In dit artikel

Wat Is Incourante Voorraad?

In dit artikel

Incourante voorraad is een term die we in de handel gebruiken. Het gaat om producten die moeilijk te verkopen zijn. Je vindt deze goederen vaak in het magazijn. Ze liggen daar omdat ze zijn overgebleven, achterhaald of niet meer bruikbaar zijn.

Bedrijven rekenen deze items als een kostenpost. Het is dus een probleem dat ondernemers willen oplossen.

Er zijn veel redenen waarom iets een incourante voorraad wordt. Soms is het product verouderd of uit de mode geraakt. Soms kopen bedrijven gewoon te veel in. Of misschien werd er iets nieuws geprobeerd dat niet zo goed verkocht als gehoopt.

Deze goederen kunnen ook restanten of nietverkoopbare items zijn. Ze nemen ruimte in en kosten geld, zonder dat ze iets opleveren. Het is belangrijk om de waarde van deze voorraad te verminderen, zodat je bedrijf gezond blijft.

Oorzaken van incourante voorraad

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf met incourante voorraad kan eindigen. Deze kunnen zijn:

  1. Slecht voorraadbeheer: Soms hebben bedrijven te veel goederen op voorraad. Dit kan leiden tot onverkochte producten.
  2. Veranderende trends: Als iets uit de mode raakt, kan het onverkoopbaar worden. Zo kan kleding of technologie achterhaald raken.
  3. Productiefouten: Als een product niet goed is gemaakt, wil niemand het kopen. Dit soort goederen worden onbruikbare voorraad genoemd.
  4. Seizoensgebonden producten: Sommige goederen worden alleen in bepaalde seizoenen verkocht. Als ze niet op tijd verkocht zijn, worden ze oude voorraad.
  5. Prijsdaling van rivaliserende producten: Als andere bedrijven hun prijzen verlagen, kunnen klanten daarheen gaan. Dit kan leiden tot onrendabele voorraad in uw magazijn.
  6. Niet meer verkochte artikelen: Als een artikel niet meer wordt geproduceerd of verkocht, blijft het over als uitlopende voorraad.

Gevolgen van incourante voorraad

Incourante voorraad kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor bedrijven. Allereerst kunnen ze problemen veroorzaken in het voorraadbeheer, omdat deze onverkoopbare producten ruimte innemen die beter benut kan worden voor andere goederen.

Dit kan leiden tot inefficiëntie en verhoogde kosten. Daarnaast moeten bedrijven kosten maken om de incourante voorraad af te waarderen en voorzieningen te treffen, omdat deze goederen geen waarde meer hebben.

Bovendien kunnen deze onverkoopbare producten de waarde van de vlottende activa verminderen, wat weer invloed heeft op de financiële gezondheid van het bedrijf. Daarnaast kan incourante voorraad ook het imago van een bedrijf schaden, omdat klanten teleurgesteld kunnen zijn als ze merken dat bepaalde producten niet verkocht kunnen worden.

Om deze redenen is het belangrijk voor bedrijven om goed om te gaan met incourante voorraad en ervoor te zorgen dat het tot een minimum wordt beperkt. Het regelmatig evalueren van de voorraad en het nemen van passende maatregelen, zoals het vermijden van overproductie en het tijdig afprijzen van verouderde producten, kan helpen om de gevolgen van incourante voorraad te verminderen.

Meer over ‘Online Groei’

Als ondernemer duiken er continu nieuwe vragen en termen op die helderheid vereisen. Misschien vraag je je af wat is een eenmanszaak of wat het verschil is tussen freelance en zzp. Voor velen kan het ook een uitdaging zijn om grip te krijgen op de financiële kant van zaken, zoals het begrijpen van termen als afletteren, wat zijn baten en kostenplaats betekenis. Daarnaast zijn er ook praktische zaken zoals het bijhouden van een urenstaat en projectadministratie, of het inschatten van wachttijden belastingtelefoon.

De financiële gezondheid en groei van je onderneming hangt nauw samen met je administratie. Hierbij kun je denken aan het opstellen van een saldibalans, het omgaan met incourante voorraad en het interpreteren van wat is een bankafschrift. Ook zijn er principes zoals goed koopmansgebruik die essentieel zijn voor een gezonde bedrijfsvoering. Daarnaast kan het nuttig zijn om inzicht te hebben in concepten als tijdschrijven, proportioneel variabele kosten en vlottende passiva om je onderneming soepel te laten draaien.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “incourante voorraad”?

Incourante voorraad zijn producten die niet meer verkocht kunnen worden. Deze kunnen verouderde, overtollige of onverkoopbare goederen zijn.

2. Wat kan ik doen met onverkoopbare goederen in mijn winkel?

Je kan de waardeverminderingen van onverkoopbare goederen afwaarderen. Of je kan ze als restanten verkopen om de kostprijs te dekken.

3. Welke soorten producten vallen onder incourante voorraad?

Onder incourante voorraad vallen uitlopende producten, ongebruikte goederen, onrendabele voorraad en onverkochte producten.

4. Hoe ga ik om met uitlopende voorraad?

Uitlopende voorraad kan worden afgeboekt of verkocht met korting om de kostprijs te dekken.

5. Hoe beïnvloedt incourante voorraad mijn bedrijf?

Incourante voorraad kan een negatieve invloed hebben op de winst van je bedrijf. Het kan leiden tot waardevermindering en extra kosten als de producten niet verkocht worden.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *