In dit artikel

Functionaliteiten van Boekhoudprogramma: Een Overzicht (2023)

In dit artikel

De administratieve rompslomp van het runnen van een bedrijf kan soms ontmoedigend lijken. Dat is iets wat ik ook heb ervaren, maar gelukkig zijn er boekhoudprogramma’s die deze taak enorm vergemakkelijken.

In deze blogpost help ik je om de wirwar van functies te ontwarren en de juiste keuze te maken, gebaseerd op grondig onderzoek en feiten, zoals het feit dat de meeste boekhoudprogramma’s mogelijkheden bieden voor debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer.

Key takeaway:

Het beste boekhoudprogramma van 2023 volgens onze test is e-Boekhouden.nl. Dit is van alle boekhoudprogramma’s de beste keuze, omdat je er als starter 15 maanden gratis gebruik van kunt maken.

Dus duik met me mee in de wereld van boekhoudprogramma’s en ontdek hoe ze je leven kunnen veranderen!

Samenvatting

  • Boekhoudprogramma’s vergemakkelijken de administratieve taken van een bedrijf, zoals debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer.
  • Functionaliteiten van een boekhoudprogramma zijn onder andere het maken van facturen en offertes, automatische incasso, elektronische btw-aangifte en koppelingen met CRM-systemen.
  • Voordelen van het gebruik van een boekhoudprogramma zijn onder andere vereenvoudiging van boekhouden, overzichtelijke financiële gegevens en tijdbesparing door handige functionaliteiten.

Overzicht van de functionaliteiten van een boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma biedt verschillende functionaliteiten, zoals het maken van facturen en offertes, automatische incasso, elektronische btw-aangifte en koppelingen met CRM-systemen.

Facturen en offertes maken

Een boekhoudprogramma helpt je bij het maken van facturen en offertes. Eerst kies je het type factuur dat je wilt maken. Daarna voeg je de nodige gegevens toe. Dit zijn dingen zoals de namen van klanten, de kosten en de data.

Het programma zet dit dan om in een mooie factuur. Het maakt ook offertes. Dit zijn stukken die je aan klanten stuurt om hen te vertellen wat jouw diensten kosten. Het is heel makkelijk om deze dingen te maken met een boekhoudprogramma.

Bankkoppeling

Een belangrijke functionaliteit van een boekhoudprogramma is de bankkoppeling. Met een bankkoppeling kan je je bankrekening direct verbinden met het boekhoudprogramma. Dit bespaart tijd en moeite omdat handmatig transacties invoeren niet meer nodig is.

Alle inkomende en uitgaande betalingen worden automatisch gesynchroniseerd, zodat je altijd een actueel en accuraat overzicht hebt van je financiële situatie. Bovendien helpt de bankkoppeling bij het verminderen van fouten, omdat alles automatisch wordt geregistreerd en op de juiste manier wordt geboekt.

Dit maakt het bijhouden van je inkomsten en uitgaven een stuk eenvoudiger en efficiënter.

Automatische incasso

Bij het gebruik van een boekhoudprogramma is automatische incasso een handige functionaliteit. Met automatische incasso kun je betalingen automatisch laten afschrijven van de bankrekening van je klanten.

Dit bespaart tijd en voorkomt dat je achter openstaande facturen aan moet gaan. Met deze functie kun je periodieke betalingen instellen, zoals abonnementskosten of maandelijkse facturen.

Het zorgt voor meer gemak en efficiëntie in het betalingsproces. Automatische incasso is een waardevolle toevoeging aan een boekhoudprogramma en kan helpen bij het stroomlijnen van je financiële administratie.

Elektronische btw-aangifte

Met een boekhoudprogramma kun je elektronische btw-aangifte doen. Dit betekent dat je gemakkelijk en snel je btw-aangifte kunt indienen bij de Belastingdienst via het programma. Geen gedoe meer met papieren formulieren! Het boekhoudprogramma berekent automatisch de te betalen of terug te ontvangen btw op basis van je geregistreerde inkomsten en uitgaven.

Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je altijd up-to-date bent met je btw-aangifte.

Vreemde valuta

Met een boekhoudprogramma kun je ook gemakkelijk werken met vreemde valuta. Dit is handig als je zaken doet met klanten of leveranciers buiten Nederland en betalingen in andere valuta ontvangt of doet.

Het boekhoudprogramma zal de wisselkoersen automatisch bijwerken, waardoor je altijd de meest recente koersen hebt. Zo kun je eenvoudig facturen maken en betalingen registreren in de juiste valuta, waardoor je beter inzicht hebt in je internationale transacties.

Dit bespaart je tijd en maakt het gemakkelijker om je financiële administratie bij te houden.

Webshopkoppelingen

Als je een webshop hebt, is het belangrijk dat je boekhoudprogramma gekoppeld kan worden met je webshop. Met webshopkoppelingen kun je eenvoudig alle bestellingen en betalingen van je webshop synchroniseren met je boekhouding.

Dit bespaart je veel tijd en voorkomt fouten bij het handmatig invoeren van gegevens. Je kunt ook voorraadniveaus bijhouden en automatisch updates ontvangen wanneer er nieuwe bestellingen binnenkomen.

Zo kun je efficiënter werken en altijd een goed overzicht houden van de financiële situatie van je webshop. Het hebben van webshopkoppelingen is daarom essentieel voor elke ondernemer met een online winkel.

Koppelingen met CRM

Een boekhoudprogramma kan ook worden gekoppeld aan een Customer Relationship Management (CRM) systeem. Dit zorgt ervoor dat alle klantgegevens en facturen op één plek worden beheerd.

Hierdoor is het eenvoudig om gegevens uit te wisselen tussen het boekhoudprogramma en het CRM systeem. Dit bespaart tijd en voorkomt fouten bij het overzetten van gegevens. Een goede koppeling met CRM zorgt ervoor dat alle informatie up-to-date en consistent is, waardoor de communicatie met klanten verbeterd kan worden.

Voordelen van het gebruik van een boekhoudprogramma

Het gebruik van een boekhoudprogramma heeft verschillende voordelen. Ten eerste maakt het programma het boekhouden eenvoudiger, zelfs voor mensen zonder uitgebreide boekhoudkennis.

Je hoeft geen ingewikkelde berekeningen meer handmatig te doen, omdat het programma automatisch de juiste cijfers en berekeningen voor je bijhoudt. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten.

Een ander voordeel van een boekhoudprogramma is dat het zorgt voor overzicht. Al je financiële gegevens worden op één plek bewaard en zijn gemakkelijk toegankelijk. Je kunt snel zien wat je omzet en kosten zijn, welke facturen nog openstaan en hoeveel geld er op je bankrekening staat.

Hierdoor kun je betere beslissingen nemen en grip houden op je financiële situatie.

Daarnaast biedt een boekhoudprogramma vaak handige functionaliteiten, zoals het maken van facturen en offertes, het automatisch doen van belastingaangiftes en het koppelen met je bankrekening.

Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je altijd up-to-date bent met je administratie.

Kortom, het gebruik van een boekhoudprogramma heeft vele voordelen. Het maakt het boekhouden eenvoudiger, zorgt voor overzicht en biedt handige functionaliteiten om je administratie efficiënter te maken.

Meer over ‘Boekhoudprogramma’

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma kan overweldigend zijn, maar onze complete gids boekhoudprogramma biedt een gedetailleerd overzicht voor een geïnformeerde keuze. Overweeg je een verandering naar een cloud-based boekhoudprogramma? We wegen de voor- en nadelen voor je af. Zorg ervoor dat je weet hoe je je huidige data kunt importeren en welke functionaliteiten beschikbaar zijn om je bedrijfsprocessen te stroomlijnen.

Dive dieper in de technische aspecten, zoals de automatisering, het gemak van belastingaangifte en de mogelijkheden voor financiële analyse. Kijk ook naar hoe je bankrekeningen kunt koppelen en ontdek de prijs-kwaliteitsverhouding. Veiligheid is cruciaal, vooral als het gaat om online boekhoudprogramma’s, en blijf op de hoogte van de laatste updates en upgrades. Verder hebben we ook informatie over de kosten-batenanalyse, het belang van facturatie, hoe een CRM-systeem te integreren, en opties voor non-profit organisaties.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Functionaliteiten van Boekhoudprogramma: Een Overzicht”?

“Functionaliteiten van Boekhoudprogramma: Een Overzicht” is een gids over boekhoudsoftware. Het toont hoe je kunt factureren, debiteurenbeheer kunt doen, en online boekhouden.

2. Welke functies biedt een boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket biedt functies zoals facturatie, kostenbeheer, declaraties, rapportage, balans, kasboek, BTWaangifte en debiteurenadministratie.

3. Kan ik met een mobiele app mijn boekhouding doen?

Ja, veel boekhoudsoftware heeft een mobiele app. Je kunt dus altijd en overal je boekhouding doen.

4. Zijn er gratis boekhoudprogramma’s?

Ja, er zijn gratis boekhoudprogramma’s. Maar let op, deze hebben vaak minder functies dan de betaalde versies.

5. Wat zijn bankkoppelingen in een boekhoudprogramma?

Bankkoppelingen zijn links tussen je bankrekening en je boekhoudprogramma. Hierdoor kunnen betalingen automatisch in je boekhouding worden opgenomen.

» Referenties


Yvonne Chong & Ismail Nizam. (November 2017). “THE IMPACT OF ACCOUNTING SOFTWARE ON BUSINESS PERFORMANCE.” International University of Malaya-Wales.
https://www.researchgate.net/publication/328956597_THE_IMPACT_OF_ACCOUNTING_SOFTWARE_ON_BUSINESS_PERFORMANCE

» Referenties

Conclusie beste boekhoudprogramma 2023

  • Beste online boekhoud programma voor starters – e-Boekhouden
  • Beste boekhoudprogramma voor samenwerking met je boekhouder – MoneyMonk
  • Beste eenvoudige boekhoudprogramma – e-Boekhouden
  • Beste boekhoudprogramma voor MKB’ers – e-Boekhouden
  • Beste boekhouding programma met een bot – Jortt
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *