In dit artikel

Voorraadbeheer en Duurzaamheid: Een Win-Win (2023)

In dit artikel

In een wereld waar verspilling en overconsumptie de norm zijn, kan duurzaam voorraadbeheer een verschil maken. Geloof het of niet, grote namen zoals Unilever streven ernaar om in 2020 100% van hun grondstoffen uit duurzame landbouw te halen.

In deze blogpost delen we nuttige tips en strategieën waarmee je jouw bedrijf kunt optimaliseren én respect kunt tonen voor onze planeet. Lees verder en ontdek hoe voorraadbeheer en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, voor een winnende combinatie.

Key Takeaway

De beste voorraadbeheer software van 2023 volgens onze test is Exact Voorraadbeheer. Deze software biedt een compleet voorraadbeheer pakket aan in één tool en bevat meerdere opties zodat het kleine, maar ook grote bedrijven kan bedienen.

Samenvatting

 • Voorraadbeheer en duurzaamheid kunnen hand in hand gaan voor een winnende combinatie.
 • Duurzaam voorraadbeheer vermindert verspilling en afval, verlaagt milieueffecten en bevordert maatschappelijk verantwoord ondernemen.
 • Implementatie van duurzaam voorraadbeheer omvat het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen, optimalisatie van transport en logistiek, en samenwerking met duurzame leveranciers.
 • Milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen verminderen afval, verlagen milieueffecten, verbeteren merkcommunicatie en klanttevredenheid, en kunnen kosten besparen.
 • Optimale transport – en logistiekpraktijken omvatten efficiënte routes, samenwerking met andere bedrijven, investering in milieuvriendelijke voertuigen en technologieën, optimalisatie van laadruimte en gebruik van retourlogistiek.
 • Samenwerking met duurzame leveranciers zorgt ervoor dat grondstoffen en producten op een verantwoorde manier worden verkregen, bevordert maatschappelijk verantwoord ondernemen en helpt bedrijven bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelen.

Voordelen van Duurzaam Voorraadbeheer

– Vermindert verspilling en afval.

– Verlaagt milieueffecten.

– Bevordert maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vermindert verspilling en afval

Goed voorraadbeheer helpt om verspilling en afval te verminderen. Als je precies weet wat je hebt en hoeveel je nodig hebt, verspil je minder. Er wordt minder afval van overtollige producten gemaakt.

Bijvoorbeeld, Unilever wil in 2020 al haar grondstoffen uit duurzame landbouw halen. Door goed te plannen, kunnen ze afval verminderen. Dit helpt het bedrijf en het milieu. Met goed voorraadbeheer winnen we allemaal.

Verlaagt milieueffecten

Een van de voordelen van duurzaam voorraadbeheer is dat het de milieueffecten verlaagt. Door efficiënter om te gaan met voorraad kunnen bedrijven verspilling verminderen en de impact op het milieu verminderen.

Bijvoorbeeld, het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen kan helpen bij het verminderen van afval en het bevorderen van hergebruik. Ook de optimalisatie van transport en logistiek kan leiden tot minder energieverbruik en CO₂-uitstoot.

Daarnaast is samenwerking met duurzame leveranciers belangrijk om ervoor te zorgen dat de hele supply chain milieuvriendelijk is. Bedrijven kunnen dus hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere wereld door middel van effectief voorraadbeheer.

Bevordert maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) gaat over het nemen van verantwoordelijkheid voor de impact van je bedrijf op de samenleving en het milieu. Duurzaam voorraadbeheer speelt een belangrijke rol in het bevorderen van MVO.

Door efficiënter om te gaan met voorraden en verspilling te verminderen, kan een bedrijf bijdragen aan een duurzamere wereld. Het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en het optimaliseren van transport en logistiek zijn enkele manieren waarop dit kan worden bereikt.

Daarnaast is samenwerking met duurzame leveranciers essentieel om een duurzame supply chain op te bouwen. Door MVO in hun voorraadbeheer te integreren, kunnen bedrijven hun merkreputatie verbeteren, voldoen aan de verwachtingen van consumenten en bijdragen aan een betere toekomst voor iedereen.

Implementatie van Duurzaam Voorraadbeheer

– Gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen.

– Optimalisatie van transport en logistiek.

– Samenwerking met duurzame leveranciers.

Gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen

Bedrijven kunnen duurzaam voorraadbeheer implementeren door het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Dit kan leiden tot:

 • Vermindering van afval: Door te kiezen voor biologisch afbreekbare of herbruikbare verpakkingen, kan de hoeveelheid afval worden verminderd en de impact op het milieu worden beperkt.
 • Verlaging van milieueffecten: Het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen, zoals gerecycled karton of composteerbaar plastic, helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en draagt bij aan een duurzame toekomst.
 • Verbetering van merkcommunicatie: Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in duurzame producten. Door milieuvriendelijke verpakkingen te gebruiken, kunnen bedrijven hun betrokkenheid bij duurzaamheid tonen en hun merkreputatie verbeteren.
 • Kostenbesparing: Hoewel milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen soms duurder kunnen zijn dan traditionele materialen, kan het op lange termijn kosten besparen doordat er minder afvalverwerking nodig is.
 • Klanttevredenheid: Consumenten waarderen bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen kan de klanttevredenheid vergroten en loyaliteit opbouwen.

Optimalisatie van transport en logistiek

De optimalisatie van transport en logistiek speelt een belangrijke rol bij duurzaam voorraadbeheer. Hier zijn enkele manieren waarop bedrijven dit kunnen bereiken:

 • Gebruik maken van efficiënte routes om afstanden en brandstofverbruik te minimaliseren.
 • Samenwerken met andere bedrijven om transport te bundelen en zo lege vrachtwagens te vermijden.
 • Investeren in milieuvriendelijke voertuigen, zoals elektrische of hybride vrachtwagens.
 • Implementeren van technologieën, zoals traceerbaarheidssystemen, om de zichtbaarheid en controle over de logistieke processen te verbeteren.
 • Optimaliseren van laadruimte in vrachtwagens om het aantal ritten te verminderen.
 • Gebruik maken van retourlogistiek om onnodig transport te voorkomen en verpakkingen opnieuw te gebruiken.
 • Overstappen op duurzame verpakkingsmaterialen die minder impact hebben op het milieu tijdens het transport.

Samenwerking met duurzame leveranciers

De samenwerking met duurzame leveranciers is een belangrijk onderdeel van duurzaam voorraadbeheer. Door te werken met leveranciers die zich ook inzetten voor duurzaamheid, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun grondstoffen en producten op een verantwoorde manier worden verkregen.

Dit draagt niet alleen bij aan het verminderen van milieueffecten, maar ook aan het bevorderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is een feit dat Unilever ernaar streeft om in 2020 100% van haar grondstoffen uit duurzame landbouw te halen.

Het integreren van duurzaamheid in de supply chain kan bedrijven helpen om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken en tegelijkertijd waarde te creëren voor consumenten en het milieu.

Meer over ‘Voorraadbeheer Software’

Heb je je ooit afgevraagd wat voorraadbeheer software precies is? Het gaat niet alleen om het bijhouden van artikelen, maar ook om de basiselementen van voorraadbeheer te begrijpen. Bovendien kan het kiezen van de juiste voorraadbeheer software een gamechanger zijn voor je bedrijf. Er zijn veel voordelen, waaronder geautomatiseerd voorraadbeheer voordelen, die processen stroomlijnen en efficiëntie verhogen.

Het contrast tussen open source en proprietaire voorraadbeheer kan invloed hebben op je beslissing, evenals de opkomst van KI en machine learning in voorraadbeheer. Andere belangrijke overwegingen zijn multi-channel voorraadbeheer en e-commerce voorraadbeheer best practices. Methoden zoals just in time voorraadbeheer en real-time data voorraadbeheer zijn ook essentieel, net als inventaris tracking methodes. Voor degenen die hun voorraadkosten willen optimaliseren, is er een handleiding voor het optimaliseren van voorraadkosten. We kunnen de rol van duurzaamheid in voorraadbeheer en het belang van veiligheidsvoorraad hoeveelheid niet negeren. Tenslotte kunnen case studies over voorraadbeheer software evaluatie je helpen de beste keuze voor je bedrijf te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent Voorraadbeheer en Duurzaamheid: Een Win-Win?

Voorraadbeheer en Duurzaamheid: Een Win-Win betekent dat bedrijven door efficiënt voorraadbeheer en duurzame logistiek zowel hun bedrijfsprestaties kunnen verbeteren als verantwoordelijkheid voor het milieu kunnen nemen.

2. Hoe helpt just-in-time levering bij duurzaam ondernemen?

Just-in-time levering helpt bij duurzaam ondernemen door het optimaliseren van processen, het verminderen van de CO2-voetafdruk en het bevorderen van een circulaire economie.

3. Wat is de rol van de VMI-module in duurzame consumptie?

De VMI-module, ook bekend als leveranciersgestuurd voorraadbeheer, vergemakkelijkt duurzame consumptie door nauwere leveranciersrelaties en nauwkeurige vraagvoorspelling in e-commerce.

4. Hoe kan duurzame logistiek bijdragen aan energiebesparing?

Duurzame logistiek draagt ​​bij aan energiebesparing door processen te optimaliseren en groene logistieke technieken toe te passen om het energieverbruik tijdens transport en opslag te verminderen.

5. Hoe maakt een duurzaamheidsstrategie een win-win situatie voor zowel het bedrijf als het milieu?

Een duurzaamheidsstrategie creëert een win-win situatie door het verbeteren van bedrijfsprestaties met efficiënt voorraadbeheer en tegelijkertijd bij te dragen aan milieuvriendelijkheid door duurzame logistiek.

» Referenties


1. Anas M. Atieh, Hazem Kaylani, Yousef Al-abdallat, Abeer Qaderi, Luma Ghoul, Lina Jaradat, & Iman Hdairis. (2016). Performance Improvement of Inventory Management System Processes by an Automated Warehouse Management System. Procedia CIRP, 41, 568-572. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212827115012019

» Referenties

Conclusie beste voorraadbeheer software 2023 

 • Beste voorraadbeheer software – Exact
 • Beste voorraadbeheer software totaalpakket – Exact 
 • Beste voorraadbeheer software met veel functies – Visma 
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *