budget CRM systemen voorbeelden zijn bijvoorbeeld Monday en e-Boekhouden. Voor een kleinere investering krijg je veel functies en gebruiksgemak. e-Boekhouden en Monday zijn ook een gratis CRM systeem voorbeeld. Voor startende ondernemers is de volledige CRM software van e-Boekhouden zelfs tot 15 maanden na inschrijving bij de KvK gratis te gebruiken.

Wat doet een CRM systeem?

Dus wat doet een CRM systeem precies? Of misschien vraag je je af: CRM systemen, wat is dat? CRM staat voor Customer Relationship Management. Dit is de manier waarop een bedrijf relaties en contactmomenten met verschillende relaties onderhoudt. CRM systemen zijn tools waarin jij gegevens (zoals de contactpersonen, telefoonnummers en adressen), en contactmomenten met de relatie eenvoudig opslaat en bijhoudt. Zo heb jij overzicht van jouw klanten en relaties en wat de status hiervan is. (1)

Conclusie beste CRM systeem 2023 

Picture of Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *