In dit artikel

ERP en Business Intelligence: Data-Driven Beslissingen (2023)

In dit artikel

Vraag je je af hoe je met ERP en Business Intelligence data gedreven beslissingen kunt maken? Goed nieuws, je bent niet de enige die met deze uitdaging worstelt. Uit onderzoek blijkt dat slechts 37% van de organisaties een succesvolle data-gedreven cultuur heeft opgebouwd.

In deze blog lees je hoe ERP en Business Intelligence kunnen bijdragen aan betere, data-gedreven beslissingen. Dus duik dieper in deze wereld vol met mogelijkheden en lees verder!

Key Takeaway

Mijn beste ERP software van 2023 volgens onze test is AFAS ERP Software. Deze software biedt de mogelijkheid om bedrijfsprocessen te optimaliseren en automatiseren. Zo komt er weer een betere balans en kun je je focussen op wat er echt toe doet!

Samenvatting

  • Slechts 37% van de organisaties heeft succesvol een data – gedreven cultuur opgebouwd, wat betekent dat veel bedrijven worstelen met het nemen van beslissingen op basis van data.
  • Het integreren van data in ERP en Business Intelligence (BI) systemen is essentieel voor het nemen van data-gedreven beslissingen. Dit zorgt voor betere rapportages en analyses, efficiënter gebruik van gegevens en real-time toegang tot informatie.
  • Een data – gedreven aanpak leidt tot betere besluitvorming, efficiënter factureren en meer inzicht in kosten en prestaties. Bedrijven kunnen betere keuzes maken, sneller factureren en optimaliseren waar nodig.
  • Bij het kiezen van de juiste ERP en BI oplossingen, moet rekening worden gehouden met de sector, bedrijfsprocessen en het aantal medewerkers en gebruikers. Elke sector heeft specifieke behoeften, bedrijfsprocessen moeten worden geoptimaliseerd en het systeem moet passend zijn voor het aantal mensen dat toegang nodig heeft.

Wat is een Customer Data Platform (CDP)?

Een Customer Data Platform (CDP) is een tool die bedrijven helpt om gegevens van klanten te verzamelen, beheren en analyseren voor het nemen van datagedreven beslissingen.

Belang van data bij beslissingen

Data speelt een grote rol bij het nemen van beslissingen. Met de juiste data, kunnen we betere keuzes maken. We kunnen zien wat werkt en wat niet. Dit helpt ons om slimme stappen te zetten.

Als we geen goede data hebben, is het moeilijk om te weten welke richting we op moeten gaan. Het verzamelen van data is dus erg belangrijk. Het moet een deel zijn van ons dagelijkse werk.

Zo kunnen we altijd op de juiste weg blijven. Zonder data, varen we blind.

Integratie van data in ERP en BI systemen

Het integreren van data in ERP en BI systemen is essentieel voor een data-gedreven aanpak. Door alle gegevensbronnen samen te brengen in een enkel systeem, kunnen rapportages en analyses worden verbeterd.

Dit stelt ons in staat om diepere inzichten te verkrijgen en beslissingen beter te onderbouwen. Het zorgt ook voor een efficiënter gebruik van de beschikbare gegevens en maakt real-time toegang tot informatie mogelijk.

Met de integratie van data kunnen we de operationele efficiëntie verbeteren en beter presteren als bedrijf. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegevens die we integreren juist en volledig zijn, zodat we betrouwbaar kunnen vertrouwen op de informatie die we gebruiken bij het nemen van beslissingen.

Voordelen van een Data-Driven aanpak

Een data-gedreven aanpak leidt tot betere besluitvorming, efficiënter factureren en meer inzicht in kosten en prestaties.

Betere besluitvorming

Betere besluitvorming is een van de voordelen van een data-gedreven aanpak. Door gebruik te maken van gegevens en analyses, kunnen bedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen.

Bijvoorbeeld, met behulp van Business Intelligence kunnen ondernemers snel inzicht krijgen in hun bedrijfsprestaties en trends identificeren. Dit stelt hen in staat om strategieën aan te passen en haalbare doelen te stellen.

Door beslissingen te baseren op data, kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie verbeteren en betere resultaten behalen.

Efficiënter factureren

Efficiënt factureren is een van de voordelen van een data-gedreven aanpak. Door data te integreren in een ERP systeem, kan het factureringsproces geautomatiseerd en gestroomlijnd worden.

Dit leidt tot minder fouten en vertragingen bij het opstellen en versturen van facturen. Bovendien kunnen factuurgegevens gemakkelijk worden geanalyseerd, waardoor inzichten kunnen worden verkregen in de facturatieprestaties van het bedrijf.

Dit stelt bedrijven in staat om hun facturatieprocessen verder te optimaliseren en sneller te reageren op klantbetalingen.

Meer inzicht in kosten en prestaties

Bij het gebruik van ERP en Business Intelligence (BI) systemen krijg je meer inzicht in de kosten en prestaties van je bedrijf. Dankzij deze systemen kun je nauwkeurige informatie en analyses verkrijgen over hoeveel geld je besteedt en hoe goed je bedrijf presteert.

Je kunt bijvoorbeeld zien waar er hoge kosten zijn en welke afdelingen het beste presteren. Met deze gegevens kun je betere beslissingen nemen over hoe je je middelen kunt optimaliseren en je bedrijfsprestaties kunt verbeteren.

Het helpt je ook om efficiënter te factureren, omdat je een duidelijk beeld hebt van de kosten die aan klanten moeten worden doorberekend.

Hoe kies je de juiste ERP en BI oplossingen?

Bij het kiezen van de juiste ERP en BI oplossingen is het belangrijk om rekening te houden met de sector, vragen te stellen over bedrijfsprocessen en het aantal medewerkers en gebruikers te overwegen.

Rekening houden met sector

Bij het kiezen van de juiste ERP en BI oplossingen is het belangrijk om rekening te houden met de sector waarin jouw bedrijf actief is. Elke sector heeft specifieke behoeften en vereisten als het gaat om data-analyse en besluitvorming.

Een ERP systeem dat goed werkt voor een productiebedrijf, kan bijvoorbeeld niet dezelfde voordelen bieden aan een ziekenhuis. Daarom is het essentieel om te begrijpen welke functionaliteiten en kenmerken belangrijk zijn in jouw specifieke sector.

Zo kun je ervoor zorgen dat de gekozen oplossingen naadloos aansluiten bij de behoeften van jouw bedrijf en optimaal kunnen bijdragen aan data-gedreven beslissingen.

Vragen over bedrijfsprocessen

Als u op zoek bent naar de juiste ERP en BI oplossingen voor uw bedrijf, zijn er enkele vragen die u kunt stellen over uw bedrijfsprocessen. Bijvoorbeeld, wat zijn uw specifieke behoeften en doelen? Hoe verlopen uw huidige bedrijfsprocessen en waar kunnen verbeteringen worden aangebracht? Wie zijn de belanghebbenden in uw bedrijfsprocessen en welke gegevens hebben zij nodig voor hun besluitvorming? Door deze vragen te beantwoorden, kunt u beter begrijpen welke ERP en BI oplossingen het beste bij uw bedrijf passen.

Aantal medewerkers en gebruikers

Het aantal medewerkers en gebruikers is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste ERP en BI oplossingen voor een bedrijf. Het is essentieel om te bepalen hoeveel mensen toegang moeten hebben tot het systeem en welke functies ze nodig hebben.

Een klein bedrijf met maar een paar medewerkers kan mogelijk genoeg hebben aan een eenvoudige ERP en BI oplossing, terwijl een groter bedrijf met honderden medewerkers behoefte heeft aan meer geavanceerde functies en mogelijkheden.

Het is dus belangrijk om rekening te houden met het aantal medewerkers en gebruikers bij het selecteren van de juiste software-oplossingen.

Voorbeelden van Data-Driven bedrijven

Lees verder en ontdek hoe Mayerline, Renewi en NextBI data gebruiken om hun bedrijfsbeslissingen te sturen.

Casestudy Mayerline – AXI

Een interessant voorbeeld van een bedrijf dat data-gedreven beslissingen neemt, is Mayerline. In samenwerking met AXI hebben ze een ERP-systeem geïmplementeerd dat hen helpt bij het verzamelen en analyseren van gegevens.

Hierdoor kunnen ze beter inzicht krijgen in hun kosten en prestaties. Dankzij de integratie van business intelligence-tools kunnen ze ook snel en accuraat rapportages genereren. Mayerline zet deze data-gedreven aanpak in om hun besluitvorming te verbeteren en hun bedrijfsprestaties te optimaliseren.

Deze case study illustreert het belang van gegevensgestuurde beslissingen en hoe een goed geïntegreerd ERP-systeem kan helpen bij het analyseren en benutten van waardevolle bedrijfsinformatie.

Casestudy Renewi – AXI

Bij Renewi hebben we ERP en Business Intelligence gebruikt om data-gedreven beslissingen te nemen. Door onze data te integreren in een enkele bron, konden we onze rapportages, analyses en inzichten verbeteren.

Dit heeft ons geholpen om geïnformeerde en strategische beslissingen te kunnen maken. We hebben gemerkt dat het beheer van meerdere data bronnen complex en kostbaar kan zijn, maar met de juiste tools en systemen hebben we dit kunnen stroomlijnen.

Als gevolg daarvan hebben we nu beter inzicht in onze kosten en prestaties, waardoor we efficiënter kunnen werken en de kwaliteit van onze dienstverlening kunnen verbeteren.

NextBI – data gedreven marketing

NextBI is een bedrijf dat gespecialiseerd is in data gedreven marketing. Ze helpen bedrijven om betere beslissingen te nemen op basis van data-analyse en inzichten. Door gebruik te maken van geavanceerde technieken en tools, kunnen ze relevante informatie verzamelen en analyseren om marketeers te helpen hun campagnes en strategieën te optimaliseren.

NextBI gelooft dat data de sleutel is tot succesvolle marketing en biedt oplossingen die bedrijven helpen om data te verzamelen, te verwerken en om te zetten in waardevolle inzichten.

Met behulp van NextBI kunnen marketeers beter begrijpen wie hun klanten zijn, wat hun behoeften en voorkeuren zijn, en hoe ze effectief met hen kunnen communiceren. Op deze manier kunnen ze gerichte en gepersonaliseerde marketingcampagnes ontwikkelen die resulteren in hogere conversiepercentages en klanttevredenheid.

NextBI werkt samen met bedrijven in verschillende industrieën en sectoren, zoals retail, e-commerce, financiële dienstverlening en gezondheidszorg. Ze hebben een team van experts die expertise hebben in data-analyse, marketingstrategieën en technologieën.

NextBI biedt een uitgebreid scala aan diensten, waaronder gegevensbeheer, gegevensintegratie, predictive analytics, segmentatie van klanten, campagnebeheer en rapportage. Ze begrijpen dat elke organisatie uniek is en streven ernaar om op maat gemaakte oplossingen aan te bieden die voldoen aan de specifieke behoeften en doelstellingen van hun klanten.

Hoe een Data Hub kan helpen bij Data-Driven beslissingen

Een Data Hub kan helpen bij Data-Driven beslissingen door het integreren van verschillende data en het bieden van real-time toegang tot deze gegevens.

Integratie van verschillende data

Om data-gedreven beslissingen te nemen, is het belangrijk om verschillende gegevensbronnen in één systeem te integreren. Hierdoor kunnen we rapportages, analyses en inzichten verbeteren.

Door de integratie van verschillende gegevensbronnen kunnen we een completer beeld krijgen van onze bedrijfsprestaties en efficiënter beslissingen nemen. Dit helpt ons om onze doelen beter te beheren en te bereiken.

Een goed geïntegreerd en centraal systeem biedt real-time toegang tot gegevens, wat ons in staat stelt om snel en accuraat beslissingen te nemen op basis van de meest recente gegevens.

Real-time toegang tot data

Om data-gedreven beslissingen te kunnen nemen, is het essentieel om real-time toegang tot data te hebben. Dit betekent dat je direct toegang hebt tot de meest actuele gegevens, zonder vertragingen of handmatige updates.

Met real-time toegang tot data kun je snel trends en patronen identificeren, prestaties evalueren en betere beslissingen nemen op basis van de meest recente informatie. Hierdoor kun je efficiënter werken en sneller inspelen op veranderingen in de markt.

Real-time toegang tot data is daarom een cruciaal onderdeel van een data-gedreven aanpak en kan helpen om het concurrentievoordeel van een organisatie te vergroten.

Overstappen naar een Data-Driven aanpak

Bedrijven kunnen profiteren van een Data-Driven aanpak door over te stappen naar gegevensgestuurde besluitvorming, waarbij ze gebruikmaken van gegevensanalyse en data-intelligentie om operationele efficiëntie en bedrijfsprestaties te verbeteren.

Voordelen van cloud voor bedrijfsdata

Het gebruik van de cloud voor het opslaan van bedrijfsdata heeft verschillende voordelen. Allereerst zorgt de cloud ervoor dat bedrijven toegang hebben tot hun data vanaf elke locatie met internetverbinding.

Dit zorgt voor meer flexibiliteit en maakt het gemakkelijker om samen te werken, zelfs als teamleden op verschillende locaties werken.

Daarnaast biedt de cloud een veilige en betrouwbare manier om bedrijfsdata op te slaan. Cloudproviders hebben geavanceerde beveiligingsmaatregelen en backupsystemen om ervoor te zorgen dat de data altijd beschermd is tegen verlies of diefstal.

Een ander voordeel van het gebruik van de cloud is dat het schaalbaar is. Bedrijven kunnen eenvoudig hun opslagcapaciteit vergroten of verkleinen, afhankelijk van hun behoeften. Dit zorgt voor kostenefficiëntie, omdat bedrijven alleen betalen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken.

Procesoptimalisatie met Data-Driven beslissingen

Procesoptimalisatie is belangrijk voor elke organisatie. Met behulp van Data-Driven beslissingen kunnen bedrijven hun processen verbeteren en efficiënter werken. Door data te analyseren en inzichten te verkrijgen, kunnen organisaties de zwakke plekken in hun processen identificeren en verbeteringen aanbrengen.

Dit kan leiden tot een hogere productiviteit, kostenbesparingen en een betere klantenservice. Met behulp van Business Intelligence tools kunnen gegevens worden geanalyseerd en kunnen datagedreven beslissingen worden genomen om bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om het identificeren van knelpunten in de supply chain, het verbeteren van de voorraadbeheerprocessen of het optimaliseren van de productieplanning. Door processen te stroomlijnen en te optimaliseren op basis van data-analyse, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken en betere resultaten behalen.

Juiste en volledige data is essentieel

Juiste en volledige data is van cruciaal belang voor een succesvolle data-gedreven aanpak. Zonder nauwkeurige en volledige informatie kunnen beslissingen misleidend zijn en negatieve gevolgen hebben voor het bedrijf.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle gegevens correct worden vastgelegd in het ERP-systeem en dat er goede datakwaliteitcontroles zijn. Alleen met betrouwbare gegevens kunnen we de juiste inzichten verkrijgen en beslissingen nemen die gebaseerd zijn op feiten.

Conclusie: de toekomst van ERP en BI

De toekomst van ERP en BI ligt in het nemen van data-gedreven beslissingen, waarbij gegevens en analyses een centrale rol spelen in het verbeteren van bedrijfsprestaties.

Steeds meer nadruk op Data-Driven beslissingen

Data-gedreven beslissingen worden steeds belangrijker in de wereld van ERP en Business Intelligence. Organisaties realiseren zich dat het nemen van beslissingen op basis van data hen een concurrentievoordeel kan bieden.

Door gegevens te analyseren en inzichten uit data te halen, kunnen bedrijven betere besluiten nemen die gebaseerd zijn op feiten en trends. Dit stelt hen in staat om hun bedrijfsprestaties te verbeteren en operationele efficiëntie te vergroten.

Data-Driven beslissingen helpen bij het identificeren van kansen, het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het anticiperen op veranderingen in de markt. Het is duidelijk dat de toekomst van ERP en BI steeds meer gericht zal zijn op het benutten van de waarde van data voor organisaties.

Data als waardevolle bron voor organisaties

Data is een waardevolle bron voor organisaties. Het stelt bedrijven in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen en hun prestaties te verbeteren. Door het analyseren van gegevens kunnen bedrijven inzicht krijgen in trends, patronen en klantgedrag.

Dit stelt hen in staat om hun processen te optimaliseren, kosten te besparen en nieuwe kansen te identificeren. Het gebruik van data stelt organisaties ook in staat om beter samen te werken en informatie te delen binnen de verschillende afdelingen.

Op deze manier kan data echt een waardevolle bron worden die helpt bij het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen.

De rol van Business Intelligence in dit proces.

Business Intelligence speelt een cruciale rol in het proces van data-gedreven besluitvorming. Het stelt organisaties in staat om gegevens te verzamelen, analyseren en interpreteren om zo diepere inzichten te verkrijgen.

Door middel van Business Intelligence-tools kunnen bedrijven trends en patronen identificeren, prestaties meten en voorspellingen doen. Dit stelt hen in staat om beter onderbouwde beslissingen te nemen en de operationele efficiëntie en bedrijfsprestaties te verbeteren.

Business Intelligence fungeert als de motor achter data-gedreven besluitvorming en zorgt ervoor dat organisaties hun gegevens optimaal kunnen benutten om succesvol te zijn.

Meer over ‘ERP Software’

Wanneer we het hebben over het samensmelten van Human Resource Management met ERP-systemen, kunnen we niet voorbijgaan aan het onderwerp hrm en erp. Het meten van succes binnen deze platforms is net zo cruciaal, vandaar dat het begrijpen van de kpis erp succes van groot belang is. Terwijl we vooruitkijken, onthullen toekomstige trends erp hoe de technologie zich zal blijven ontwikkelen. Er zijn ook alternatieve benaderingen, zoals open-source erp, die aan populariteit winnen door hun flexibiliteit en toegankelijkheid.

In de loop der jaren hebben veel bedrijven de vruchten geplukt van ERP-integratie, wat heeft geleid tot talrijke erp succesverhalen. Het belang van ERP in de digitale handelswereld wordt verder benadrukt door zijn rol in erp in e-commerce. Terwijl sommigen de relaties tussen erp en crm proberen te ontcijferen, kijken anderen naar de diepgaande inzichten die business intelligence erp kan bieden. Met de voortdurende zoektocht naar optimalisatie is de link tussen productiviteit en erp onmiskenbaar. Tegelijkertijd helpt ERP organisaties ook bij het navigeren door complexe regelgeving, zoals belicht in compliance en erp. Met de opkomst van mobiele technologie worden mobiele erp-oplossingen steeds relevanter. Duurzaamheid is een ander kritisch gebied, met ERP die bijdraagt aan duurzaam ondernemen erp. Voor degenen die nieuw zijn in deze wereld, biedt de sectie veelgestelde vragen erp antwoorden op hun brandende vragen. Tot slot is het voor organisaties essentieel om te weten welke tools onmisbaar zijn, vandaar dat de focus ligt op essentiele functies erp.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is ERP en Business Intelligence: Data-Driven Beslissingen?

ERP en Business Intelligence zijn geïntegreerd systeem en software die bedrijfsanalyse gebruiken voor datagedreven besluiten.

2. Hoe helpt het bij het nemen van beslissingen?

Het helpt bij het onderbouwen van beslissingen door data-analyse en real-time informatiebeheer.

3. Kunnen specerijproducenten deze tool ook gebruiken?

Ja, specerijproducenten kunnen deze tool gebruiken voor gegevensverwerking, bedrijfsanalyse en financieel systeembeheer.

4. Is er een ingebouwd data-analyse systeem?

Ja, ERP en Business Intelligence hebben een ingebouwd data-analyse systeem dat bruikbare, datagedreven inzichten biedt.

5. Kan dit systeem helpen bij realtime besluitvorming?

Ja, de tool levert analyseerbare gegevens op basis waarvan realtime beslissingen kunnen worden genomen.

» Referenties


Al-Mashari, Majed. “Enterprise resource planning (ERP) systems: A research agenda.” Industrial Management & Data Systems, 102(3):165-170, April 2002. DOI:10.1108/02635570310456869.
https://www.researchgate.net/publication/220671941_Enterprise_resource_planning_ERP_systems_A_research_agenda

» Referenties

Conclusie beste ERP software 2023

  • Beste ERP software – AFAS
  • Beste CRM ERP software – Wrike
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *