In dit artikel

Hoe Test Je de Effectiviteit van Je Antivirus Software? (2023)

In dit artikel

Ben je ooit nerveus geweest over de veiligheid van je computer en vraag je je af of jouw antivirussoftware wel effectief genoeg is? Ik heb het ook meegemaakt, en ik ontdekte dat een goede test van de effectiviteit van antivirusprogramma’s cruciaal is.

In dit artikel leg ik uit hoe je de effectiviteit van je antivirussoftware kunt testen met behulp van verschillende methoden om ervoor te zorgen dat jouw apparaten optimaal beveiligd zijn.

Lees verder en ontdek hoe je jouw digitale wereld veel veiliger kunt maken!

Key Takeaway

De beste Antivirus Software van 2023 volgens onze test is Surfshark Antivirus software. Dit is lichte, schone en gebruiksvriendelijke software. Het is een complete tool die je ook gratis kan proberen.

Samenvatting

 • Het testen van de effectiviteit van je antivirussoftware is essentieel om ervoor te zorgen dat je computer optimaal beschermd is tegen malware en andere bedreigingen.
 • Er zijn verschillende methoden om de effectiviteit van antivirussoftware te testen, zoals het gebruik van echte malware, online beveiligingsscanners en het raadplegen van onafhankelijke testresultaten.
 • Bij het kiezen van antivirussoftware is het belangrijk om de beoordelingen en reputatie van de software te controleren, te kiezen voor een betrouwbare en bekende antivirusleverancier, regelmatige updates te controleren en ook te letten op extra functies en gebruiksvriendelijkheid.

Methoden voor het testen van de effectiviteit van antivirussoftware

Er zijn verschillende methoden om de effectiviteit van antivirussoftware te testen.

Realistische testen met malware

Ik test mijn antivirussoftware vaak met echte malware. Dit is hoe ik het doe:

 1. Ik zoek naar een veilige malware – testbestand. Dat zijn bestanden die mijn computer niet echt infecteren.
 2. Ik download het testbestand op mijn computer.
 3. Daarna laat ik mijn antivirusprogramma de harde schijf scannen.
 4. Het is goed als het programma het testbestand herkent als een virus.
 5. Maar, als het niet herkend wordt, weet ik dat het programma niet goed werkt.

Gebruik van online beveiligingsscanners

Online beveiligingsscanners kunnen helpen bij het testen van de effectiviteit van je antivirussoftware. Dit zijn tools die je kunt gebruiken om je computer te scannen op malware en andere beveiligingsproblemen. Hier zijn enkele populaire online beveiligingsscanners die je kunt proberen:

 1. VirusTotal: Dit is een gratis online virusscanner waarmee je bestanden, URL’s en IP-adressen kunt scannen op mogelijke bedreigingen. Het maakt gebruik van verschillende antivirus-engines om een uitgebreide scan uit te voeren.
 2. ESET Online Scanner: Deze scanner biedt een snelle en grondige scan van je systeem om eventuele malware-infecties te detecteren. Het is gebruiksvriendelijk en betrouwbaar.
 3. Trend Micro HouseCall: Met deze online scanner kun je zowel bestanden als volledige systemen scannen op malware-infecties. Het heeft een goede reputatie voor het detecteren van bedreigingen.
 4. Kaspersky Security Scan: Deze scanner kan snel controleren op malware, kwetsbaarheden in software en ongewenste programma’s op je systeem. Het biedt ook aanbevelingen voor het verbeteren van de beveiliging.
 5. Bitdefender QuickScan: Dit is een lichtgewicht online scanner die snel controleert op malware-infecties in essentiële systeembestanden. Het kan handig zijn als aanvullende scan naast je geïnstalleerde antivirussoftware.

Het raadplegen van onafhankelijke testresultaten

Als je de effectiviteit van je antivirussoftware wilt testen, is het raadzaam om onafhankelijke testresultaten te raadplegen. Hiermee kun je een objectief beeld krijgen van hoe goed de software presteert in het detecteren en verwijderen van malware. Enkele onafhankelijke organisaties die betrouwbare testresultaten bieden zijn AV-TEST en AV-Comparatives. Deze organisaties voeren regelmatig tests uit waarbij antivirusproducten worden blootgesteld aan verschillende soorten malware. Ze beoordelen de prestaties op basis van criteria zoals detectieratio, verwijderingsvermogen en systeemimpact. Door deze testresultaten te bekijken, kun je een geïnformeerde beslissing nemen bij het kiezen van antivirussoftware.

 1. Uit een test is gebleken dat de beveiligingsproducten van CA en Microsoft minder dan de helft van de haalbare 6 punten voor effectiviteit behalen.
 2. Er zijn verschillende antivirusprogramma’s beschikbaar, waarvan ESET Internet Security als beste is getest door de Consumentenbond.
 3. Het is raadzaam om de prestaties van een antivirusprogramma te testen voordat je het installeert.

Tips voor het kiezen van effectieve antivirussoftware

Controleer beoordelingen en reputatie van de software.

Controleer de beoordelingen en reputatie van de software

Voordat je antivirussoftware kiest, is het belangrijk om de beoordelingen en reputatie van de software te controleren. Je wilt immers een betrouwbare en effectieve bescherming voor je computer.

Kijk naar wat andere gebruikers zeggen over de software en hoe goed deze heeft gepresteerd in onafhankelijke testen. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en ervoor zorgen dat je de beste bescherming krijgt tegen virussen en andere malware.

Kies voor een betrouwbare en bekende antivirusleverancier

Bij het kiezen van antivirussoftware is het belangrijk om te gaan voor een betrouwbare en bekende antivirusleverancier. Dit zorgt ervoor dat je kunt vertrouwen op de effectiviteit en betrouwbaarheid van de software.

Het selecteren van een gerenommeerde leverancier vermindert ook het risico dat je geïnfecteerd raakt door virussen en andere malware. Bekende antivirusleveranciers hebben meestal jarenlange ervaring en hebben bewezen dat ze in staat zijn om nieuwe bedreigingen snel te herkennen en te bestrijden.

Daarnaast bieden ze vaak regelmatige updates om up-to-date te blijven met de laatste beveiligingsmaatregelen. Dus, bij het kiezen van antivirussoftware, is het verstandig om voor een betrouwbare en bekende antivirusleverancier te gaan.

Controleer of de software regelmatige updates heeft

Ik raad je aan om te controleren of de antivirussoftware regelmatige updates heeft. Dit is belangrijk omdat de beveiligingsbedreigingen voortdurend evolueren en veranderen. Door regelmatige updates te ontvangen, kan de software zich aanpassen aan nieuwe bedreigingen en je apparaat beschermen tegen de nieuwste virussen en malware.

Zorg ervoor dat de antivirusleverancier frequent updates uitbrengt en deze automatisch worden geïnstalleerd op je apparaat. Op die manier blijft je antivirussoftware up-to-date en blijft je computer veilig.

Overweeg extra functies en gebruiksvriendelijkheid

Bij het kiezen van antivirussoftware is het ook belangrijk om te kijken naar de extra functies die worden aangeboden en de gebruiksvriendelijkheid ervan. Sommige antivirusprogramma’s bieden bijvoorbeeld een firewall aan om je computer nog beter te beschermen tegen kwaadaardige aanvallen.

Ook kunnen ze functies hebben zoals ouderlijk toezicht, die handig kunnen zijn als je kinderen hebt.

Daarnaast is het essentieel dat de antivirussoftware gemakkelijk te gebruiken is, zelfs voor mensen zonder technische achtergrond. Een intuïtieve en eenvoudige interface maakt het eenvoudiger om de software in te stellen en te begrijpen hoe deze werkt.

Het is ook handig als de software automatische updates biedt, zodat je altijd de nieuwste bescherming hebt tegen nieuwe bedreigingen.

Kortom, bij het kiezen van antivirussoftware is het verstandig om niet alleen naar de effectiviteit en betrouwbaarheid te kijken, maar ook naar de extra functies en gebruiksvriendelijkheid ervan.

Meer over ‘Antivirus software’

Veel mensen vragen zich af of het gebruik van antivirus software noodzaak is. Het begrijpen van de werking antivirus software kan helpen bij het maken van deze beslissing. Er is altijd een debat over gratis vs betaalde antivirus en welke de voorkeur heeft. Zodra je je keuze hebt gemaakt, is de volgende stap het leren over de installatie antivirus software.

Antivirusprogramma’s kunnen invloed hebben op systeemprestaties. Het is daarom essentieel om te kiezen voor software met real-time bescherming antivirus zonder je computer te vertragen. Duik dieper in de geschiedenis antivirus software om de evolutie ervan te begrijpen. Voor bedrijven is het kiezen van de juiste antivirus software cruciaal. Zorg ook voor regelmatige updates antivirus en overweeg cloud-gebaseerde antivirus oplossingen. De effectiviteit testen antivirus is eveneens van groot belang, net als het begrijpen van de interactie tussen antivirus en vpn. Tenslotte is het essentieel om te weten hoe malware te herkennen en jezelf te beschermen tegen ransomware met je antivirusprogramma.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de test voor de effectiviteit van je antivirus software?

Het testen van de effectiviteit van je antivirus software kan worden gedaan via een online beveiligingstest. Hierbij wordt de Malwaredetectie, Phishingdetectie en uw Firewallconfiguratie getest.

2. Hoe beïnvloedt de beveiligingssoftware de internetbeveiliging?

Beveiligingssoftware, zoals Windowsbeveiliging, beschermt je computer tegen veiligheidsrisico’s. Het houdt schadelijke virussen tegen en houdt je internetbeveiliging sterk.

3. Wat gebeurt er als mijn computer wordt geraakt door een virus?

Als je computer wordt geraakt door een virus, kan goede Computervirusbescherming dit opmerken. De software zal dan het virus stoppen en verwijderen.

4. Hoe zorg ik ervoor dat mijn beveiligingssoftware up-to-date is?

Het is belangrijk om je Securitysoftwareupdates te checken. Deze zorgen ervoor dat je Cyberbeveiligingstools altijd de nieuwste bedreigingen kunnen stoppen.

» Referenties


David Maimon. “Existing Evidence for the Effectiveness of Antivirus in Preventing Cyber Crime Incidents.” Georgia State University.
https://scholarworks.gsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1000&context=ebcs_tools

» Referenties

Conclusie beste Antivirus Software 2023

 • Beste Antivirus Software voor complete bescherming – Surfshark
 • Beste Antivirus Software met garantie – McAfee
 • Beste Antivirus Software voor Mac en Apple – Intego
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *