In dit artikel

Stappenplan voor de Implementatie van HRM Software

Stappenplan voor de Implementatie van HRM Software (2023)

In dit artikel

Heb je ooit het idee gehad dat het implementeren van HRM-software een ingewikkelde taak is? Ik begrijp dat gevoel volledig, ik heb daar ook voor gestaan. Met dit artikel deel ik graag mijn stappenplan die ik ontwikkeld heb na uitgebreid onderzoek en die het voor jou gemakkelijker maakt om een HRM-software systeem te implementeren.

We gaan samen de uitdaging aan! Laat me je een handje helpen.

Key takeaway:

De beste HRM software van 2023 volgens onze test is van HoorayHR. Deze software heeft werkelijk alles alles in huis. HoorayHR biedt de meest complete HR software van Nederland aan.

Samenvatting

 • Het implementeren van HRM – software vraagt om goede voorbereiding, training en communicatie.
 • De voorbereiding omvat het maken van een plan, betrokkenheid van medewerkers, het kiezen van de juiste software en het creëren van groeimogelijkheden voor medewerkers.
 • Training en inrichting van de software zijn belangrijk om medewerkers vertrouwd te maken met de nieuwe software en hen de nodige vaardigheden te geven.
 • Communicatie en testen zijn essentieel tijdens het implementatieproces, waarbij duidelijke communicatie met alle gebruikersgroepen en grondige functionele tests worden uitgevoerd.

Implementatiestappen voor HRM Software

Bij het implementeren van HRM Software moeten verschillende stappen worden genomen, zoals voorbereiding, training en communicatie.

Voorbereiding op de implementatie

Het starten van de HRM-software begint met goede voorbereiding. Hier zijn de stappen:

 1. Ik maak een plan. Het gaat over wat ik wil doen en hoe ik het ga doen.
 2. Ik zorg dat alle mensen die ermee gaan werken, erbij betrokken zijn. Dit is belangrijk voor een goede start.
 3. Dan kies ik de juiste software die past bij wat we nodig hebben.
 4. Ook zorg ik ervoor dat we goede en ervaren medewerkers hebben.
 5. We kijken naar hun kansen om te groeien in hun werk.
 6. Ik houd alles bij in een beheerplan. Zo kan ik zien of alles goed gaat.

Training en inrichting van de software

 • Het trainen van medewerkers is een belangrijk onderdeel van het implementatieproces.
 • Zorg ervoor dat alle gebruikers de nodige kennis en vaardigheden hebben om met de nieuwe software te werken.
 • Bied trainingssessies aan waarin de functionaliteiten van het systeem worden uitgelegd en oefenmogelijkheden worden geboden.
 • Maak gebruik van praktijkvoorbeelden en casestudy’s om de training zo relevant mogelijk te maken voor de medewerkers.
 • Zorg voor begeleiding en ondersteuning tijdens het leerproces, zodat medewerkers zich comfortabel voelen bij het gebruik van de nieuwe software.

Communicatie en testen

Tijdens het implementatieproces van HRM-software is communicatie en testen een belangrijk onderdeel. Hier zijn enkele tips:

 1. Zorg voor duidelijke communicatie met alle betrokken gebruikersgroepen, zoals managers, medewerkers en IT-personeel.
 2. Geef regelmatig updates over de voortgang van de implementatie om verwachtingen te managen.
 3. Bied training en ondersteuning aan gebruikers om hen vertrouwd te maken met de nieuwe software.
 4. Test de functionaliteiten van de HRM – software grondig voordat deze operationeel wordt gemaakt.
 5. Voer testgevallen uit om ervoor te zorgen dat alles correct werkt en eventuele fouten op te sporen.
 6. Werk samen met gebruikers om feedback te verzamelen tijdens het testen en pas indien nodig aan.

Succesvolle implementatie van HRM Software

Het is essentieel om een duidelijk plan op te stellen, een goed projectteam samen te stellen en concrete afspraken en verwachtingen te maken voor een succesvolle implementatie van HRM Software.

Het belang van een duidelijk plan

Een duidelijk plan is essentieel voor een succesvolle implementatie van HRM-software. Het helpt om een overzicht te krijgen van wat er moet gebeuren en zorgt ervoor dat alle betrokkenen op dezelfde pagina zitten.

Met een duidelijk plan kan je stap voor stap te werk gaan en verlies je geen tijd met onnodige zaken. Daarnaast geeft het je ook de mogelijkheid om realistische doelen te stellen en verwachtingen te communiceren naar alle betrokkenen.

Kortom, een duidelijk plan zorgt ervoor dat de implementatie soepeler verloopt en verhoogt de kans op succes.

Het samenstellen van een goed projectteam

Bij het implementeren van HRM-software is het samenstellen van een goed projectteam essentieel voor een succesvolle implementatie. Het projectteam bestaat uit medewerkers die verschillende rollen en verantwoordelijkheden hebben.

Een goede projectleider is iemand die de leiding neemt en het overzicht behoudt gedurende het hele implementatieproces. Deze persoon zorgt ervoor dat de taken worden verdeeld en dat alles volgens plan verloopt.

Daarnaast is het belangrijk om teamleden te hebben die verstand hebben van IT en technologie, om ervoor te zorgen dat de software correct wordt geïnstalleerd en geconfigureerd.

Ook moet het team worden aangevuld met vertegenwoordigers van de verschillende afdelingen die de HRM-software zullen gaan gebruiken. Deze mensen kunnen waardevolle input geven over de specifieke behoeften en wensen van hun afdeling, waardoor het projectteam beter kan inspelen op deze behoeften.

Het maken van concrete afspraken en verwachtingen

Bij de implementatie van HRM-software is het belangrijk om concrete afspraken en verwachtingen te maken. Dit zorgt voor duidelijkheid en helpt bij een succesvolle implementatie. Door specifieke doelen en deadlines af te spreken, weet iedereen wat er van hen wordt verwacht.

Het is ook belangrijk om verwachtingen te bespreken met alle betrokken partijen, zoals medewerkers, managers en de softwareleverancier. Op deze manier kan miscommunicatie worden voorkomen en kan iedereen op één lijn komen.

Het maken van concrete afspraken en verwachtingen draagt bij aan een efficiënte implementatie van HRM-software.

Meer over ‘HRM Software’

De digitalisering van het HR-landschap heeft geleid tot het toenemende belang van HRM software. Met een brede reeks functies, heeft de evolutie van HRM software ertoe bijgedragen dat organisaties hun HR-functies verbeteren. Terwijl je overweegt welke software te kiezen, zijn er top 10 factoren om rekening mee te houden, waaronder de keuze tussen lokaal versus cloud-based.

Het maximaliseren van de waarde van deze systemen vereist inzicht in het ROI berekenen van HRM software en een duidelijk implementatie stappenplan. Na implementatie is het cruciaal om je team te trainen en passende beveiligingsmaatregelen te nemen. Met beste praktijkvoorbeelden kun je de software aanpassen aan specifieke behoeften zoals salarisadministratie. Bovendien helpt het bij het verhogen van werknemersbetrokkenheid, het vereenvoudigen van het wervingsproces en het verbeteren van prestatiebeoordelingen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent Stappenplan voor de Implementatie van HRM Software?

Stappenplan voor de Implementatie van HRM Software betekent de reeks stappen die je neemt om HRM software in jouw bedrijf op te zetten.

2. Waarom hebben we een implementatieplan voor HRMsoftware nodig?

Een implementatieplan voor HRMsoftware helpt om de invoering van de software soepel te laten verlopen. Het zorgt ook voor een goede communicatie tijdens het HRMsysteemimplementatie.

3. Hoe kies je de juiste HRMsoftware?

Bij het selecteren van HRM software moet je rekening houden met adviezen van leveranciers, andere HR professionals en de mogelijkheden om het systeem in jouw bedrijfsprocessen te integreren.

4. Welke stappen zijn er in de implementatiefase van HRMsoftware?

De implementatiefase van HRMsoftware omvat meerdere stappen, waaronder het inrichten en testen van de software, training van eindgebruikers, en het invoeren van de nieuwe software.

5. Wat gebeurt er na de implementatie van HRMsoftware?

Na het overstappen naar nieuwe HRMsoftware, komt het optimalisatieproces. Hierbij wordt gekeken hoe het systeem nog beter kan werken en hoe het HR niveau kan worden verhoogd.

6. Hoeveel tijd kost het om een HRMsoftware systeem te implementeren?

De tijdsinvestering voor het opzetten van een nieuw HRMsoftware systeem varieert. Dit hangt af van verschillende factoren zoals jouw specifieke behoeften, de grootte van jouw bedrijf en de complexiteit van het systeem.

» Referenties


Market Research Future. (January 27, 2022 06:47 ET). “Human Resources Management Software (HRMS) Market Estimated to Hit 33.57 Billion by 2030, Growing at 12.2% CAGR.”
https://www.globenewswire.com/en/news-release/2022/01/27/2374156/0/en/Human-Resources-Management-Software-HRMS-Market-Estimated-to-Hit-33-57-Billion-by-2030-Growing-at-12-2-CAGR-Report-by-Market-Research-Future-MRFR.html

» Referenties

Conclusie beste HRM software 2023

 • Beste all-in-one HRM software – HoorayHR
 • Beste HRM software voor talentontwikkeling – Emply
 • Beste HRM software voor beginners – Buddee
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *