In dit artikel

De Geschiedenis van Antivirus Software: Een Korte Terugblik (2023)

In dit artikel

Heb je ooit stilgestaan bij wat je computer beschermt tegen virussen en kwaadaardige software? Ook ik begon me dit af te vragen toen ik voor de eerste keer te maken kreeg met een computervirus.

Na grondig onderzoek naar deze materie, ontdekte ik het fascinerende verhaal van de antivirussoftware. In dit blogartikel duiken we samen in de geschiedenis van antivirussoftware, van haar ontstaan tot nu – een ware reis doorheen de tijd in cyberspace!

Key Takeaway

De beste Antivirus Software van 2023 volgens onze test is Surfshark Antivirus software. Dit is lichte, schone en gebruiksvriendelijke software. Het is een complete tool die je ook gratis kan proberen.

Samenvatting

 • Antivirussoftware werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1980 door de Amerikaanse computerwetenschapper Fred Cohen.
 • Antivirusprogramma’s zijn geëvolueerd en bieden nu verschillende manieren om virussen te detecteren en te verwijderen.
 • De geschiedenis van antivirussoftware omvat belangrijke mijlpalen, zoals de introductie van real – time scannen, de opkomst van antivirusbedrijven en de integratie van andere beveiligingsfuncties.
 • Antivirussoftware blijft zich verbeteren als reactie op de toename van cyberaanvallen en gerichte malware.

De oorsprong van antivirussoftware

Het begon allemaal in de jaren 1980. De eerste computervirussen kwamen tevoorschijn. Mensen hadden een manier nodig om ze te stoppen. De Amerikaanse computerwetenschapper Fred Cohen maakte een manier.

In 1983 maakte hij het eerste antivirusprogramma. Dit programma hielp om virussen te vinden en te verwijderen.

Sinds die tijd is er veel veranderd. Het maken van antivirussoftware ging snel door. Er kwamen nieuwe manieren om nog meer en andere virussen tegen te houden. Er zijn nu veel verschillende antivirusprogramma’s.

Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. Ze helpen allemaal om je computer veilig te houden.

Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van antivirussoftware

 • De ontwikkeling van de eerste antivirusprogramma’s in de jaren 1980
 • Introductie van real – time scannen om virussen direct te detecteren en te verwijderen
 • Oprichting van antivirusbedrijven zoals Symantec en McAfee in de jaren 1990
 • Uitbreiding naar mobiele toepassingen met de opkomst van smartphones en tablets
 • Innovatie in detectietechnologieën om steeds complexere virussen aan te pakken
 • Integratie van andere beveiligingsfuncties zoals firewallbescherming en ouderlijk toezicht
 • Toename van het aantal cyberaanvallen en gerichte malware, wat leidt tot constante verbetering van antivirussoftware
 • Introduceren van cloud – based scanning om snellere updates en betere bescherming te bieden.

Meer over ‘Antivirus software’

Veel mensen vragen zich af of het gebruik van antivirus software noodzaak is. Het begrijpen van de werking antivirus software kan helpen bij het maken van deze beslissing. Er is altijd een debat over gratis vs betaalde antivirus en welke de voorkeur heeft. Zodra je je keuze hebt gemaakt, is de volgende stap het leren over de installatie antivirus software.

Antivirusprogramma’s kunnen invloed hebben op systeemprestaties. Het is daarom essentieel om te kiezen voor software met real-time bescherming antivirus zonder je computer te vertragen. Duik dieper in de geschiedenis antivirus software om de evolutie ervan te begrijpen. Voor bedrijven is het kiezen van de juiste antivirus software cruciaal. Zorg ook voor regelmatige updates antivirus en overweeg cloud-gebaseerde antivirus oplossingen. De effectiviteit testen antivirus is eveneens van groot belang, net als het begrijpen van de interactie tussen antivirus en vpn. Tenslotte is het essentieel om te weten hoe malware te herkennen en jezelf te beschermen tegen ransomware met je antivirusprogramma.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de geschiedenis van antivirus software?

De Geschiedenis van Antivirus Software is een korte terugblik op hoe virusscanners ons hebben geholpen om veilig te blijven tegen kwaadaardige bestanden en ongewenste software.

2. Hoe werkt een virusscanner?

Een virusscanner werkt door kwaadaardige bestanden en rootkits te identificeren. Dit helpt bij het verbeteren van de veiligheid van je computer.

3. Wat betekent mutatie in de context van antivirus software?

Mutatie in antivirus software betekent dat een virus of malware van vorm verandert om te ontsnappen aan de identificatie door de Windowsbeveiligingstoepassing.

4. Waarom is antivirus software belangrijk voor internetbeveiliging?

Antivirus software is belangrijk voor internetbeveiliging omdat het helpt om je systeem te beschermen tegen schadelijke bedreigingen zoals phishing en andere vormen van cyberveiligheid bedreigingen.

5. Wat is het verschil tussen antivirus en antimalwaresoftware?

Antivirus software richt zich op het identificeren en verwijderen van virussen, terwijl antimalwaresoftware een breder scala van bedreigingen aanpakt, waaronder ongewenste software, kwaadaardige bestanden en andere vormen van beveiligingssoftware bedreigingen.

» Referenties


David Maimon. “Existing Evidence for the Effectiveness of Antivirus in Preventing Cyber Crime Incidents.” Georgia State University.
https://scholarworks.gsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1000&context=ebcs_tools

» Referenties

Conclusie beste Antivirus Software 2023

 • Beste Antivirus Software voor complete bescherming – Surfshark
 • Beste Antivirus Software met garantie – McAfee
 • Beste Antivirus Software voor Mac en Apple – Intego
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *