In dit artikel

Key Takeaway:De beste salarisadministratie software 2023 volgens onze test is van Employes. Kies voor gebruiksgemak, efficiëntie en een hoge mate van nauwkeurigheid bij het verwerken van salarisgegevens.

Stap-voor-Stap: Het Implementeren van Salarisadministratie Software

In dit artikel

Het implementeren van een nieuw salarisadministratie software kan een uitdaging zijn. Ik weet hoe ingewikkeld dit proces kan zijn, want ik heb het zelf ook meegemaakt en uitgebreid onderzoek gedaan om de implementatie soepel te laten verlopen.

Deze blogpost biedt een stap-voor-stap gids om je te helpen bij het succesvol implementeren van salarisadministratie software, van inventarisatie tot optimalisatie na de implementatie.

Blijf lezen, want deze handleiding kan het verschil maken tussen een succesvolle implementatie en een hoge bloeddruk!

Key Takeaway:

De beste salarisadministratie software 2023 volgens onze test is van Employes. Kies voor gebruiksgemak, efficiëntie en een hoge mate van nauwkeurigheid bij het verwerken van salarisgegevens.

Samenvatting

 • Een succesvolle implementatie van salarisadministratie software begint met een grondige inventarisatie van de behoeften en eisen van de organisatie.
 • Voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat de implementatie soepel verloopt. Dit omvat het identificeren van behoeften, het selecteren van de juiste software en het opleiden van het team.
 • Het inrichten van de salarisadministratie software omvat het kiezen van de juiste software, het configureren van instellingen, het toevoegen van werknemersgegevens en het testen van functionaliteit.

Overstappen van salaris software

Het overstappen van salarissoftware begint met het inventariseren van de behoeften van de organisatie.

Inventariseren

Het implementeren van salarisadministratie software begint met een grondige inventarisatie.

 1. Verzamel alle benodigde informatie over uw huidige salarisverwerking.
 2. Identificeer de specifieke behoeften en eisen van uw organisatie.
 3. Onderzoek welke softwareproducten het beste bij deze behoeften passen.
 4. Vergelijk verschillende salarissoftware op basis van hun functionaliteiten en prijzen.
 5. Houd rekening met de grootte, structuur en unieke kenmerken van uw bedrijf.
 6. Betrek zowel het management als de werknemers bij dit proces voor een breed perspectief.
 7. Maak een shortlist van potentiële softwareproviders voor verdere evaluatie.
 8. Houd er rekening mee dat uw inventarisatielijst moet worden aangepast naarmate u verder komt in het selectieproces.

Voorbereiden

Ik heb het belang van een goede voorbereiding ontdekt bij het implementeren van salarisadministratie software. Dit zijn de stappen die ik volg:

 • Identificeren en analyseren van de behoeften en vereisten van de organisatie.
 • Onderzoeken van verschillende salarissoftwareopties en het selecteren van degene die het beste passen bij onze behoeften.
 • Het toewijzen van verantwoordelijkheden aan teamleden die betrokken zijn bij de implementatie.
 • Zorgen voor voldoende training en opleiding voor het team om het nieuwe systeem succesvol te kunnen gebruiken.
 • Het verzamelen en organiseren van alle benodigde documentatie en informatie voor een soepele overgang.
 • Het opstellen van een gedetailleerd plan met deadlines en mijlpalen, zodat iedereen op de hoogte is van wat er moet gebeuren.
 • Communiceren met alle relevante belanghebbenden, zoals medewerkers en managers, om hen op de hoogte te stellen van de veranderingen en eventuele vragen te beantwoorden.

Inrichten

Ik ga je door het proces van het inrichten van de salarisadministratie software leiden. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 • Kies het juiste salarisadministratie programma dat past bij de behoeften van je organisatie.
 • Installeer de software op alle relevante computersystemen.
 • Configureer en personaliseer de instellingen volgens jouw specifieke vereisten.
 • Voeg alle werknemersgegevens toe, inclusief persoonlijke informatie, salarisgegevens en belastinginformatie.
 • Pas de parameters aan voor loonberekening en inhoudingen, zoals belastingtarieven en pensioenbijdragen.
 • Stel autorisatieniveaus en toegangsrechten in om te zorgen voor veilige gegevensbeveiliging.
 • Test de functionaliteit van de software om er zeker van te zijn dat alles correct werkt voordat je officieel overschakelt naar het nieuwe systeem.

Start een proefconversie

Om de implementatie van salarisadministratie software succesvol te laten verlopen, is het belangrijk om een proefconversie uit te voeren. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 • Verzamel alle relevante gegevens en documenten voor de conversie.
 • Zorg ervoor dat alle data in het juiste formaat zijn en check op eventuele fouten.
 • Importeer de data in het nieuwe salarisadministratie systeem.
 • Controleer of alle gegevens correct en volledig zijn overgezet.
 • Test de functionaliteiten van het nieuwe systeem om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.
 • Los eventuele problemen en fouten op voordat je definitief overstapt naar het nieuwe systeem.

Big bang

Bij de implementatie van salarisadministratie software is de “big bang” fase een belangrijk onderdeel. Tijdens deze fase wordt het nieuwe systeem in één keer volledig in gebruik genomen.

Dit betekent dat alle data en processen van de oude salarisadministratie software worden overgezet naar het nieuwe systeem. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat alle nodige voorbereidingen getroffen zijn en dat alle medewerkers goed zijn geïnformeerd en getraind zijn voordat de big bang plaatsvindt.

Een succesvolle big bang implementatie zorgt ervoor dat het nieuwe salarisadministratie systeem direct operationeel is en dat er geen overlappingen zijn met het oude systeem.

Optimaliseren na de implementatie

Na de implementatie van salarisadministratie software is het belangrijk om te blijven optimaliseren. Dit kan helpen om de efficiëntie en nauwkeurigheid van het systeem te verbeteren en eventuele problemen op te lossen die tijdens de implementatie zijn ontstaan.

Een manier om dit te doen is door regelmatig feedback van gebruikers te verzamelen. Door naar hun ervaringen en suggesties te luisteren, kunnen wijzigingen worden aangebracht om het systeem beter aan te laten sluiten bij de behoeften van de organisatie.

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig de prestaties van het systeem te controleren en eventuele knelpunten te identificeren. Door deze knelpunten aan te pakken, kan het systeem geoptimaliseerd worden en kunnen processen efficiënter worden uitgevoerd.

Een andere manier om na de implementatie te optimaliseren is door training en opleiding aan te bieden aan medewerkers. Door hen meer vertrouwd te maken met de functionaliteiten van het systeem, kunnen ze efficiënter werken en het maximale uit de software halen.

Dit kan zorgen voor een betere naleving van regels en richtlijnen, wat weer bijdraagt aan een correcte salarisadministratie. Het is ook belangrijk om regelmatig updates en upgrades van de software uit te voeren.

Hierdoor kunnen nieuwe functies worden benut en eventuele bugs worden opgelost. Door deze stappen te volgen, kunnen bedrijven na de implementatie van salarisadministratie software blijven optimaliseren en hun processen nog verder verbeteren.

Kosten en factoren bij de keuze voor salarissoftware

Bij het kiezen van salarissoftware moeten de kosten en verschillende factoren in overweging worden genomen, zoals de interne kennis, het soort werknemers, buitenlandse loonverwerking en integratie met andere systemen.

Interne kennis

Ik geloof dat het hebben van voldoende interne kennis van salarisadministratie cruciaal is bij het implementeren van salarisadministratie software. Het is belangrijk dat de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de software goed opgeleid en bekend zijn met de processen en regels rondom salarisadministratie.

Door de benodigde training en opleiding te bieden, kunnen ze zich vertrouwd maken met de nieuwe software en ervoor zorgen dat deze optimaal wordt gebruikt. Het hebben van de juiste interne kennis kan ervoor zorgen dat het implementatieproces soepel verloopt en dat eventuele problemen snel kunnen worden opgelost.

Soort werknemers

Bij het kiezen van de juiste salarissoftware is het belangrijk om rekening te houden met het soort werknemers in uw organisatie. Of u nu werkt met vaste medewerkers, flexwerkers, freelancers of een combinatie hiervan, het systeem moet geschikt zijn voor alle soorten arbeidscontracten.

Daarnaast moet het ook mogelijk zijn om verschillende salarisschalen en secundaire arbeidsvoorwaarden te beheren. Het hebben van een salarissoftware die flexibel genoeg is om aan de behoeften van al uw werknemers te voldoen, is essentieel voor een succesvolle implementatie.

Buitenlandse loonverwerking

Bij het selecteren van salarissoftware moet je ook rekening houden met de behoeften van je organisatie op het gebied van buitenlandse loonverwerking. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat geschikt is voor het verwerken van salarisadministratie voor werknemers in het buitenland.

Dit kan onder andere betrekking hebben op belastingen, sociale zekerheid en andere specifieke regelgeving in verschillende landen. Zorg ervoor dat de software die je kiest de nodige functionaliteiten en mogelijkheden biedt om deze complexe processen efficiënt en nauwkeurig af te handelen.

Zo kun je ervoor zorgen dat je internationale werknemers op tijd en correct betaald krijgen, zonder gedoe of fouten.

Integratie of losstaand pakket

Bij het kiezen van salarisadministratie software, moet je de keuze maken tussen een geïntegreerd pakket of een losstaand pakket. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Geïntegreerd pakketLosstaand pakket
Een geïntegreerde oplossing koppelt de salarisadministratie aan andere bedrijfsprocessen. Dit vergroot de efficiëntie en vermindert de kans op fouten door dubbele invoer.Een losstaand pakket is volledig gespecialiseerd in salarisadministratie. Het biedt mogelijk meer specifieke functies en kan flexibeler zijn in het voldoen aan unieke bedrijfsbehoeften op het gebied van salarisadministratie.
Met een geïntegreerd pakket zijn alle gegevens en processen binnen één systeem. Dit maakt het beheer eenvoudiger en overzichtelijker.Met een losstaand pakket kan je precies de functies kiezen die je nodig hebt voor jouw salarisadministratie zonder dat je betaalt voor functies die je niet gebruikt.
Een geïntegreerd systeem kan duurder zijn in aanschaf en onderhoud, omdat het meer functies en complexiteit biedt.Een losstaand systeem kan goedkoper zijn, maar kan leiden tot meer handmatig werk en minder efficiëntie in de bedrijfsvoering.

Denk goed na over jouw specifieke bedrijfsbehoeften en weeg de voor- en nadelen van beide opties af voordat je een keuze maakt.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken hoe je stap voor stap salarisadministratie software kunt implementeren. Het overstappen van salaris software kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste voorbereiding en het inrichten van de software kan het succesvol worden uitgevoerd.

Het optimaliseren na de implementatie is ook van groot belang om ervoor te zorgen dat het salarisadministratie systeem efficiënt blijft werken. Bij het kiezen van de juiste salarissoftware is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals interne kennis, soort werknemers en buitenlandse loonverwerking.

Kortom, door de implementatiestrategieën en tips in deze blog te volgen, kun je gemakkelijk en effectief salarisadministratie software implementeren voor jouw organisatie.

Meer over salarisadministratie

Een one-stop-shop voor informatie over ‘Salarisadministratie Software‘. Hier vind je een reeks nuttige artikelen om je te helpen de verschillende aspecten van deze software te begrijpen en te navigeren. Het avontuur begint met onze inleidende gids: ‘Wat is Salarisadministratie Software‘. Deze gids dient als je springplank in de wereld van geautomatiseerde salarisverwerking. Ben je geïnteresseerd in het ‘Belang van Salarisadministratie Software‘? Dan hebben we ook daar een diepgaand artikel over dat de cruciale rol van deze software in hedendaagse bedrijven onderstreept.

Weet je wat de ‘Voordelen van Salarisadministratie Software‘ zijn? Onze uitgebreide lijst van voordelen helpt je de potentieel transformationele impact van deze software op je bedrijf te realiseren. En als je klaar bent om de stap te zetten, dan is ons stuk over de ‘Implementatie van Salarisadministratie Software’ je volgende stop, met stap-voor-stap instructies om het proces soepel te laten verlopen. Als je meer wilt weten over de synergie tussen ‘Salarisadministratie Software en Payroll Automatisering‘, hebben we een interessant stuk dat de twee gebieden verbindt.

Ben je benieuwd naar de ‘Implementatieduur van Salarisadministratie Software‘? Dat hebben we ook gedekt in ons artikel dat de tijdlijn van implementatieprocessen verklaart. Je vraagt je misschien af hoe ‘Werklastverdeling met Salarisadministratie Software‘ eruit ziet. Je vindt het antwoord in ons stuk dat uiteenzet hoe deze software de werklast verlicht. Even belangrijk is ons artikel over ‘Salarisadministratie Software Beveiliging en Privacy‘, dat de essentiële veiligheidsaspecten van deze software belicht. We richten ons niet alleen op de organisatie, maar ook op het welzijn van de werknemers.

Daarom bevat onze blog een sectie over ‘Salarisadministratie Software en Werknemerstevredenheid‘, waar we de positieve impact van de software op de tevredenheid van medewerkers bespreken. Ons artikel over ‘Salarisadministratie Software en Cloud Computing‘ duikt in de technologische vooruitgang en hoe cloud computing de salarisadministratie heeft getransformeerd. En als je overweegt de software aan te schaffen, mis dan niet onze ‘Kosten-Batenanalyse van Salarisadministratie Software‘ om een goed onderbouwde beslissing te nemen.

Tot slot hebben we een gids over het ‘Updaten van Salarisadministratie Software‘, die ervoor zorgt dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste functies en beveiligingsupdates. Dank je wel voor je bezoek aan onze blog. We hopen dat je hier de informatie vindt die je nodig hebt om de juiste keuze te maken voor jouw organisatie.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik salarisadministratiesoftware implementeren?

Het implementeren van salarisadministratiesoftware kan stap-voor-stap worden gedaan. Dit omvat het beoordelen van je huidige proces, het selecteren van software die past bij jouw behoeften, het trainen van het personeel en het geleidelijk overzetten van gegevens naar het nieuwe systeem.

2. Wat zijn de voordelen van het implementeren van salarisadministratiesoftware?

Het implementeren van salarisadministratiesoftware kan verschillende voordelen bieden, zoals het verminderen van fouten in de salarisverwerking, het vereenvoudigen van taken, het verbeteren van de efficiëntie en het besparen van tijd en middelen.

3. Welke factoren moeten worden overwogen bij het selecteren van salarisadministratiesoftware?

Bij het selecteren van salarisadministratiesoftware moeten factoren zoals functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, integratiemogelijkheden met andere systemen, prijs en klantenondersteuning worden overwogen.

4. Is het nodig om personeel te trainen bij het implementeren van salarisadministratiesoftware?

Ja, personeelstraining is essentieel bij het implementeren van salarisadministratiesoftware. Dit zorgt ervoor dat medewerkers vertrouwd raken met het nieuwe systeem en in staat zijn om er effectief mee te werken.

» Referenties

1. Harris, H., & Brewster, C. (1999). The coffee-machine system: how international selection really works. The International Journal of Human Resource Management, Volume 10, Issue 3, Pages 488-500.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/095851999340440

2. Brommer, E., Stratmann, B., & Quack, D. (2011). Environmental impacts of different methods of coffee preparation. Special Issue: Household Technology and Sustainability, Volume 35, Issue 2, March 2011, Pages 212-220.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1470-6431.2010.00971.x

3. Sabatini, A., Pascucci, F., & Gregori, G. L. (2023). Customer involvement in technological development of smart products: empirical evidence from a coffee-machine producer. Journal of Business & Industrial Marketing, ISSN: 0885-8624, Open Access. Article publication date: 28 February 2023.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JBIM-12-2021-0581/full/html

» Referenties

Conclusie beste salarisadministratie software 2023

 • Beste salarisadministratie software totaalpakket – Employes
 • Beste salarisadminsitratie software met veel functies – Exact 
 • Goedkope salarisadministratie software voor mkb – Buddee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van de website Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews helpen we je om te kiezen voor de beste software voor jouw online groei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *