In dit artikel

Vergelijking: Cloud vs. On-Premise Contract Management Software (2023)

In dit artikel

Het kiezen van de juiste contractbeheersoftware kan een uitdaging zijn. We hebben dit zelf ervaren en begrijpen hoe cruciaal het is om een keuze te maken die bij uw bedrijfsbehoeften past.

In deze blogpost vergelijken we cloud versus on-premise contractbeheersoftware, waarbij we rekening houden met alle voors en tegens van beide opties. Laten we beginnen, er wacht een wereld vol kennis op u!

Key takeaway:

De beste Contract Management Software van 2023 volgens onze test is Contractbook. Dit is de meest volledige contract management software en naast de 150 gratis contractsjablonen, is de beveiliging goed op orde.

Samenvatting

 1. Cloud contractbeheersoftware biedt gemakkelijke toegang tot informatie vanaf elke locatie, real-time updates en lagere kosten voor implementatie en onderhoud.
 2. On-premise contractbeheersoftware geeft meer controle over de data en maatwerkopties, maar kan duurder zijn en vereist mogelijk meer IT-teams.
 3. Beide opties hebben nadelen, zoals hoge kosten voor on – premise software en beperkte toegankelijkheid bij cloudsoftware.
 4. Het is belangrijk om uw specifieke behoeften te evalueren voordat u een keuze maakt tussen cloudgebaseerde en on-premise contractbeheersoftware voor uw bedrijf.

Cloud Contract Management Software

Cloudgebaseerde contractbeheersoftware biedt verschillende voordelen, zoals gemakkelijke toegang tot contractinformatie vanaf elke locatie, real-time updates en lagere kosten voor implementatie en onderhoud.

Voordelen

Cloud Contract Management Software heeft veel voordelen. Hier zijn enkele:

 1. Het is eenvoudig te gebruiken. Je hoeft niet te zorgen voor de hardware.
 2. Je kunt het op elk apparaat met internet gebruiken.
 3. Het kan snel in gebruik worden genomen.
 4. De leverancier zorgt voor de beveiliging van je gegevens.
 5. De software is altijd bijgewerkt naar de nieuwste versie.
 1. Er is meer controle over de data omdat alles op je eigen servers wordt bewaard.
 2. Maatwerk is mogelijk omdat de software lokaal is geïnstalleerd.
 3. De keuze van IT – afdeling kan kosten besparen in sommige gevallen.
 4. Goede software houdt je gegevens veilig met functies als tweefactorauthenticatie (MFA).

Nadelen

Er zijn ook nadelen verbonden aan zowel cloudgebaseerde als on-premise contractbeheersoftware. Hieronder vindt u enkele van deze nadelen:

 1. Hoge kosten voor on-premise software-implementatie en onderhoud.
 2. Beperkte toegankelijkheid van on – premise software, omdat het alleen lokaal kan worden benaderd.
 3. Mogelijke beveiligingsrisico’s bij cloudgebaseerde software, zoals gegevensinbreuken.
 4. Afhankelijkheid van de internetverbinding bij het gebruik van cloudgebaseerde software.
 5. Mogelijke beperkingen op maatwerkopties bij gebruik van cloudgebaseerde software.
 6. Vereist mogelijk meer IT-teams om de complexiteit van on-premise software aan te pakken.
 7. Upgrades en updates kunnen tijdrovend zijn bij zowel cloud- als on-premise software.

On-Premise Contract Management Software

On-premise contractbeheersoftware is een oplossing waarbij de software lokaal wordt geïnstalleerd en beheerd door het interne IT-team van een organisatie.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan zowel cloudgebaseerde als on-premise contractbeheersoftware. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Toegankelijkheid: Cloudsoftware kan overal worden benaderd met internettoegang, waardoor gebruikers flexibiliteit hebben om in te loggen en contracten te beheren vanaf elke locatie.
 2. Flexibiliteit: Cloudsoftware biedt schaalbaarheid en flexibiliteit, waardoor bedrijven gemakkelijk kunnen opschalen of afschalen naar gelang hun behoeften veranderen.
 3. Kostenbesparing: Het gebruik van cloudsoftware elimineert de noodzaak voor het aanschaffen en onderhouden van eigen hardware, wat kosten kan besparen op lange termijn.
 4. Automatisering: Contractbeheersoftware automatiseert processen zoals het maken, bewerken en opslaan van contracten, waardoor tijd en moeite wordt bespaard.
 5. Samenwerking: Cloudsoftware maakt samenwerking tussen teamleden eenvoudiger door het delen van documenten, commentaar geven en realtime updates mogelijk te maken.
 6. Beveiliging: Cloudleveranciers nemen vaak strenge beveiligingsmaatregelen om de gegevens van gebruikers te beschermen, zoals tweefactorauthenticatie (MFA) en data-encryptie.
 7. Updates & Onderhoud: Met cloudsoftware zijn software-updates automatisch beschikbaar zonder extra kosten voor de gebruiker, waardoor het onderhoud eenvoudiger wordt.
 8. Integratie: Cloudcontractbeheersoftware kan gemakkelijk worden geïntegreerd met andere bedrijfssystemen, zoals CRM-oplossingen, voor een naadloze workflow.
 9. Implementatietijd: Cloudsoftware kan sneller worden geïmplementeerd dan on-premise software, waardoor bedrijven snel aan de slag kunnen met het beheren van contracten.
 10. Back-up en herstel: Cloudsoftware zorgt voor regelmatige back-ups van gegevens en biedt mogelijkheden voor herstel in het geval van gegevensverlies of hardwarefouten.

Nadelen

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan zowel cloudgebaseerde als on-premise contractbeheersoftware. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 1. Kosten: On-premise software kan duurder zijn vanwege de kosten voor hardware, onderhoud en licenties. Cloudgebaseerde software heeft meestal een maandelijks abonnementsmodel, wat kan leiden tot langdurige kosten.
 2. Afhankelijkheid van internetverbinding: Bij het gebruik van cloudgebaseerde software is een betrouwbare internetverbinding nodig.om toegang te krijgen tot gegevens en functionaliteiten. Als de internetverbinding traag of onbetrouwbaar is, kan dit problemen veroorzaken.
 3. Beperkte maatwerkopties: Cloudgebaseerde software biedt vaak minder maatwerkopties dan on-premise software. waardoor het moeilijker kan zijn om aan specifieke behoeften te voldoen.
 4. Gegevensbeveiliging: Hoewel cloudleveranciers doorgaans strenge beveiligingsmaatregelen hebben, kunnen sommige bedrijven zich zorgen maken over de veiligheid van hun gegevens wanneer deze extern worden opgeslagen.
 5. Afhankelijkheid van leveranciers: Met cloudsoftware is er een afhankelijkheid van de leverancier voor het beheer, onderhoud en beschikbaarheid van de service. Als de leverancier faalt of stopt met ondersteuning, kan dit problematisch zijn.

Meer over ‘Contract Management Software’

Als je ooit hebt overwogen hoe je je contractprocessen kunt verbeteren, dan is het begrijpen van het contract management software belang essentieel. Hiermee kun je namelijk de voordelen van contract management software ten volle benutten. Of je nu op zoek bent naar een stapsgewijze implementatiegids voor contract management of overweegt tussen cloud vs on-premise contract management, je zult ontdekken dat veiligheid voorop staat met specifieke beveiligingsaspecten van contract management.

Om te begrijpen hoe software je investering waard is, kun je de roi van contract management software bekijken. Maar het gaat verder dan alleen rendement. Overweeg de rol van contractbeheer en compliance, en hoe integratie van contract management andere systemen kan aanvullen. Verder kun je je verdiepen in de functies en tools van contract management en een blik werpen op de toekomst van contract management software. Voor efficiëntie in de praktijk zijn contract templates onmisbaar, en met versiebeheer voor contract management houd je zaken gestroomlijnd. Het automatiseren van workflows in contract management kan ook veel voordelen bieden, evenals inzichten uit rapportage en analytics van contractprestaties. Wil je echte voorbeelden zien? Duik dan in een case study over contract management om meer te leren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen cloud en on-premise contractbeheersoftware?

Cloudgebaseerde contractbeheersoftware is een SaaS-oplossing die online draait, terwijl on-premise software is geïnstalleerd op lokale IT-systemen van een bedrijf.

2. Wat zijn de voordelen van het gebruik van cloudcontractbeheersoftware?

De voordelen van cloudcontractbeheersoftware zijn onder andere kostenbesparing, flexibiliteit, eenvoudige dataopslag in de cloud, betere beveiliging en snellere implementatietijdlijnen.

3. Zijn er nadelen aan het gebruik van on-premise contractbeheersoftware?

Ja, de nadelen van on-premise contractbeheersoftware kunnen hoge kosten voor softwarelicenties en IT-diensten zijn, evenals de langere implementatietijdlijn.

4. Waarom zou een bedrijf overstappen van onpremise naar SaaS-contractbeheersoftware?

Een bedrijf kan kiezen voor een overstap naar SaaS vanwege de effectiviteit van cloudgebaseerd contractbeheer, eenvoudige implementatie en de voordelen van clouddiensten zoals flexibiliteit en beveiliging.

5. Is er een verschil in veiligheid tussen cloud en on-premise contractbeheersoftware?

Ja, cloudgebaseerde contractbeheersoftware biedt vaak betere beveiligingsfuncties dan on-premise oplossingen omdat de hostingpartner zich specialiseert in beveiligingsmaatregelen.

» Referenties

Gartner. “What are Contract Life Cycle Management?”
https://www.gartner.com/reviews/market/contract-life-cycle-management

» Referenties

Conclusie beste contract management software 2023

 • Beste all-in-one contract management software – Contractbook
 • Beste contract management software om trends te signaleren – DocuSign
 • Beste contract management software voor verkoopprocessen – PandaDoc
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *