In dit artikel

Veelvoorkomende Fouten bij het Kiezen van een CRM Systeem (2023)

In dit artikel

Het kiezen van een passend CRM-systeem kan uitdagend zijn, en fouten tijdens dit proces zijn niet ongewoon. Zo kan ik me nog herinneren hoe moeilijk het was om het juiste CRM-systeem voor mijn bedrijf te selecteren.

In deze blog post ontdek je de 6 meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden bij het selecteren van jouw CRM-systeem. Behoed jezelf voor valkuilen en ontdek hoe je een succesvolle CRM-implementatie kan uitvoeren!

Key Takeaway

Mijn beste CRM systeem van 2023 volgens onze test is Monday. Deze software zet gebruikersgemak, eenvoud en vertrouwen voorop en dat is te merken. Je kunt terecht bij hun kennisbank en kan met hun blogs op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Samenvatting

  • Het selecteren van een passend CRM – systeem kan uitdagend zijn en fouten komen vaak voor.
  • De 6 meest voorkomende fouten bij het kiezen van een CRM-systeem zijn: onduidelijke oriëntatie, integratieproblemen en een gebrek aan langetermijnstrategie.
  • Om deze fouten te voorkomen, is het belangrijk om duidelijke doelen te definiëren, ervoor te zorgen dat het nieuwe systeem goed integreert met bestaande systemen en het team te betrekken bij de keuze en implementatie van het CRM-systeem.

De 6 meest voorkomende fouten bij het kiezen van een CRM-systeem

Bij het kiezen van een CRM-systeem komen zes veelvoorkomende fouten voor die bedrijven moeten vermijden: onduidelijke oriëntatie, integratieproblemen en een gebrek aan langetermijnstrategie.

Onduidelijke oriëntatie

Het is niet slim om een CRM-systeem te kiezen zonder een duidelijk plan. Dit heet een “Onduidelijke oriëntatie“. Het betekent dat je niet weet welk systeem bij je bedrijf past. Ook weet je niet welke functies en opties je nodig hebt.

Het is alsof je een auto koopt, maar je weet niet of je een gezinsauto, een sportwagen of een bestelwagen nodig hebt. Het loopt vaak fout als bedrijven software kopen zonder goed na te denken.

Dan hebben ze iets wat niet werkt voor hun bedrijf. Zonder een duidelijk plan lukt het vaak niet om het systeem goed te gebruiken. Daardoor verlies je geld en tijd.

Integratieproblemen

Een veelvoorkomende fout bij het kiezen van een CRM-systeem is het niet kunnen koppelen van het nieuwe systeem met de bestaande systemen. Dit kan leiden tot integratieproblemen en problemen bij het uitwisselen van informatie tussen verschillende systemen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het nieuwe CRM-systeem goed kan worden geïntegreerd met andere systemen die al in gebruik zijn in het bedrijf. Op deze manier kunnen gegevens gemakkelijk worden gedeeld en kan de workflow soepel verlopen.

Het is raadzaam om bij de selectie van een CRM-systeem te letten op de mogelijkheden voor integratie en ervoor te zorgen dat het systeem compatibel is met de bestaande systemen.

Gebrek aan langetermijnstrategie

Een veelvoorkomende fout bij het kiezen van een CRM-systeem is het ontbreken van een langetermijnstrategie. Bedrijven hebben soms de neiging om zich te focussen op hun huidige behoeften en vergeten na te denken over toekomstige groei en veranderingen.

Hierdoor kan het gekozen CRM-systeem niet meer voldoen aan de vereisten van het bedrijf op de lange termijn. Het is belangrijk om vooruit te kijken en te anticiperen op de toekomstige behoeften van het bedrijf bij het selecteren en implementeren van een CRM-systeem.

Door een langetermijnstrategie te hebben, kan een bedrijf ervoor zorgen dat het CRM-systeem flexibel en schaalbaar is en in staat is om mee te groeien met de evoluerende behoeften van het bedrijf.

Tips om deze fouten te voorkomen

– Definieer duidelijke doelen voordat u een CRM-systeem kiest.

– Zorg ervoor dat het nieuwe systeem goed integreert met uw huidige systemen.

– Betrek het team bij de keuze en implementatie van het CRM-systeem.

Zorg voor een duidelijke doeldefinitie

Bij het kiezen van een CRM-systeem is het belangrijk om een duidelijke doeldefinitie te hebben. Dit betekent dat je moet weten wat je wilt bereiken met het CRM-systeem en welke doelen je wilt realiseren.

Een duidelijke doeldefinitie helpt je bij het selecteren van de juiste functionaliteiten en zorgt ervoor dat het CRM-systeem aansluit bij de behoeften van je bedrijf. Het helpt ook bij het evalueren en meten van de prestaties en het succes van het gekozen CRM-systeem.

Zonder een duidelijke doeldefinitie loop je het risico om een systeem te kiezen dat niet voldoet aan je behoeften en niet de gewenste resultaten oplevert.

Zorg voor een goede koppeling met huidige systemen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het nieuwe CRM-systeem goed kan worden gekoppeld met de bestaande systemen van het bedrijf. Dit voorkomt problemen bij integratie en zorgt ervoor dat alle benodigde informatie en gegevens correct worden overgedragen.

Een gebrek aan koppeling kan leiden tot inefficiëntie en inconsistentie in de workflow. Zorg er daarom voor dat het nieuwe CRM-systeem naadloos kan samenwerken met de huidige systemen, zodat alle relevante data gemakkelijk kan worden gedeeld en geïntegreerd.

Betrek het team bij de keuze en implementatie van een CRM-systeem

Mijn team betrekken bij de keuze en implementatie van een CRM-systeem is essentieel voor succes. Ze hebben waardevolle input en inzichten die kunnen helpen bij het vinden van de juiste oplossing.

Door hen te betrekken, kunnen we ervoor zorgen dat het CRM-systeem goed aansluit bij onze behoeften en processen. Bovendien vergroot het de acceptatie en betrokkenheid van het team bij het nieuwe systeem.

Het is belangrijk om open te staan voor hun feedback en ervoor te zorgen dat ze voldoende training en ondersteuning krijgen om het systeem effectief te kunnen gebruiken.

Meer over ‘CRM Systeem’

Het begrijpen van het belang van een CRM systeem is essentieel voor elk bedrijf dat zijn klantenrelaties wil optimaliseren. Of je nu een start-up bent of een gevestigd bedrijf, het juiste CRM kiezen kan het verschil maken tussen succes en falen. En zodra je je keuze hebt gemaakt, biedt een helder CRM implementatie stappenplan de handvatten om het maximale uit je systeem te halen. Speciaal voor startups en MKB is er CRM voor kleine bedrijven. Ook de afweging tussen cloud vs lokaal CRM is een cruciale overweging voor veel organisaties.

Met de opkomst van sociale media is de integratie van CRM en social media niet meer weg te denken. Dit is vooral belangrijk nu bedrijven steeds meer focussen op CRM en klantenrelaties op afstand. Blijf up-to-date met de toekomstige trends in CRM en overweeg misschien de flexibiliteit van open source CRM. Een zorgvuldige kosten-batenanalyse van CRM kan je helpen de ROI te begrijpen. Voor online retailers kan CRM voor e-commerce van onschatbare waarde zijn. Maar vergeet niet, voor een succesvolle overgang is teamtraining voor je nieuwe CRM essentieel. Overweeg ook de voordelen van mobiele toegang tot CRM, en zorg ervoor dat je niet dezelfde fouten maakt bij het kiezen van een CRM als anderen. En tot slot, zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de relatie tussen CRM en GDPR om aan alle regelgeving te voldoen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn veelvoorkomende fouten bij het kiezen van een CRM systeem?

Veelvoorkomende fouten bij het kiezen van een CRM-systeem zijn onder andere het over het hoofd zien van datakwaliteit en het niet rekening houden met de CRM-systeem functionaliteiten.

2. Hoe kan ik een goed CRM-pakket kiezen?

Bij de CRM-selectie moet men letten op de CRM-software, het CRM-platform, de CRM-oplossing en de CRM-implementatie.

3. Wat is een CRM-strategie?

Een CRM-strategie is een plan om obstakels te overwinnen en om te gaan met aandraven als deze voorkomen tijdens de CRM systeem integratie.

4. Wat zijn belangrijke functies van een CRM-systeem?

Belangrijke functionaliteiten van een CRM-systeem zijn onder andere datakwaliteit, aanpassingen van het systeem en integratie met andere systemen.

5. Welke rol spelen leveranciers bij een CRM-systeem?

CRM systeem leveranciers leveren de software en helpen bij de implementatie en aanpassing van het systeem naar de specifieke behoeften van een bedrijf.

» Referenties


Menzel, Malte Jens & Reiners, Torsten. “Customer Relationship Management System: A Case Study on Small- and Medium-sized Companies in North Germany.” In Devos, Jan; van Landeghem, Hendrik; Deschoolmeester, Dirk (Eds.), Information Systems for Small and Medium-sized Enterprises: State of Art of IS Research in SMEs (pp.169-197), October 2014. Springer.
https://www.researchgate.net/publication/257412923_Customer_Relationship_Management_System_A_Case_Study_on_Small-_and_Medium-sized_Companies_in_North_Germany

» Referenties

Conclusie beste CRM systeem 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *