In dit artikel

Beste SEO tool Review 5x Test!

Beste SEO tool | Review (2023) | 5x Test!

In dit artikel

Als ondernemer met website, is het noodzakelijk om goed vindbaar te zijn in de zoekmachines. Als je goed vindbaar bent, word je namelijk sneller gevonden door potentiële klanten. En dat leidt weer tot meer omzet! Goed vindbaar zijn in zoekmachines wil natuurlijk iedereen. Dat doe je niet zomaar door zelf een zoekwoordonderzoek te doen en je eigen websiteteksten te schrijven. Je hebt er een goede SEO tool voor nodig, want die SEO tool weet precies welke woorden je concurrenten gebruiken en waar die in je tekst moeten komen te staan. Wil je een SEO tool kopen? Of ben je op zoek naar een gratis SEO tool? Lees dan vooral verder, want in dit artikel ga ik een aantal SEO tools vergelijken.

Beste SEO tool van 2023: Mijn selectie

 1. Beste SEO tool – SEMrush
 2. Beste gratis SEO tool – Ahrefs
 3. Beste onpage SEO tool – SurferSEO
 4. Beste SEO optimalisatie tool – SurferSEO

SEO tools vergelijken; hoe doe ik dat?

Op het gebied van SEO tools zijn er veel aanbieders, elk met hun eigen, onderscheidende pluspunten. Waar let je dan op bij de aanschaf van een SEO tool? Ik kijk naar verschillende punten. Zo vind ik het belangrijk dat de prijs en kwaliteitverhouding goed is. Dus als er weinig functionaliteiten zijn, is de prijs dan ook laag? Als er veel functies zijn, is de prijs dan in verhouding ook hoger of – nog beter – alsnog laag? Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de ervaringen van gebruikers. Hoe zit de tool nu echt in elkaar? Dat kunnen zij ons vertellen! Wil je een SEO tool bestellen en ben je benieuwd welke als beste uit de test komt? Lees dan snel verder.

1. SEMrush – beste SEO tool

Met de SEO tool van SEMrush laat je je websitepagina’s organisch groeien. De SEO tool van SEMrush is één van de krachtigste en beste SEO tools op de markt. Ze biedt andere functionaliteiten dan de concurrenten, waardoor ze zich onderscheidt. Je vindt er functionaliteiten zoals advertenties analyseren van de concurrenten, juiste zoekwoordonderzoek voor je positionering in Google doen, een one-page SEO checker, content optimalisatie van je social mediakanalen en ook marktonderzoek. Deze SEO tool wordt op het gebied van het gebruiksgemak zeer hoog beoordeeld door gebruikers.

Beste SEO tool Review 5x Test!

Er zijn veel functionaliteiten aanwezig, maar de prijs die je betaalt voor SEMrush is ook vrij hoog als je dit vergelijkt met andere aanbieders. De prijs start bij €120 per maand. Dit betaal je voor het Pro pakket. De investering voor het Guru pakket bedraagt €230 per maand en hier ontvang je al meer functionaliteiten. Voor het duurste pakket betaal je €449 per maand. Dit is speciaal voor grote bedrijven gemaakt. Wil je eerst SEMrush uitproberen? Dit is ook mogelijk, want ze biedt een SEO tool gratis versie aan van 7 dagen. SEMrush heeft één van de beste gratis SEO tools, vinden de gebruikers.

Voordelen SEMrush

✅ De zoekwoordentool is zeer gebruikersvriendelijk. Je controleert gemakkelijk zoekwoorden, zoekt nieuwe ideeën op en voegt ze toe aan rapportages;

✅ Er is een hulptool aanwezig die geschreven teksten optimaliseert;

✅ SEMrush is de alles-in-één tool, je doet hier bijvoorbeeld ook een zoekwoordonderzoek mee of identificeert de concurrenten;

✅ De bibliotheek heeft instructievideo’s en handleidingen beschikbaar en je kan een beroep doen op bureaus of bedrijven als je andere behoeftes hebt dan alleen SEO;

✅ Je maakt eenvoudig projecten aan per website;

✅ De SEO tool van SEMrush heeft veel functionaliteiten.

Nadelen SEMrush

❌ Het aanschaffen van meerdere gebruikersaccounts is erg prijzig;

❌ SEMrush geeft alleen nieuwe en betere zoekwoorden voor Google, maar niet voor andere zoekmachines.


Klik hier voor de beste deal

2. Ahrefs – beste gratis SEO tool

Met de Ahref SEO tool win je informatie in over verschillende SEO algoritmen. Die informatie gebruik je om je eigen website beter vindbaar te maken voor Google en andere zoekmachines. Ahrefs biedt veel functionaliteiten zoals zoekwoordenonderzoek, backlink onderzoek, content onderzoek en concurrentieanalyse. De klantenservice wordt erg goed beoordeeld door gebruikers. Ze heeft een goede reactiesnelheid. Het dashboard wordt als zeer gebruiksvriendelijk ervaren.

Beste SEO tool Review 5x Test!

De SEO tools Ahrefs is niet gratis. Voor €7 probeer je de tool 7 dagen gratis uit. Het goedkoopste abonnement is beschikbaar voor €99 per maand. Het standaard abonnement sluit je af voor €180 per maand. Er zijn ook duurdere abonnementen beschikbaar, speciaal voor webdesigners of online marketingbureaus. De prijzen daarvan zijn op de website zichtbaar en anders op aanvraag.

Voordelen Ahrefs

✅ Ze heeft andere en betere functionaliteiten dan de concurrenten;

✅ Ahrefs is een gemakkelijke tool, het werkt zeer gebruiksvriendelijk;

✅ De data van Ahrefs is compleet en accuraat: deze data wordt elke 15 tot 30 minuten bijgewerkt in de online tool; 

✅ Ahrefs heeft een uitgebreide en krachtige tool voor zoekwoordonderzoek;

✅ Ze biedt functionaliteiten aan waarmee je meer inzicht krijgt in je concurrenten.

Nadelen Ahrefs

❌ Er is geen SEO tool voor video’s aanwezig;

❌ Ahrefs is duur als je geen online marketingbureau hebt en de tool los gebruikt om alleen aan je SEO te werken.


Klik hier voor de beste deal

3. SE Ranking

SE Ranking richt zich op ondernemers, mkb-bedrijven, marketingbureaus en grotere organisaties. De SEO-tool van SE Ranking heeft verschillende kenmerken, zoals zoekwoordenonderzoek, SEO backlinks, website audit en concurrentenonderzoek. Dit is slechts een greep uit de functionaliteiten. SE Ranking is een Nederlands bedrijf, dus ook beschikbaar in de Nederlandse taal.

Beste SEO tool Review 5x Test!

SE Ranking biedt een gratis proefperiode aan. Daarnaast heeft ze verschillende abonnementen waaruit je kunt kiezen. Het Essential abonnement schaf je aan vanaf €31 per maand. De investering voor het Pro abonnement is €71 per maand. Het duurste abonnement kost €151 per maand. Bij het duurste abonnement ontvang je wel alle functionaliteiten.

Voordelen SE Ranking

✅ Met de tool van SE Ranking krijg je inzicht in de zoekwoorden van de concurrenten;

✅ Er wordt een proefperiode van 14 dagen aangeboden;

✅ De SEO tool is gemakkelijk in te stellen, je hoeft alleen een URL van een website toe te voegen;

✅ SE Ranking werkt vanuit de cloud, dus je kan er overal online mee werken en je hoeft niets te downloaden;

✅ SE Ranking biedt een complete tool aan met zoekwoordenplanning, analyses van backlinks en verschillende onderzoeksmethodes.

Nadelen SE Ranking

❌ Je betaalt extra om toegang te krijgen tot sommige SEO marketing tools. 

❌ De rapportages van SE Ranking, zoals het social mediarapport, voegen niet veel toe, want kanalen zoals LinkedIn en Instagram kan je niet koppelen; 

❌ SE Ranking heeft geen gratis proefversie.


Klik hier voor de beste deal

4. SurferSEO – beste onpage SEO tool

SurferSEO is een SEO tool waarmee je de nummer één positie in Google behaalt, zegt ze zelf. Door het gebruik van deze tool weet je welke onpage optimalisaties je moet doorvoeren. Door SurferSEO te gebruiken, krijg je meer inzicht in je data. De tool geeft op basis daarvan advies en zo weet je welke pagina’s je moet aanpassen om daarmee de nummer één positie in Google te verkrijgen. Het advies dat SurferSEO geeft is erg specifiek, want het is gebaseerd op pagina’s die al goed vindbaar zijn in Google. Gebruikers beoordelen de klantenservice als erg positief.

Beste SEO tool Review 5x Test!

De prijzen van SurferSEO lopen erg uiteen. Het Basic pakket koop je vanaf €59 per maand. Het Pro pakket kost €99 per maand. De investering voor het Business pakket bedraagt €199 per maand. Hoe hoger de pakketprijs, hoe meer functionaliteiten je ontvangt. Er wordt geen SEO tool korting aangeboden bij deze aanbieder.

Voordelen SurferSEO

✅ SurferSEO heeft een ingebouwde plagiaatcontrole;

✅ Ze biedt een uitgebreid hulpprogramma aan voor zoekwoordenonderzoek;

✅ Het is een alles-in-één SEO oplossing;

✅ Je artikel wordt door SurferSEO op meer dan 500 verschillende rangschikkingsfactoren gecheckt.

Nadelen SurferSEO

❌ Er is geen gratis proefversie beschikbaar;

❌ Gebruikers geven aan dat er vaak irrelevante suggesties worden gegeven, die brengen de leesbaarheid van je artikel in gevaar;

❌ De prijs kan hoger uitvallen voor grotere websites.


Klik hier voor de beste deal

5. Mangools

Vanaf 2014 is Mangools in de lucht en biedt zij gratis en betaalde SEO tools aan. De verschillende SEO tools zijn zoekwoordenonderzoek, SERP-analyse of backlink-analyse. Mangools heeft aparte namen hiervoor, zoals KWFinder, SERPChecker, SERPWatcher, SiteProfiler of LinkMinder. Op de website vind je ook gratis leermateriaal, zoals een SEO-gids voor beginners, ‘28 Google rich snippets die je moet kennen’ of een kenniscentrum om te leren bloggen. Gebruikers beoordelen dit platform als gebruiksvriendelijk en vinden dat het een prettige interface heeft.

Beste SEO tool Review 5x Test!

Mangools biedt de service ‘niet goed binnen 48 uur, is geld terug’. Het bedrijf werkt met grote klanten zoals Adidas, Skyscanner, AirBnB of Retail Me Not. De gratis proefperiode van Mangools is aan te vragen via de website en duurt 10 dagen. Er zijn 3 abonnementen beschikbaar van Mangools. Het goedkoopste abonnement kost €30 per maand. Het Premium abonnement is aan te vragen voor €45 per maand. Het duurste abonnement kost €90 per maand. Als je je abonnement per jaar betaalt, dan krijg je een SEO tool korting van 35%.

Voordelen Mangools

✅ Het is een zeer gebruiksvriendelijk programma met een duidelijke en prettige interface;

✅ Mangools biedt een tool aan waarbij je toegang hebt tot 5 online SEO tools, voor de prijs van één SEO tool;

✅ Deze SEO tool is betrouwbaar en stabiel.

Nadelen Mangools

❌ Mangools is veel minder uitgebreid dan de andere aanbieders;

❌ De zoekvolumes uit Google Zoekwoordenplanner worden gebruikt en zijn daardoor minder betrouwbaar;

❌ Als je meerdere zoektermen onderzoekt, dan kost dat veel meer moeite. Bij andere SEO online tools krijg je dit direct als suggesties te zien; 

❌ Het aantal organische zoektermen per domeinnaam is beperkt;

❌ Je krijgt geen suggesties als je lijsten met zoekwoorden importeert.


Klik hier voor de beste deal

Mijn beste SEO tool 2023

De beste SEO tool die er met kop en schouders bovenuit steekt is SEMrush. Als je me vraagt wat is een SEO tool? Dan zeg ik SEMrush. De kwaliteit die SEMrush aflevert is heel goed en dat maakt dat dit voor mij de allerbeste SEO tool is. Ze biedt namelijk zoveel functionaliteiten aan!

Beste SEO tool Review 5x Test!

Dat zijn vaak functies die de concurrent vaak niet heeft, zoals one-page SEO checker, advertentie analyse van de concurrenten of content optimalisatie van je social mediakanalen. Dit is een kleine greep uit de functionaliteiten. Je ontvangt dit vanaf een prijs van €119 per maand. SEMrush wordt door gebruikers zeer goed beoordeeld, op het gebied van klantenservice en gebruiksgemak ontvangt ze hoge cijfers.


Klik hier voor de beste deal

SEO tool ervaringen en reviews

Ik heb nu een aantal aanbieders op een rij gezet met voordelen en nadelen. Met ervaringen en reviews over de SEO tools is het gemakkelijker voor je om een goede keuze te maken. Dus ik deel hieronder wat ervaringen over de aanbieders. Zijn de gebruikers blij met hun keuze voor de SEO tool? Lees hieronder de SEO tool reviews en kom erachter.

SEMrush review

Nico vertelt over de SEO tools SEMrush: “Ik ben een tevreden klant, want SEMrush is één van de betere SEO tools websites die er is. Om eerlijk te zijn heb ik al meerdere keren mijn abonnement opgezegd, vanwege de kosten, want dit is het eerste waar ik zelf op bezuinig. Maar ik blijf terugkomen bij SEMrush. SEMrush is namelijk niet alleen een SEO platform, het is een complete marketing tool voor content marketing en advertising. Je betaalt er een hoger bedrag voor dan bij andere SEO tools, maar het is elke euro waard. De vele functionaliteiten maken het verschil ten opzichte van andere tools. Met deze tool kom je echt bovenaan in Google. Ik ben een blije klant.”

Beste SEO tool Review 5x Test!

Ahrefs review

Ik heb jarenlang andere SEO tools online gebruikt. Elke keer ging ik weer met een andere tool werken, want ik miste continu de juiste SEO gegevens. Sinds ik met Ahrefs werk, is dit opgelost. Het zoekwoordenonderzoek wordt juist uitgevoerd, want de juiste gegevens zijn aanwezig, ik heb meer dataopslag. Ahrefs is een onmisbare tool voor ons. Ik ben ook erg te spreken over de klantenservice. Ze is erg behulpzaam en vriendelijk. Toen ik de installatie niet goed had gedaan, heeft ze me snel en goed verder geholpen. Er is zelfs een accountmanager langs geweest op te kijken of het goed is opgelost,” zegt Bill over zijn positieve ervaring met Ahrefs.

SE Ranking ervaring

Daniël José, werkzaam als programmeur bij een IT-bedrijf in Spanje, vertelt het volgende over SE Ranking: “Wat een geweldige functionaliteiten heeft de SEO tool van SE Ranking. De afgelopen maanden heb ik hiermee gewerkt en ik ben zeer tevreden. Het is een essentieel hulpmiddel om de positie van de gekozen zoekwoorden in zoekmachines te controleren. De prijs is laag in vergelijking met alle functies die je erbij krijgt. Het contact met de klantenservice is ook erg goed verlopen. Er werkt vriendelijk personeel, die meedenkt in oplossingen. Ze biedt daarna ook nog goede nazorg.” 

SurferSEO review

Alexander maakt met zijn team nu al een aantal maanden gebruik van SurferSEO en vertelt hier het volgende over: “We gebruiken SurferSEO nu al enkele maanden en tot nu toe zijn we erg positief. Daarom schrijf ik met veel plezier deze review SEO tools. Onze resultaten zijn erg verbeterd. Normaal duurt het even voordat onze blogposts geïndexeerd zijn en als ze dan op Google verschijnen, komen ze op pagina 10. Dit veranderde gelukkig toen we SurferSEO gingen gebruiken. Onze blogposts vonden we terug tussen pagina 1 en 3, dit betekende dat ze begonnen te scoren. Ik ben hier als teamleider zo ontzettend blij mee. Het motiveert mijn team om door te gaan!”

Mangools ervaring

“Ik schrijf deze SEO tool review, omdat ik een blije klant ben, want wat een geweldig hulpmiddel. Ik ben erg tevreden over de prijs en kwaliteit van Mangools. Ze biedt goede functionaliteiten aan, je kunt veel met dit programma. De tools zijn erg gebruiksvriendelijk en je verzamelt veel gegevens met deze tool. We gebruiken Mangools dagelijks. Ik heb ook een goede ervaring met het supportteam. Ze is erg behulpzaam. Je kunt daar altijd terecht met vragen en problemen. Er zijn veel handleidingen en instructievideo’s te vinden. Ik ben een blije klant,” zegt Hendrik over zijn ervaring met Mangools.

Waarom een SEO tool gebruiken voor je website?

Veel mensen denken het met SEO kennis te redden en vinden een tool overbodig. Toch is een tool SEO geen overbodige luxe om aan te schaffen. Ik neem hieronder de voordelen van de SEO tools met je door.

✅ Een SEO tekst tool kost geld, maar deze investering zorgt voor grootse resultaten. Een SEO campagne levert bedrijven tot wel 100 procent meer leads op in een jaar;

✅ Met behulp van SEO tools optimaliseer je je website en word je online beter vindbaar. Met de tools voor SEO bereik je de juiste klanten;

✅ Investeren in een SEO tool is een duurzame investering, want als je het juist toepast dan ben je goed vindbaar in Google en dit blijft vaak ook zo. Na een aantal jaar ben je vaak nog steeds goed vindbaar;

✅ SEO tools geven ook waardevolle inzichten voor je bedrijf, want voordat je ermee aan de slag gaat, kijk je goed naar je doelgroep en je bedrijf. Wie wil je bereiken? Wat zijn de behoeftes, etc;

✅ SEO tools bieden vaak extra functionaliteiten, zoals concurrentenanalyse, zoekwoordenonderzoek of de mogelijkheid tot een backlink onderzoek.

Beste SEO tool Review 5x Test!

Meer interessante software voor jouw online groei?

Wil je meer interessante software gebruiken? Naast software voor financiën en administratie is er ook software voor HR en personeelsbeheer, marketing software, software voor bedrijfsvoering, software voor klantbeheer en software voor projectbeheer en planning. Er is ook software voor websites en e-commerce, beveiliging software, software voor klantenservice en ondersteuning en software voor business Intelligence (BI) en analyse. Genoeg keuze dus om jouw organisatie te laten groeien!

Als we kijken naar alle software oplossingen voor marketing kan de beste marketing automation software natuurlijk niet ontbreken. Maar waar is marketing vandaag de dag zonder goede email marketing software? Je wilt ten alle tijden jouw contacten kunnen bereiken.

Daarnaast wordt het steeds lastiger om leads te generen via social ads en Google ads. Een krachtig en duurzaam alternatief is organisch verkeer op jouw website. Om gratis verkeer naar je website te verkrijgen adviseer ik je om gebruik te maken van seo tools. Deze tools helpen met zoekwoordonderzoek en het optimaliseren van de pagina’s voor Google.

Beste SEO tool Review 5x Test!

Meest gestelde vragen over een SEO tool

Je hebt nu alles in handen om de juiste aanbieder te kiezen. Welke online SEO tool gaat het worden? Als je er nog niet uit bent en je hebt vragen, dan staat het antwoord vast hieronder. Ik heb namelijk de meest gestelde vragen over SEO optimalisatie tools voor je verzameld. Staat je vraag er niet bij? Laat dan een reactie achter en ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk.

Wat is de beste SEO tool?

De beste SEO tool is naar mijn mening SEMrush. Ze biedt namelijk meerdere functionaliteiten aan, bijvoorbeeld linkbuilding, zoekmachine optimalisatie en zoekmachine adverteren. Dit zijn veel meer functionaliteiten als je het vergelijkt met de concurrenten. Als je SEMrush aanschaft, krijg je dus meer mogelijkheden om je website zichtbaarder te maken. Ze biedt 5 tool kits aan waarmee je verschillende onderdelen van je website analyseert en verbetert. Er wordt ook een gratis versie van de SEO tool aangeboden, zodat je het eerst kunt proberen. (1)

Wat houdt een SEO tool in?

Een SEO tool is een tool die je gebruikt om je website beter vindbaar te maken. SEO staat voor Search Engine Optimization. Je website beter vindbaar maken, doe je door je teksten op je website te optimaliseren met interessante zoekwoorden. Het doel is hogere posities te krijgen in de zoekresultaten van de zoekmachines. Hoe beter de zoekwoorden zijn geïmplementeerd, hoe hoger de website in de zoekmachine scoort en hoe groter de kans dat je doelgroep je website bezoekt. Als je niet goed vindbaar bent op Google of via een andere zoekmachine, heb je weinig aan je website. De zoekwoorden hoef je niet zelf te verzinnen, daar gebruik je een SEO tool voor. Een SEO tool geeft je beschikbare handvaten en zoekwoorden die je toepast op je website. 

Hoe gebruik je een SEO tool?

Een SEO tool gebruik je om een website hoger te laten komen in de zoekresultaten van zoekmachines. Door SEO te gebruiken moet je zo goed mogelijk rekening houden met alle factoren die van invloed zijn op de positie binnen zoekresultaten. Volgens Google zijn er wel 200 factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Een SEO tool online houdt rekening met deze factoren. Een SEO tool maakt een zoekwoordonderzoek en op basis daarvan herschrijf je je websiteteksten, wat een betere positie in Google oplevert. Hierdoor word je beter vindbaar voor potentiële klanten.

Conclusie beste SEO tools 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *