In dit artikel

Beste Marketing Automation Software Review (2022) 5x Test

Beste Marketing Automation Software | Review (2023) | 5x Test!

In dit artikel

Het is steeds lastiger om een marketingcampagne te bedenken die écht opvalt. Als ondernemer wil je natuurlijk boven iedereen uitsteken, aandacht krijgen voor jouw producten en diensten. Dat jouw product of dienst in één adem wordt genoemd met de grote spelers op de markt, dát wil je. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Marketing automation software kan je op weg helpen! Marketing automation is een technologie die helpt om marketingprocessen en multifunctionele campagnes automatisch te beheren. Jouw klanten benader je door geautomatiseerde berichten via e-mail, internet en social media. Op het juiste moment en op de juiste plek. Kom maar op met die prospects! Laten we snel 5x marketing automation software vergelijken in deze marketing automation test!

Beste Marketing Automation Software van 2023: Mijn selectie 

 1. Meest gebruiksvriendelijke marketing automation software – GetResponse
 2. Beste intuïtieve marketing automation software – ActiveCampaign
 3. Beste gratis marketing automation software – HubSpot

Marketing Automation Software vergelijken; hoe doe ik dat? 

Bij het vergelijken van marketing automation software kijk ik naar de verschillende functionaliteiten. Wat kun je allemaal automatiseren met deze marketing automation platforms? Bieden ze alleen e-mailmarketing met standaard follow-ups of kun je een hele conversietrechter bouwen en zelf landingspagina’s bouwen? Kortom: kan het hele proces van A naar B in jouw eigen handen blijven, maar moet je hiervoor een pro zijn? Of kun je dit prima zelf uitvogelen, ook als beginner? Gebruiksgemak is een grote voorwaarde om tot de top 10 marketing automation software Nederland te behoren. Lees snel verder voor mijn top marketing automation software en bekijk wie de beste marketing automation software aanbiedt! 

1. GetResponse – meest gebruiksvriendelijke marketing automation software

De missie van marketing automation aanbieder GetResponse is gebruiksvriendelijke, betaalbare marketingtools bieden die voorzien in de behoeften van klanten en die elk bedrijf kan gebruiken. GetResponse heeft meer dan 350.000 klanten in 183 verschillende landen. De marketing automation tools zijn dan ook beschikbaar in 26 verschillende talen en de ondersteuning per e-mail in 8 talen. Ze hebben verschillende awards gewonnen, waaronder ‘Easiest To Use’ in de zomer van 2021. 

Beste Marketing Automation Software Review (2022) 5x Test

Wat kun je met de marketing automation tools van GetResponse? Is deze marketing software een goede aanwinst voor jouw onderneming en kun je er zelf mee aan de slag? Of heb je een marketing automation specialist nodig? Dat laatste zeker niet. Gebruikers roemen GetResponse om de eenvoudige interface en het gebruiksgemak. Ook de klantenservice die 24/7 bereikbaar is, krijgt de nodige complimenten. 

GetResponse maakt op de website onderscheid in wat je doet en wie je bent. Er zijn verschillende functies beschikbaar voor de online marketeer, ondernemer, marketing manager en middelgrote & grote bedrijven. Bij de functies kun je denken aan e-mailmarketing, conversietrechter, automatische marketing, websitebouwer, pop-ups en formulieren, websitemeldingen, livechat, landingspagina’s, webinars, aanmeldformulieren én betaalde advertenties. 

Laten we marketing automation onder de loep nemen. Daarmee laat je je ideale klanttraject tot leven komen. Je kunt kant-en-klare workflows gebruiken of jouw eigen workflows opstellen. Je stuurt automatisch e-mails naar nieuwe abonnees en bereikt meer klanten die bijvoorbeeld een aankoop hebben afgebroken. Bovendien heeft iedere boodschap richting jouw doelgroep een persoonlijk accent, omdat deze is afgestemd met behulp van klantgegevens. 

Je kunt je indenken dat B2B marketing automation niet alleen veel tijd scheelt, maar dat het ook een stuk efficiënter is en tot meer leads zal leiden. GetResponse staat in mijn top marketing automation software, omdat ze de beste marketing automation software heeft. Niet alleen is dit marketing automation systeem eenvoudig in gebruik, GetResponse is ook nog eens heel uitgebreid. Alles wat je nodig hebt om jouw marketing te digitaliseren zal je hier vinden. GetResponse is voor beginnende ondernemers gratis en daarna betaal je voor een email marketing pakket €13,12 euro per maand en voor een marketing automation pakket €44,28 per maand.  

Voordelen GetResponse

✅ Gratis marketingtools voor nieuwe bedrijven;

✅ 200 kant-en-klare sjablonen;

✅ Met de nieuwe websitebouwer binnen 15 minuten een website bouwen;

✅ Zeer volledig op het gebied van marketing automation tools;

✅ Klantenservice is 24/7 bereikbaar;

✅ Eenvoudig in gebruik. 

Nadelen GetResponse

❌ Gebruikers geven aan dat abonnementen worden verlengd zonder waarschuwing;

❌ Wanneer je een abonnement stop zet, wordt de toegang tot je account onmiddellijk geblokkeerd.


Klik hier voor de beste deal

2. ActiveCampaign – beste intuïtieve marketing automation software 

Voor krachtige, flexibele en gebruiksvriendelijke tools kun je ook bij marketing automation software platform ActiveCampaign terecht. ActiveCampaign mag niet ontbreken in de top 10 marketing automation software Nederland. Wat onderscheidt hen van de rest? Om te beginnen de persoonlijke touch. Met deze software marketing kun je teksten en afbeeldingen personaliseren op basis van de klantinteresses en koopgeschiedenis. Met behulp van ‘voorspellende inhoud’ stuur je het juiste bericht op het juiste moment naar de juiste persoon.

Beste Marketing Automation Software Review (2022) 5x Test

Die personen, oftewel jouw klanten, bereik je niet alleen met krachtige e-mails, maar ook met SMS berichten, via Facebook of natuurlijk via jouw eigen website. ActiveCampaign biedt meer dan 870 integraties die door meer dan 70% van haar klanten wordt gebruikt. Applicaties zoals Salesforce, Google Sheets en Shopify zijn te koppelen, gewoon zonder codering. Daarnaast kun je de inzichten die je opdoet omzetten in acties en prestaties systematisch verbeteren. Bijvoorbeeld door de klantreis onder de loep te nemen, vanaf het eerste bericht tot aan de aankoop. Het is mogelijk met split testen te werken en met de mobiele app krijg je in realtime alle gegevens door die je nodig hebt. Zomaar een paar marketing automation voorbeelden!

Een groot pluspunt van deze marketing automation tool zijn de training webinars die worden gegeven. De support specialisten staan voor je klaar om je tips te geven en verder te helpen. Net als GetResponse, heeft ook ActiveCampaign de nodige prijzen gewonnen. Zij zijn de best presterende G2-leider in elke categorie. De kosten beginnen bij $29 per maand. Deze kosten worden jaarlijks geïncasseerd.

Voordelen ActiveCampaign

✅ De kosten in vergelijking met andere aanbieders zijn gunstig;

✅ Het intuïtieve aspect van de software is heel prettig;

✅ 20% korting voor non-profit organisaties;

✅ Eenvoudig in gebruik.

Nadelen ActiveCampaign

❌ De website en software zijn niet in het Nederlands beschikbaar;

❌ De gratis proefperiode is kort;

❌ In het begin overweldigend en lastig in gebruik;

❌ Klantenservice reageert volgens reviews niet altijd even snel.


Klik hier voor de beste deal

3. HubSpot – beste gratis marketing automation software

HubSpot verdient zeker een plek op de marketing automation software list. Hun grootste unique selling point staat zeer prominent op de homepage van de website. “Eindelijk een CRM-platform dat zowel krachtig als gebruiksvriendelijk is.” Ze zijn er bij marketing automation aanbieder HubSpot dan ook van overtuigd dat alle medewerkers die met deze software werken verkocht zullen zijn. Het marketing automation systeem heeft alle tools en integraties die je nodig hebt voor marketing, verkoop, content beheer en klantenservice. Elk product is op zichzelf krachtig, maar “de echte magie gebeurt wanneer je ze samen gebruikt.” 

Beste Marketing Automation Software Review (2022) 5x Test

Lopen de bedenkers van HubSpot naast hun schoenen? Of is deze digital marketing automation software inderdaad zo magisch als zij beweren? Daar kun je in ieder geval vrij gemakkelijk zelf achter komen, omdat HubSpot een gratis CRM-functionaliteit heeft. Met maximaal één miljoen contacten en geen limieten op gebruikers- of klantgegevens. Deze gratis functionaliteit heeft geen vervaldatum. Je kunt gratis chatbots bouwen, zonder codering, er zijn 81 gratis sjablonen voor o.a. facturen en reclamevoorstellen én een gratis e-mail handtekening template generator. Dit zijn slechts enkele gratis functies. 

Natuurlijk is HubSpot veel uitgebreider dan alleen de gratis functies, die dus al erg uiteenlopend zijn. Het CRM platform omvat: marketing hub, verkoop hub, service hub, CMS-hub en operations-hub. Marketing hub is de marketingsoftware om websitebezoekers om te zetten naar klanten. Denk aan tools voor sociale media, analyse dashboards, marketing automation en SEO-tools. Verkoop hub is meer bedoeld voor verkoopteams om deals te sluiten, met daarin voorspellende leadscores, geavanceerde CRM, e-mailhandtekening en verkoopautomatisering. Dan als laatste wil ik de service hub nog even toelichten. Dit is klantenservicesoftware die helpt bij flexibele klantondersteuning en het verdiept klantrelaties. Dit kan een uitstekende aanvulling zijn op jouw marketing automation systemen. 

Voordelen HubSpot

✅ Veel gratis mogelijkheden;

✅ Zeer uitgebreide functionaliteiten;

✅ Eenvoudig te implementeren.

Nadelen HubSpot

❌ Gebruikers geven aan dat het moeite kost om het systeem te leren kennen;

❌ Wanneer je gebruikmaakt van de betaalde pakketten kunnen de kosten oplopen;

❌ Niet beschikbaar in het Nederlands.


Klik hier voor de beste deal

4. Drip 

Marketing automation software Drip belooft meer tijd op te leveren, zodat jij jouw bedrijf online naar het volgende level kan brengen. Het programma is zo gemakkelijk, dat je geen tijd kwijt bent aan het uitzoeken van de voordelen marketing automation. Ze claimen eenvoudig te zijn, zeer effectief als het gaat om zaken voor elkaar krijgen en ronduit bevredigend om te gebruiken. 

Beste Marketing Automation Software Review (2022) 5x Test

Net als bij ActiveCampaign zijn er meer dan voldoende integratiemogelijkheden. Zo kun je Drip koppelen aan Shopify, Magento, WooCommerce, BigCommerce, Facebook en Sleeknote. Naast e-mailmarketing, het ontwerpen van websiteformulieren en pop-ups, kun je bij Drip terecht voor marketing automation. Er zijn vooraf gebouwde workflows waar je uit kunt kiezen. Je begint met het opbouwen van je relaties en dus het binden van je klanten op de dag dat ze lid worden van bijvoorbeeld jouw nieuwsbrief. Je begeleidt ze tot hun eerste aankoop en houdt daarna contact. Er zijn workflows in de categorieën welkom serie, verlaten winkelwagen, aankoop na aankoop, win-terug, verjaardagen en nog veel meer.  

Drip is 100% gebouwd en ontworpen rondom e-commerce. Van integraties en automatiseringen tot dashboards, workflows en letterlijk alles daartussenin. Ze hebben het allemaal zo gebouwd om het hun klanten – jou dus – zo makkelijk mogelijk te maken. Het grootste verschil met ActiveCampaign is dat Drip uitstekend geschikt is voor e-commerce automatiseringen. Als je er niet uitkomt, dan kun je de klantenservice bereiken via live chat, e-mail of een geplande één op één sessie met een Drip-expert aanvragen. 

Bij Drip kun je gebruikmaken van een proefperiode. Je kunt tijdens deze 14 dagen niet onbeperkt e-mails versturen, maar verder kun je alle functies uittesten die deze marketing automation software heeft. Het goedkoopste pakket, met 2.500 contactpersonen (op de e-maillijst) kost $39 per maand. Stel je hebt meer personen op jouw maillijst – bijvoorbeeld 45.000 personen – dan kost het pakket per maand al snel $649. Dat is nogal een kostenpost in vergelijking met de andere aanbieders. 

Voordelen Drip

✅ Goed bereikbare klantenservice;

✅ Gratis uit te proberen voor 14 dagen;

✅ Gespecialiseerd in e-commerce.

Nadelen Drip

❌ Hoe meer personen op de e-maillijst hoe hoger de kosten;

❌ Klantenservice heeft soms veel tijd nodig om probleem op te lossen.


Klik hier voor de beste deal

5. Ternair 

Bij Ternair is marketing automation in Nederland gevestigd. Het is fijn dat de website helemaal in het Nederlands is en je kunt een gratis webinar met vier concrete voorbeelden van marketing automation volgen in het Nederlands. Geheel vrijblijvend. Marketing automation software aanbieder Ternair onderscheidt zich niet alleen door het land van herkomst. Alhoewel het fijn is – wanneer je met nieuwe software leert werken dat dit in het Nederlands kan – is dit niet het belangrijkste punt bij het uitzoeken van goede marketing automation software. 

Beste Marketing Automation Software Review (2022) 5x Test

Ternair maakt binnen no-time alle klantdata beschikbaar voor marketing automation. Naast het snel toegankelijk maken van data, zorgen ze ervoor dat je zonder technische kennis razendsnel campagnes kunt bouwen en de uitvoering hiervan kunt automatiseren in al je kanalen. Als laatste is er altijd hulp beschikbaar. De specialisten van Ternair werken dagelijks zelf in de sectoren van hun klanten aan campagnes en helpen zo met het bedenken, opzetten en controleren. Marketing automation hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn. 

Met de marketing automation software van Ternair kun je jouw campagne zo geavanceerd en uitgebreid maken naar eigen wens. Alles is mogelijk. Door jouw klantdata te verbinden kun je heel gericht de juiste doelgroep bereiken. Er zijn drie pakketten. Essentials is een pakket inclusief de eerste 50.000 contacten met een onbeperkt aantal gebruikers. Dit pakket kost tussen de €1.500 en €2.500 per maand. De andere pakketten zijn uitgebreider maar liggen qua kosten hoger. 

Voordelen Ternair

✅ Software en website in het Nederlands;

✅ Ternair maakt data snel toegankelijk;

✅ Bouwen van campagnes is mogelijk zonder technische kennis.

Nadelen Ternair

❌ De kosten per maand zijn behoorlijk aan de hoge kant.


Klik hier voor de beste deal

Mijn beste Marketing Automation Software 2023

De beste marketing automation software is in mijn ogen marketing automation software aanbieder GetResponse. Met 200 kant-en-klare sjablonen en een zeer uitgebreid scala aan marketing automation tools, staan zij overal in de top 10 marketing automation software bovenaan. 

Beste Marketing Automation Software Review (2022) 5x Test

Dit is de beste marketing automation software om de klantenservice 24/7 bereikbaar is, GetResponse is eenvoudig in gebruik en ze biedt een gratis marketingtool aan voor nieuwe bedrijven. De prijzen voor bestaande bedrijven zijn in vergelijking met bijvoorbeeld Drip en Ternair erg laag. Je krijgt dus veel waar voor je geld en dat is altijd goed! 


Klik hier voor de beste deal

Marketing automation ervaringen en reviews 

Met alle voor- en nadelen op een rijtje is het hoog tijd om te kijken naar wat gebruikers zeggen over GetResponse, ActiveCampaign, HubSpot, Drip en Ternair. Zijn deze marketing automation software aanbieders echt zo goed als zij zelf beweren? 

GetResponse review

Monique schrijft: “Ik kan GetResponse zeker aanraden. De marketing automation software die zij aanbieden is ontwikkelt voor zowel beginners als meer ervaren marketeers. GetResponse is heel eenvoudig in te stellen en te gebruiken. Ik gebruik deze service nu al bijna 2 jaar en ben dol op de gratis persoonlijke chatservice die ik inmiddels op mijn eigen website gebruik. De klantenservice is altijd erg behulpzaam. Ik weet niet hoe ik het ooit zonder marketing automation software heb gered.”

ActiveCampaign review

“Eén van de gemakkelijkste platforms die ik ben tegengekomen voor e-mailmarketing en marketingautomatisering. En we hebben er nogal wat uitgeprobeerd! Het is ook één van de meest betaalbare platforms. Ik durf zeker te zeggen dat ActiveCampaign ons marketingmanagement naar een hoger niveau heeft getild. Met name de A/B-testen stellen ons in staat onze boodschap perfect af te stemmen op onze klanten”, aldus Kees. 

Beste Marketing Automation Software Review (2022) 5x Test

HubSpot ervaring 

Ilse schrijft: “HubSpot biedt een kant-en-klare oplossing die eenvoudig te gebruiken is. Bovendien is HubSpot heel intuïtief. We kunnen de volledige levenscyclus van onze klanten zien van lead tot close. Daarnaast zijn de rapportagetools krachtig en helpen ze ons een weloverwogen beslissing te nemen en zo steeds meer waarde te bieden aan onze klanten.”

Drip review

“Dit is bij uitstek de beste e-mailmarketing software die wij hebben gebruikt. Drip is een perfecte samensmelting tussen Mailchimp en Hubspot. Het gebruikersgemak van de één en de geavanceerde capaciteiten van de ander. Het is visueel een traktatie om mee te werken! Ik zou HubSpot aan iedereen aanbevelen. Het is eenvoudig te beheren, te begrijpen en in te stellen,” laat Yusuf weten.  

Ternair ervaring 

Een anonieme reviewer schrijft over Ternair: “Met name het opmaken van e-mails werkt erg prettig bij Ternair. Het opzetten van de A/B testen en het maken van selecties werkt uitstekend. We hebben nu beter inzicht in campagnes, e-mailacties en geautomatiseerde e-mailflows.”

Beste Marketing Automation Software Review (2022) 5x Test

Marketing automation software kopen checklist: hier moet je op letten! 

Als je ervoor kiest om aan de slag te gaan met marketing automation software is het belangrijk dat je een software aanbieder kiest waar je mee kunt groeien. Kies een marketing automation platform met functionaliteiten die je nu wilt gebruiken, maar ook functionaliteiten die later interessant kunnen zijn wanneer je besluit nog meer marketing software te gebruiken. 

Ik zou daarbij ook letten op de kosten. Marketing automation tools kunnen veel geld kosten per maand. Wanneer je nog niet zeker bent van jouw zaak, kies dan voor een gratis proefperiode. Denk je veel support nodig te hebben in het begin? Dan is een klantenservice die 24/7 beschikbaar is een uitkomst. 

Meer interessante software voor jouw online groei?

Wil je meer interessante software gebruiken? Naast software voor financiën en administratie is er ook software voor HR en personeelsbeheer, marketing software, software voor bedrijfsvoering, software voor klantbeheer en software voor projectbeheer en planning. Er is ook software voor websites en e-commerce, beveiliging software, software voor klantenservice en ondersteuning en software voor business Intelligence (BI) en analyse. Genoeg keuze dus om jouw organisatie te laten groeien!

Als we kijken naar alle software oplossingen voor marketing kan de beste marketing automation software natuurlijk niet ontbreken. Maar waar is marketing vandaag de dag zonder goede email marketing software? Je wilt ten alle tijden jouw contacten kunnen bereiken.

Daarnaast wordt het steeds lastiger om leads te generen via social ads en Google ads. Een krachtig en duurzaam alternatief is organisch verkeer op jouw website. Om gratis verkeer naar je website te verkrijgen adviseer ik je om gebruik te maken van seo tools. Deze tools helpen met zoekwoordonderzoek en het optimaliseren van de pagina’s voor Google.

Meest gestelde vragen over marketing automation software

Ben je er na het lezen van deze blog nog niet helemaal uit? Heb je nog een brandende, onbeantwoorde vraag? Hieronder heb ik de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. 

Wat is de beste marketing automation software? 

De beste marketing automation software is voor mij GetResponse. De kosten zijn laag, de mogelijkheden zijn talrijk en ze krijgen ontzettend goede recensies online. GetResponse is een complete marketing automation tool, uitermate geschikt voor B2B marketing automation en je hoeft er geen marketing automation specialist voor te zijn. GetResponse is namelijk eenvoudig in gebruik. 

Wat zijn de voordelen van marketing automation?

Een van de grootste voordelen van marketing automation, is net als bij alle andere vormen van automatisering; tijdsbesparing. Je bent minder tijd kwijt omdat je niet langer handmatig bezig bent met taken die makkelijk kunnen worden uitbesteed. Bovendien gaat de effectiviteit ontzettend omhoog, omdat je de juiste persoon op het juiste moment weet te bereiken. De workflows hiervoor kun je zelf instellen. Of het nu gaat om klanten van WooCommerce webshops of een nieuwsbriefinschrijving, wanneer ze in jouw klantdata zitten, worden ze op het juiste moment benaderd met de juiste boodschap. (1)

Wat betaal ik voor marketing automation software?

Wat je voor marketing automation software betaalt verschilt erg per aanbieder. HubSpot heeft een volledig gratis pakket terwijl je bij Ternair minimaal €1.500 per maand kwijt bent. Als je gaat beginnen met marketing automation zou ik gaan voor een aanbieder die relatief goedkoop is, zoals GetResponse Of helemaal gratis, zoals HubSpot. Dit geeft je een kans om de software uit te proberen en in te zien of dit bij jou en bij jouw onderneming past. Veel geld betalen voor extra functies kan altijd nog!

Conclusie beste Marketing Automation Software 2023 

 • Meest gebruiksvriendelijke marketing automation software – GetResponse
 • Beste intuïtieve marketing automation software – ActiveCampaign
 • Beste gratis marketing automation software – HubSpot
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *