In dit artikel

WMS en Duurzaamheid: Hoe Ze Samengaan (2023)

In dit artikel

Bent u op zoek naar manieren om uw magazijnbeheer te optimaliseren en tegelijkertijd bij te dragen aan duurzaamheid? Ik begrijp deze uitdaging volledig. Door mijn ervaring als WMS-engineer en grondige onderzoek naar dit onderwerp, heb ik ontdekt dat het mogelijk is om beide doelen te bereiken.

In dit artikel deel ik praktische tips over hoe een Warehouse Management System (WMS) kan bijdragen aan het verduurzamen van uw magazijn. Nieuwsgierig? Laten we beginnen!

Key takeaway:

De beste WMS systeem van 2023 volgens onze test is Stockitup. Het systeem heeft veel functionaliteiten, maar is toch gebruiksvriendelijk. En een groot pluspunt: bij de installatie is persoonlijke begeleiding mogelijk.

Samenvatting

 • Een Warehouse Management System (WMS) kan bijdragen aan duurzaamheid door het verminderen van energieverbruik en het efficiënter gebruik van ruimte in het magazijn.
 • Het implementeren van duurzaamheid in het magazijn kan worden bereikt door middel van energiebesparende verlichtingssystemen, recyclingprogramma’s voor afvalvermindering en het gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen.
 • Optimalisatie van logistieke processen en samenwerking met leveranciers om duurzame producten te gebruiken zijn ook belangrijke stappen om een duurzaam magazijnbeheer te realiseren.

Voordelen van het WMS in relatie tot duurzaamheid

Een WMS, of Warehouse Management System, helpt het magazijn te beheren. Het geeft veel voordelen voor duurzaamheid. Ten eerste, het helpt minder energie te gebruiken. Het maakt het logistieke proces sneller en efficiënter.

Dit betekent minder tijd en minder gebruik van machines. Zo gaat de COuitstoot omlaag.

Het WMS zorgt ook voor slim gebruik van de ruimte in het magazijn. Hierdoor is er minder grond nodig voor opslag. Dit is goed voor de bodemfuncties. Het draagt bij aan een duurzaam beleid en een duurzame supply chain.

Ook kan een WMS helpen bij het kiezen van duurzaam transport. Kortom, een WMS is goed voor groene logistiek en milieuvriendelijkheid. Het helpt ons aan een betere toekomst.

Tips voor het implementeren van duurzaamheid in het magazijn

Als je duurzaamheid wilt implementeren in het magazijn, zijn hier enkele tips:

 1. Zorg voor een efficiënt gebruik van energie door te investeren in energiebesparende verlichtingssystemen en apparatuur.
 2. Implementeer recyclingprogramma’s voor afvalvermindering en stimuleer medewerkers om bewust met afval om te gaan.
 3. Kies voor duurzame verpakkingsmaterialen zoals herbruikbare pallets en recyclebare dozen.
 4. Optimaliseer de logistieke processen om onnodig transport en brandstofverbruik te verminderen.
 5. Moedig leveranciers aan om duurzame producten en materialen te gebruiken en werk samen met hen om groene alternatieven te vinden.

Meer over ‘WMS Systeem’

De wereld van warehousing en logistiek is complex en voortdurend in beweging. Het belang van een wms systeem is dan ook niet te onderschatten voor bedrijven die efficiënt willen opereren. Er zijn tal van voordelen aan een wms systeem, maar ook nadelen van wms systemen die men moet kennen. Velen vragen zich ook af wat het verschil is tussen een wms systeem en erp. Als je overweegt om een WMS in je bedrijf te implementeren, is het handig om het stappenplan voor wms implementatie te raadplegen en bewust te zijn van de fouten tijdens een wms implementatie.

De technologie evolueert voortdurend, en het is dan ook essentieel om op de hoogte te zijn van de toekomstige wms trends. Er is ook een groeiend debat over cloud versus on-premise wms. Daarnaast wordt de focus op duurzaamheid in combinatie met wms en veiligheidsmaatregelen binnen een wms steeds crucialer. De integratie van artificial intelligence in wms belooft revolutionaire verbeteringen, terwijl een goede orderverwerking met wms essentieel blijft. Voor inspiratie zijn er beste praktijkvoorbeelden van wms beschikbaar, en voor verdere vragen kun je terecht bij onze veelgestelde vragen over wms.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is WMS en duurzaamheid?

WMS en duurzaamheid houdt in dat magazijnbeheersystemen worden gebruikt om duurzame ontwikkeling te ondersteunen, door middel van energiebesparing en efficiëntie.

2. Hoe dragen WMS systemen bij aan groene energie?

WMS systemen helpen om groene energie te promoten door het beheer van hernieuwbare energiebronnen te automatiseren en te optimaliseren.

3. Hoe kan WMS bijdragen aan een circulaire economie?

Door WMS te gebruiken, kunnen bedrijven materialen efficiënter beheren, wat helpt bij het bevorderen van een circulaire economie en het verminderen van de ecologische voetafdruk.

4. Hoe kan WMS het energieverbruik verminderen?

WMS maakt het mogelijk om de processen in het magazijn te stroomlijnen, wat leidt tot betere efficiëntie en dus tot energiebesparing.

5. Hoe past WMS in maatschappelijk verantwoord ondernemen?

WMS helpt bedrijven bij het nemen van stappen tegen klimaatverandering en bevordert duurzaam beheer, wat past binnen het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

» Referenties


Gartner. “What are Warehouse Management Systems (WMS)?”
https://www.gartner.com/reviews/market/warehouse-management-systems

» Referenties

Conclusie beste WMS systeem 2023

 • Beste WMS systeem algemeen – Stockitup
 • Beste WMS systeem voor mkb – Afosto
 • Beste WMS systeem met veel functies – Yerpa
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *