In dit artikel

Boekhoudprogramma vs Excel: Wat is de Beste Keuze? (2023)

In dit artikel

Als startende ondernemer worstel je mogelijk met de keuze tussen boekhouden in Excel of het gebruik van een boekhoudprogramma. Ik weet hoe ingewikkeld dit kan zijn, ik was tenslotte ook ooit een starter die voor dezelfde keuze stond.

Deze blogpost zal de voor- en nadelen van beide opties analyseren, zodat jij als ondernemer een verstandige keuze kunt maken. Lees vooral verder, want je zou verrast kunnen zijn door wat ik ontdekt heb.

Key takeaway:

Het beste boekhoudprogramma van 2023 volgens onze test is e-Boekhouden.nl. Dit is van alle boekhoudprogramma’s de beste keuze, omdat je er als starter 15 maanden gratis gebruik van kunt maken.

Samenvatting

  • Een boekhoudprogramma kan het boekhouden gemakkelijker maken, maar brengt ook kosten met zich mee en vergt tijd om het juiste programma te vinden en te leren gebruiken.
  • Excel is gratis en toegankelijk, maar heeft beperkingen bij complexe boekhoudtaken en kan tijdrovend en foutgevoelig zijn.
  • Voor startende ondernemers kan Excel handig zijn, maar als het bedrijf groeit of complexere taken nodig zijn, kan overstappen naar een boekhoudprogramma de administratie efficiënter maken.

Voor- en nadelen van Boekhoudprogramma

Het gebruik van een boekhoudprogramma heeft zowel voordelen als nadelen. Hier is een overzicht:

Voordelen van BoekhoudprogrammaNadelen van Boekhoudprogramma
Een boekhoudprogramma kan het boekhouden een stuk gemakkelijker maken. Het kan helpen om de administratie overzichtelijk te houden en kan tijd besparen.Een nadeel van een boekhoudprogramma kan zijn dat het een extra kostenpost met zich meebrengt. Bovendien, kan de overstap van Excel naar een boekhoudprogramma wat tijd kosten.
Er zijn online boekhoudprogramma’s beschikbaar waaruit je kunt kiezen. Dit biedt flexibiliteit en maakt het mogelijk om overal en altijd de administratie bij te werken.De keuze voor een online boekhoudprogramma kan overweldigend zijn. Het kan lastig zijn om het juiste programma te vinden dat past bij jouw eisen en wensen.
Met behulp van een keuzehulp kun je binnen enkele seconden het beste boekhoudprogramma vinden.Een boekhoudprogramma kan soms complex zijn in gebruik. Een goede handleiding of ondersteuning kan dan essentieel zijn, maar is niet altijd beschikbaar.

Dus, hoewel een boekhoudprogramma voordelen biedt zoals gebruiksgemak, overzichtelijkheid en flexibiliteit, zijn er ook nadelen. Het kan een extra kostenpost zijn en het vergt tijd om het juiste programma te vinden en ermee om te leren gaan.

Voor- en nadelen van Excel

Er zijn zowel voordelen als nadelen bij het gebruik van Excel voor boekhouding. Een groot voordeel is dat het gratis is en bijna op alle computers kan worden gebruikt. Dit maakt het een populaire keuze voor starters die net beginnen met boekhouden. Je kunt ook gebruik maken van Excelsjablonen die speciaal zijn ontworpen voor boekhoudingstaken.

Echter, er zijn ook nadelen aan het gebruik van Excel voor boekhouding. Excel heeft beperkingen als het gaat om complexe boekhoudtaken, zoals het opstellen van financiële rapportages of het automatisch genereren van belastingaangiftes. Het kan ook tijdrovend en foutgevoelig zijn om handmatig gegevens in te voeren en formules toe te passen. Daarnaast kan de kans op menselijke fouten groter zijn in Excel, omdat er geen ingebouwde controles zijn zoals in een boekhoudprogramma.

Kortom, hoewel Excel een handige en toegankelijke optie is voor starters, kan het beperkingen hebben als je bedrijf groeit of als je complexere boekhoudtaken wilt uitvoeren. In deze gevallen kan overstappen naar een boekhoudprogramma de administratie overzichtelijker en efficiënter maken.

Meer over ‘Boekhoudprogramma’

Als je je verdiept in de wereld van boekhoudprogramma’s, is het essentieel om te beginnen met onze complete gids boekhoudprogramma. Het gebruik van een cloud-based boekhoudprogramma heeft zijn voor- en nadelen, terwijl het data importeren boekhoudprogramma zorgt voor naadloze integratie van je financiële gegevens. Bovendien is het van groot belang om bekend te zijn met de functionaliteiten boekhoudprogramma en hoe automatisering boekhoudprogramma kan bijdragen aan efficiëntie.

Daarnaast is het goed om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates en upgrades boekhoudprogramma. Het uitvoeren van een kosten-batenanalyse boekhoudprogramma kan je inzicht geven in de financiële voordelen van jouw gekozen software. De link tussen facturatie en boekhoudprogramma’s is cruciaal voor het beheren van je inkomsten, terwijl het integreren van een CRM-systeem de klantrelaties kan verbeteren. Voor organisaties zonder winstoogmerk is er het specifieke non-profit boekhoudprogramma. En tot slot, zorg ervoor dat je de verschillen kent tussen compliance en boekhoudprogramma en het traditionele gebruik van boekhoudprogramma vs excel.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen een boekhoudprogramma en Excel?

Een boekhoudprogramma is een speciale boekhoudsoftware die helpt met financiële administratie. Excel is een programma dat op veel manieren kan werken, maar niet speciaal voor boekhouden is.

2. Is er een goede reden voor ondernemers om een boekhoudprogramma boven Excel te kiezen?

Ja, een boekhoudprogramma kan de administratie goed opzetten. Het helpt bij taken zoals balans, facturatie, kasboek, debiteuren, crediteuren en meer.

3. Kan ik het beste zelf boekhouden met Excel of een boekhoudpakket gebruiken?

Het gebruik van een boekhoudpakket kan efficiënter zijn. Het biedt tools voor online boekhouden en kan eenvoudiger zijn in vergelijking met Excel.

4. Hoe kan ik het beste een boekhoudprogramma vergelijken?

Je kunt kijken naar wat elke boekhoudtool aanbiedt. Vergelijk functies zoals facturatie, balans, en hoe ze helpen met financiën.

5. Heb ik nog steeds een boekhouder nodig als ik een boekhoudsoftware gebruik?

Een software kan veel taken doen. Maar voor sommige complexe boekhoudkundige taken heb je misschien nog steeds hulp nodig van een echte boekhouder.

» Referenties


Yvonne Chong & Ismail Nizam. (November 2017). “THE IMPACT OF ACCOUNTING SOFTWARE ON BUSINESS PERFORMANCE.” International University of Malaya-Wales.
https://www.researchgate.net/publication/328956597_THE_IMPACT_OF_ACCOUNTING_SOFTWARE_ON_BUSINESS_PERFORMANCE

» Referenties

Conclusie beste boekhoudprogramma 2023

  • Beste online boekhoud programma voor starters – e-Boekhouden
  • Beste boekhoudprogramma voor samenwerking met je boekhouder – MoneyMonk
  • Beste eenvoudige boekhoudprogramma – e-Boekhouden
  • Beste boekhoudprogramma voor MKB’ers – e-Boekhouden
  • Beste boekhouding programma met een bot – Jortt
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *