In dit artikel

Giraal Geld: Wat Je Moet Weten

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd wat giraal geld precies is en hoe het werkt? Net als jij, was ik ook verward over dit onderwerp, maar na grondig onderzoek kan ik bevestigen dat giraal geld eigenlijk al het geld vertegenwoordigt dat digitaal of elektronisch wordt verzonden, in tegenstelling tot fysiek geld zoals bankbiljetten en munten.

In dit artikel gaan we het hebben over giraal geld, hoe het werkt en waarom het belangrijk is in onze moderne, digitale economie. Dus blijf hangen als je meer wilt leren over de fascinerende wereld van girale geldtransacties.

Samenvatting

  • Giraal geld is digitaal of elektronisch geld dat wordt verzonden, in tegenstelling tot fysiek geld zoals bankbiljetten en munten.
  • Het wordt opgeslagen op een betaalrekening bij een bank en gebruikt voor digitale betalingen via online of mobiel bankieren.
  • Giraal geld wordt gecreëerd door banken bij het verstrekken van leningen en is een wettig betaalmiddel voor alle aankopen. Het maakt financiële transacties snel, gemakkelijk en zonder het gebruik van contant geld.

Wat is giraal geld?

Giraal geld is het geld dat je niet kunt aanraken. Het zit in de bank op je betaalrekening. Je kunt dit geld zien als je inlogt op je bankrekening met online bankieren of mobiel betalen.

Giraal geld is wat we gebruiken voor digitale betalingen. Het is geen contant geld zoals muntjes of bankbiljetten.

Dit type geld maakt een groot deel uit van onze maatschappelijke geldhoeveelheid. Het komt van de banken via kredietverlening. Banken maken giraal geld aan bij elke nieuwe lening. Dit wordt ook wel geldschepping genoemd.

Giraal geld is een wettig betaalmiddel, net zoals contant geld. Dat betekent dat je ermee kunt betalen voor alles wat je nodig hebt.

Hoe werkt giraal geld?

Giraal geld werkt via digitale betalingen. In plaats van fysieke bankbiljetten en munten te gebruiken, maak ik gebruik van elektronisch betalen. Mijn geld staat op mijn bankrekening bij een commerciële bank.

Als ik iets koop of geld overmaak naar iemand anders, wordt het geld digitaal van mijn betaalrekening naar de andere persoon overgedragen. Dit gebeurt meestal via online of mobiel bankieren.

Het is snel en gemakkelijk, zonder dat ik cash geld hoef te gebruiken. Ook kan ik mijn saldo op elk moment controleren en betalingen doen zonder fysiek geld bij me te hebben. Giraal geld is een belangrijk onderdeel van het moderne betalingsverkeer en maakt financiële transacties een stuk eenvoudiger.

Meer over ‘Online Groei’

Als je je ooit hebt afgevraagd wat giraal geld is of wie precies een crediteur is, dan ben je bij ons aan het juiste adres. We duiken dieper in verschillende onderwerpen zoals het verzamelinkomen, het belang van een kruispost en de nuances van factureren. Daarnaast leggen we ook de stappen uit om je jaarrekening te deponeren en ontrafelen we de mysteries van omzetbelasting.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Of je nu tips nodig hebt over strokenplanning, een duidelijk declaratieformulier wilt opstellen, of een planning wilt maken in Excel, wij hebben de antwoorden. Bovendien verkennen we de principes van projectmatig werken, verklaren we wat inkomstenbelasting en debiteuren zijn en leiden we je door het proces van het schrijven van een effectief bezwaarschrift. En als je ooit hebt willen weten wat een grootboek is, hebben we daar ook een gids voor.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is giraal geld?

Giraal geld is digitaal geld op je spaarrekening of betaalrekening. Het is een vorm van geld dat tegenover chartaal geld staat.

2. Wat is het verschil tussen chartaal en giraal geld?

Chartaal geld is fysiek geld zoals munten en bankbiljetten, terwijl giraal geld het digitale geld in bankrekeningen is.

3. Hoe werkt de overdracht van giraal geld?

De overdracht van giraal geld gebeurt digitaal. Het gaat van de ene rekening naar de andere zonder fysieke beweging van muntstukken of biljetten.

4. Is de digitale euro hetzelfde als giraal geld?

Ja, de digitale euro is ook een soort giraal geld. Het is echter niet hetzelfde als cryptovaluta zoals Bitcoin omdat het door een centrale bank wordt beheerd.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *