In dit artikel

Factureren: Een Eenvoudige Gids

In dit artikel

Heb je ooit moeite gehad met het maken van een factuur en vroeg je je af of er een eenvoudige manier is om dit te doen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. In feite is uit onderzoek gebleken dat veel ondernemers worstelen met factureren.

In deze blog geven we een eenvoudige gids over hoe je gemakkelijk facturen kunt maken en beheren. Lees verder; het is makkelijker dan je denkt!

Samenvatting

 • Facturatie is het proces van het opstellen en verzenden van een factuur naar een klant voor geleverde goederen of diensten.
 • Op een factuur moeten onder andere jouw naam, contactinformatie en de gegevens van de klant staan, samen met een factuurnummer, de datum, een beschrijving van de producten of diensten, het bedrag en eventuele betalingsvoorwaarden.
 • Je kunt facturen maken met behulp van factuurprogramma’s, factuurboekjes, Excel of boekhoudprogramma’s. Deze tools helpen bij het efficiënt maken en beheren van facturen.

Wat is facturatie?

Facturatie is het proces van het opstellen en verzenden van een factuur naar een klant voor geleverde goederen of diensten.

Aan wie wordt de factuur gestuurd?

De factuur stuur je naar de klant. Deze klant heeft iets van jou gekocht of een dienst van je gebruikt. Het is belangrijk dat je de factuur op tijd stuurt. Dan kan de klant de factuur op tijd betalen.

Een snelle betaling is goed voor jouw bedrijf. Het helpt jou om je geld op tijd te krijgen. Dus zorg dat je altijd weet naar wie je de factuur moet sturen.

Wat moet er op een factuur staan?

Op een factuur moeten de volgende gegevens staan:

 • Jouw naam en contactinformatie
 • De naam en contactinformatie van de klant
 • Een factuurnummer
 • De datum van uitgifte van de factuur
 • Een beschrijving van de geleverde producten of diensten
 • Het totale bedrag dat in rekening wordt gebracht
 • Het BTW – bedrag (indien van toepassing)
 • Eventuele betalingsvoorwaarden of – termijnen

Hoe maak je een factuur?

Om een factuur te maken, volg ik deze stappen:

 1. Open een factuurprogramma of gebruik een sjabloon in Excel.
 2. Voer de naam en contactgegevens van het bedrijf of de persoon in aan wie je de factuur stuurt.
 3. Voeg je eigen bedrijfsnaam en contactgegevens toe.
 4. Geef de factuur een uniek nummer en vermeld ook de datum van uitgifte.
 5. Beschrijf de geleverde producten of diensten duidelijk en specifiek.
 6. Vermeld de prijs per product of dienst, evenals het totale bedrag exclusief btw (indien van toepassing).
 7. Voeg indien nodig btw toe aan het totaalbedrag en vermeld het apart op de factuur.
 8. Vermeld ook eventuele andere kosten, zoals verzendkosten, apart op de factuur.
 9. Bereken het totale bedrag inclusief btw en vermeld dit duidelijk op de factuur.
 10. Voeg indien gewenst nog extra informatie of opmerkingen toe.
 11. Zorg ervoor dat je alle wettelijke vereisten voor een factuur naleeft, zoals het hebben van een geldig btw-nummer.

Alternatieven voor factureren with factuurprogramma’s

Er zijn verschillende alternatieven voor het gebruik van factuurprogramma’s, zoals factuurboekjes, Excel en boekhoudprogramma’s.

Factuurboekjes

Factuurboekjes zijn handige hulpmiddelen om facturen op te stellen en bij te houden. Ze bevatten voorgedrukte formulieren waarop je de belangrijkste informatie kunt invullen, zoals je bedrijfsgegevens, klantgegevens en producten of diensten die je hebt geleverd.

Met factuurboekjes hoef je niet telkens een nieuwe factuur te maken, maar kun je gewoon de gegevens invullen op het voorbedrukte formulier. Het is een eenvoudige en handige manier om professioneel ogende facturen te maken zonder dat je veel technische kennis nodig hebt.

Je kunt factuurboekjes online kopen of ze laten bedrukken met je eigen logo en huisstijl.

Excel

Excel is een handig hulpmiddel bij het factureren. Je kunt heel gemakkelijk je eigen facturen maken in Excel door gebruik te maken van de verschillende sjablonen die beschikbaar zijn.

Met Excel kun je alle belangrijke informatie op een factuur zetten, zoals de naam en adresgegevens van de klant, de omschrijving van de geleverde producten of diensten, de prijs en het totaalbedrag.

Je kunt zelfs formules in Excel gebruiken om automatisch berekeningen te maken, zoals het optellen van de bedragen en het berekenen van eventuele belasting. Met Excel kun je dus op een eenvoudige manier professioneel ogende facturen maken zonder dat je daarvoor dure facturatiesoftware hoeft aan te schaffen.

Factuurprogramma’s

Factuurprogramma’s zijn handige tools die je kunt gebruiken om facturen te maken en bij te houden. Ze bieden verschillende functies waarmee je professioneel ogende facturen kunt genereren, klantgegevens kunt beheren en betalingen kunt bijhouden.

Met factuurprogramma’s kun je eenvoudig de benodigde informatie invullen, zoals het bedrag, de omschrijving en de vervaldatum. Je kunt ook je eigen logo en bedrijfsinformatie toevoegen voor een gepersonaliseerde uitstraling.

Met deze programma’s kun je efficiënter factureren en je administratie beter beheren. Veel factuurprogramma’s bieden ook extra functies, zoals het automatisch versturen van herinneringen voor openstaande facturen.

Boekhoudprogramma’s

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om je facturatie te beheren, dan zijn boekhoudprogramma’s een goede optie. Met boekhoudprogramma’s kun je gemakkelijk en snel facturen maken en versturen naar je klanten.

Deze software biedt vaak handige functies zoals het bijhouden van betalingen en het genereren van rapporten. Je kunt ook gemakkelijk klantgegevens beheren en herinneringen sturen voor openstaande betalingen.

Met boekhoudprogramma’s bespaar je tijd en zorg je voor een professionele uitstraling van je facturen.

Meer over ‘Online Groei’

Als je je ooit hebt afgevraagd wat giraal geld is of wie precies een crediteur is, dan ben je bij ons aan het juiste adres. We duiken dieper in verschillende onderwerpen zoals het verzamelinkomen, het belang van een kruispost en de nuances van factureren. Daarnaast leggen we ook de stappen uit om je jaarrekening te deponeren en ontrafelen we de mysteries van omzetbelasting.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Of je nu tips nodig hebt over strokenplanning, een duidelijk declaratieformulier wilt opstellen, of een planning wilt maken in Excel, wij hebben de antwoorden. Bovendien verkennen we de principes van projectmatig werken, verklaren we wat inkomstenbelasting en debiteuren zijn en leiden we je door het proces van het schrijven van een effectief bezwaarschrift. En als je ooit hebt willen weten wat een grootboek is, hebben we daar ook een gids voor.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is factureren?

Factureren is een facturatieproces waarbij bedrijven een factuur maken en sturen naar klanten voor betaling.

2. Hoe kan ik zelf facturen maken?

Je kunt zelf facturen maken met behulp van gratis tools of factureringssoftware. Dit maakt deel uit van je facturatie- of factureringssysteem.

3. Wat is het gebruik van een facturatieprogramma?

Een facturatieprogramma helpt bij het beheren van je facturatieadministratie, het bepalen van de facturatiecyclus en het verwerken van betalingen voor inkomsten.

4. Kan ik elektronisch factureren?

Ja, met behulp van een facturatiemethode zoals elektronisch factureren kun je gemakkelijk en snel rekeningen aan debiteuren versturen.

5. Wat doet een medewerker op de afdeling facturatie?

Een medewerker op de afdeling facturatie heeft taken zoals het maken van facturen, het beheer van facturatiesoftware, en houdt zich bezig met facturatiebeheer en -kosten.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *