In dit artikel

Belangrijkste Beveiligingsmaatregelen voor HRM Software (2023)

In dit artikel

De beveiliging van HRM-software is echt belangrijk. Door sterke wachtwoorden te gebruiken, houden we de software veilig. Maar wachtwoorden zijn niet genoeg. We moeten ook zorgen voor goede gebruikersrechten en toegangsbeheer.

Het is nodig om te weten wie wat doet in de software. Dat helpt bij het opsporen van problemen.

Key takeaway:

De beste HRM software van 2023 volgens onze test is van HoorayHR. Deze software heeft werkelijk alles alles in huis. HoorayHR biedt de meest complete HR software van Nederland aan.

Verder gebruiken we encryptie van gegevens. Dit betekent dat de gegevens in code worden gezet. Zo kan niemand de gegevens lezen zonder de juiste sleutel. Ook doen we reguliere software-updates.

Hierdoor blijft de software veilig en up-to-date.

Tot slot is er back-up en herstel. Als er iets misgaat, kunnen we alles weer terugzetten zoals het was. Zo gaat er geen belangrijke informatie verloren. De veiligheid van HRM-software is dus een mix van vele dingen.

Maar op deze manier zorgen we ervoor dat alles soepel en veilig loopt.

Standaard beveiligingsmaatregelen voor HRM Software

Een van de belangrijkste beveiligingsmaatregelen voor HRM-software is het gebruik van sterke wachtwoordbeveiliging om ongeoorloofde toegang tot gevoelige gegevens te voorkomen.

Sterke wachtwoordbeveiliging

Sterke wachtwoorden zijn belangrijk in HRM-software. Ze helpen te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot gevoelige informatie. Het is slim om wachtwoorden te gebruiken die lang en moeilijk te raden zijn.

Ook kan het fijn zijn om een systeem te hebben dat mensen vraagt om hun wachtwoord regelmatig te veranderen. Zo blijft de software veilig.

Gebruikersrechten en toegangsbeheer

Gebruikersrechten en toegangsbeheer zijn belangrijke beveiligingsmaatregelen voor HRM-software. Met gebruikersrechten kunt u bepalen welke gebruikers toegang hebben tot welke functionaliteiten en gegevens.

Dit helpt om de privacy en gegevensbeveiliging te waarborgen. Toegangsbeheer zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot de software en dat ongeautoriseerde toegang wordt voorkomen.

Dit kan worden gedaan door middel van verificatieprocedures, zoals tweestapsverificatie, en het bijhouden van auditlogs om de toegangsactiviteiten te controleren en te controleren.

Encryptie van gegevens

Voor de beveiliging van HRM-software is het belangrijk om gegevens te versleutelen. Versleuteling betekent dat de gegevens worden omgezet in code, zodat alleen geautoriseerde personen toegang hebben.

Dit is vooral belangrijk bij het verzenden en opslaan van gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens. Het zorgt ervoor dat zelfs als onbevoegden toegang krijgen tot de gegevens, ze niet kunnen begrijpen wat er staat.

Hierdoor blijven de gegevens veilig, zelfs als ze in verkeerde handen vallen.

Daarnaast zorgt versleuteling voor naleving van de privacywetgeving, zoals de AVG. Het laat zien dat je organisatie serieus omgaat met gegevensbeveiliging en de privacy van medewerkers waarborgt.

Reguliere software-updates

Ik zorg ervoor dat mijn HRM-software regelmatig wordt bijgewerkt met de nieuwste software-updates. Dit helpt om eventuele beveiligingslekken of zwakke punten in de software te verhelpen.

Zo blijft mijn systeem beschermd tegen potentiële bedreigingen en blijven mijn gegevens veilig. De software-updates worden automatisch geïnstalleerd, zodat ik me daar geen zorgen over hoef te maken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat regelmatige updates een essentieel onderdeel zijn van het beveiligingsproces voor HRM-software.

Back-up en herstel

Het maken van regelmatige back-ups van je HRM-software en het hebben van een betrouwbaar herstelproces is essentieel om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig zijn. Door regelmatig back-ups te maken, kun je voorkomen dat je belangrijke informatie verliest bij eventuele systeemstoringen of datalekken.

Als er iets misgaat, kun je eenvoudig de back-upgegevens gebruiken om je systeem snel te herstellen en weer operationeel te maken. Zorg ervoor dat je een betrouwbare back-upoplossing hebt die je gegevens veilig bewaart en gemakkelijk toegankelijk maakt wanneer dat nodig is.

Vergeet niet om regelmatig te controleren of je back-ups succesvol zijn gemaakt en test het herstelproces om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt. Zo kun je met vertrouwen verder gaan, wetende dat je gegevens te allen tijde veilig en beschermd zijn.

Aanvullende beveiligingsmaatregelen voor HRM Software

Naast de standaard beveiligingsmaatregelen zijn er ook aanvullende maatregelen die genomen kunnen worden om de veiligheid van HRM-software te waarborgen.

Tweestapsverificatie

Een belangrijke beveiligingsmaatregel voor HRM-software is tweestapsverificatie. Hiermee voeg je een extra laag beveiliging toe aan het inlogproces. Nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevoerd, ontvang je een unieke code via een sms, e-mail of authenticator-app.

Deze code moet je vervolgens invoeren om toegang te krijgen tot het systeem. Op deze manier wordt het moeilijker voor hackers om ongeoorloofd toegang te krijgen tot de software en gevoelige gegevens te stelen.

Tweestapsverificatie is een effectieve manier om je HRM-software te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Gegevensversleuteling tijdens transport

Tijdens het transport is het belangrijk om ervoor te zorgen dat gegevens veilig zijn. Gegevensversleuteling is een belangrijke beveiligingsmaatregel die kan helpen om gevoelige informatie te beschermen tijdens het verzenden ervan.

Dit proces zet de gegevens om in een onleesbaar formaat, dat alleen kan worden gedecodeerd met een speciale sleutel. Hierdoor blijven de gegevens veilig, zelfs als ze onderschept worden tijdens het transport.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de HRM-software die je gebruikt gegevensversleuteling tijdens het transport ondersteunt, om zo de privacy en beveiliging van persoonlijke gegevens te waarborgen.

Beveiligde opslag van gegevens

MijnHRM-software van AFAS zorgt voor een beveiligde opslag van gegevens. De gegevens worden veilig opgeslagen in de cloud, waar meerdere beveiligingslagen zijn geïmplementeerd. Dit zorgt ervoor dat de gegevens beschermd zijn tegen ongeautoriseerde toegang en datalekken.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van encryptie om ervoor te zorgen dat de gegevens tijdens transport ook veilig blijven. Met een beveiligde opslag van gegevens kunnen HR-professionals erop vertrouwen dat de privacy en beveiliging van hun gevoelige informatie gewaarborgd is.

Beveiligde netwerkverbindingen

Bij het gebruik van HRM-software is het belangrijk om te zorgen voor beveiligde netwerkverbindingen. Dit betekent dat de verbinding tussen de gebruiker en het systeem goed beveiligd moet zijn, zodat onbevoegden geen toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie.

Het is essentieel om een veilige internetverbinding te hebben en ervoor te zorgen dat de gegevens die worden verzonden en ontvangen tijdens het gebruik van de HRM-software versleuteld zijn.

Een versleutelde verbinding zorgt ervoor dat de informatie niet leesbaar is voor anderen die mogelijk proberen mee te kijken. Door te zorgen voor beveiligde netwerkverbindingen kun je de vertrouwelijkheid en integriteit van de gegevens in je HRM-systeem beschermen.

Toegangscontrole logs

Toegangscontrole logs zijn een essentieel onderdeel van een robuuste HRM-software beveiligingsstrategie. Ze geven inzicht in wie wanneer toegang heeft gehad tot specifieke informatie, waardoor eventuele onregelmatigheden snel kunnen worden opgespoord. Hier is een eenvoudig overzicht van hoe toegangscontrole logs eruit zouden kunnen zien:

GebruikersnaamDatum en TijdGeopende Documenten
JDeVries01-04-2023 10:15Personeelsdossier Jansen, Verlofaanvraag Peters
MKlaassen01-04-2023 13:00Salarisadministratie Maart, Formatieplanning Q2
HSmit02-04-2023 09:30Personeelsdossier De Vries, Beoordelingsformulier Klaassen

AFAS, een toonaangevend softwarebedrijf gespecialiseerd in geïntegreerde HRM-software, begrijpt het belang van grondige toegangscontrole logs. Het is een standaardfunctie in hun HRM-systeem, zodat klanten altijd kunnen terugvallen op gedetailleerde, betrouwbare gegevens. Daarnaast voldoet het systeem aan de AVG, wat betekent dat de beveiliging van persoonsgegevens altijd gegarandeerd is.

Bewustwording en training voor gebruikers

Het is belangrijk om medewerkers bewust te maken van de beveiligingsrisico’s en hen te trainen in het veilig gebruik van HRM-software. Hier zijn enkele aandachtspunten:

  • Zorg ervoor dat medewerkers begrijpen wat phishing-e-mails zijn en hoe ze deze kunnen herkennen.
  • Moedig medewerkers aan om sterke wachtwoorden te gebruiken en deze regelmatig te wijzigen.
  • Leer medewerkers hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen, zoals ongebruikelijke logins of toegangspogingen tot gevoelige informatie.
  • Leg uit hoe belangrijk het is om gegevens niet onbeveiligd achter te laten op openbare computers of op onbeveiligde netwerken.
  • Stimuleer het gebruik van tweestapsverificatie voor extra beveiliging bij het inloggen.
  • Informeer medewerkers over de mogelijke gevolgen van datalekken en benadruk het belang van het melden van verdachte incidenten aan de IT-afdeling.
  • Bied regelmatige trainingssessies aan waarin nieuwe beveiligingsmaatregelen worden besproken en praktische tips worden gegeven.

Meer over ‘HRM Software’

De digitalisering van het HR-landschap heeft geleid tot het toenemende belang van HRM software. Met een brede reeks functies, heeft de evolutie van HRM software ertoe bijgedragen dat organisaties hun HR-functies verbeteren. Terwijl je overweegt welke software te kiezen, zijn er top 10 factoren om rekening mee te houden, waaronder de keuze tussen lokaal versus cloud-based.

Het maximaliseren van de waarde van deze systemen vereist inzicht in het ROI berekenen van HRM software en een duidelijk implementatie stappenplan. Na implementatie is het cruciaal om je team te trainen en passende beveiligingsmaatregelen te nemen. Met beste praktijkvoorbeelden kun je de software aanpassen aan specifieke behoeften zoals salarisadministratie. Bovendien helpt het bij het verhogen van werknemersbetrokkenheid, het vereenvoudigen van het wervingsproces en het verbeteren van prestatiebeoordelingen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de belangrijkste beveiligingsmaatregelen voor HRM-software?

De belangrijkste beveiligingsmaatregelen voor HRM-software omvatten gegevensbescherming, autorisatiemethoden, tweefactorauthenticatie en systeembeveiliging.

2. Hoe helpt gebruikersbeheer bij het beveiligen van HRM software?

Gebruikersbeheer helpt bij het beveiligen van HRM-software door nauwkeurige controle over wie toegang heeft tot specifieke informatie binnen de CRM en andere functies.

3. Wat is het belang van tweefactorauthenticatie in HRM software?

Tweefactorauthenticatie is een belangrijke maatregel voor systeembeveiliging omdat het een extra laag bescherming biedt voor financiële transacties en privacybescherming in HRM Software.

4. Welke technische ondersteuning is beschikbaar voor pakketselectie en MKB-abonnementen?

Technische ondersteuning is beschikbaar voor alle aspecten van MKB-abonnementen en pakketselectie, inclusief hulp bij het inlogsysteem en beveiligingssoftware installatie .

5. Hoe draagt autorisatie bij aan de beveiliging van HRM-software?

Autorisatie helpt bij gegevensbescherming en privacybescherming door regels te stellen over wie toegang heeft tot bepaalde informatie binnen de softwareoplossing van HRMPayroll.

» Referenties


Market Research Future. (January 27, 2022 06:47 ET). “Human Resources Management Software (HRMS) Market Estimated to Hit 33.57 Billion by 2030, Growing at 12.2% CAGR.”
https://www.globenewswire.com/en/news-release/2022/01/27/2374156/0/en/Human-Resources-Management-Software-HRMS-Market-Estimated-to-Hit-33-57-Billion-by-2030-Growing-at-12-2-CAGR-Report-by-Market-Research-Future-MRFR.html

» Referenties

Conclusie beste HRM software 2023

  • Beste all-in-one HRM software – HoorayHR
  • Beste HRM software voor talentontwikkeling – Emply
  • Beste HRM software voor beginners – Buddee
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *