In dit artikel

Wat Betekent Dekkingsbijdrage voor Jouw Bedrijf?

In dit artikel

Dekkingsbijdrage is een term uit de economie. Het is wat je bedrijf overhoudt als alle variabele kosten zijn afgetrokken van de omzet. Dit bedrag gebruik je om je vaste kosten te betalen.

Als er dan nog geld over is, heb je winst gemaakt. Het is dus goed nieuws als je dekkingsbijdrage groot genoeg is om al je kosten te dekken.

Het kijken naar de dekkingsbijdrage helpt je bij het nemen van beslissingen voor je bedrijf. Je weet hoeveel je moet verkopen om break even te bereiken. Dat is het punt waarop je genoeg verkoopt om alle kosten te betalen.

Alles wat je daarna verkoopt, levert winst op. Het helpt ook om te zien of het zin heeft om meer van een product te maken of om iets nieuws te starten.

Berekening van de Dekkingsbijdrage

Ik ga je nu laten zien hoe je de dekkingsbijdrage kunt berekenen. Volg deze stappen:

  1. Kijk eerst naar je omzet. Dit is al het geld dat binnenkomt bij je bedrijf.
  2. Trek dan de variabele kosten af. Dit zijn kosten die op en neer gaan met hoeveel je verkoopt.
  3. Wat overblijft, is de dekkingsbijdrage.
  4. Je kunt dit getal delen door de omzet om een percentage te krijgen.
  5. Dit percentage geeft aan hoeveel van elke euro omzet bijdraagt aan het betalen van constante kosten en winst.

De Rol van de Dekkingsbijdrage bij het Nemen van Zakelijke Beslissingen

Bij het nemen van zakelijke beslissingen speelt de dekkingsbijdrage een belangrijke rol. De dekkingsbijdrage is het bedrag dat overblijft nadat de variabele kosten zijn afgetrokken van de omzet.

Het is als het ware het geld dat je verdient om je constante kosten te betalen en winst te maken.

Door de dekkingsbijdrage te berekenen, kun je zien hoeveel geld er beschikbaar is om je constante kosten terug te verdienen en winst te maken. Dit is goed nieuws, want als de dekkingsbijdrage hoog genoeg is, kun je meer investeren in je bedrijf en groeien.

Daarnaast kan de dekkingsbijdrage je helpen bij het bepalen van de beste verkoopprijs voor je product of dienst. Door te weten hoeveel marge je hebt, kun je beter inschatten wat klanten zouden willen betalen en welke prijs het meest winstgevend zou zijn.

Ook kan de dekkingsbijdrage je helpen bij het bepalen van het break-evenpunt. Dit is het punt waarop je precies genoeg verkoopt om al je kosten terug te verdienen, maar nog geen winst maakt.

Door te weten bij welke afzet je break-even bent, kun je beter plannen en beslissen hoeveel producten of diensten je moet verkopen om winstgevend te zijn.

Kortom, de dekkingsbijdrage is een belangrijk concept in bedrijfseconomie. Het helpt je om inzicht te krijgen in hoeveel geld er beschikbaar is om je kosten terug te verdienen en winst te maken.

Het kan je ook helpen bij het bepalen van de beste verkoopprijs en het break-evenpunt. Bij het nemen van zakelijke beslissingen is het dus belangrijk om rekening te houden met de dekkingsbijdrage.

Meer over ‘Online Groei’

Wanneer we het hebben over online groei, moeten we een scala aan facetten overwegen die elk bedrijf kan beïnvloeden. Het startpunt kan liggen bij het begrijpen van basisprincipes zoals het registreren bij de kamer van koophandel en het kennen van de betekenis van termen zoals bic of consolidatie. Echter, naast deze fundamenten zijn er verschillende andere elementen zoals vlottende activa, het analyseren van de resultatenrekening, of het opstellen van een effectief bedrijfsrooster die allemaal bijdragen aan de algehele groei van een online onderneming.

Financiële gezondheid blijft een sleutelcomponent. Begrip van termen zoals dekkingsbijdrage, het belang van een correcte creditfactuur, of het kennen van het wat is iban nummer kan het verschil betekenen in hoe soepel een bedrijf opereert. Bovendien, begrijpen van zaken zoals representatiekosten, de rol van giraal geld, het omgaan met een crediteur, het bepalen van wat is verzamelinkomen, het managen van kruispost en het juiste proces van factureren kunnen allemaal het pad naar online succes effenen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent dekkingsbijdrage voor mijn bedrijf?

Dekkingsbijdrage voor jouw bedrijf betekent het geld dat overblijft na het betalen van de directe kosten van een product of dienst.

2. Hoe bereken ik de dekkingsbijdrage van mijn bedrijf?

Je kan de dekkingsbijdrage berekenen met een formule. Je haalt de kostprijs van een product af bij de verkoopprijs.

3. Wat is het breakevenpunt in relatie tot dekkingsbijdrage?

Het breakevenpunt is het punt waarop je bedrijf geen winst of verlies maakt. Als jouw bedrijfsresultaat gelijk is aan de kostenstructuur, heb je het breakevenpunt bereikt.

4. Hoe draagt dekkingsbijdrage bij aan mijn nettoresultaat?

Dekkingsbijdrage helpt je om het nettoresultaat te verhogen. Het geldt als buffer over je vaste kosten en draagt bij aan je winst.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *