In dit artikel

Hoe Installeer Je Antivirus Software: Een Stap-voor-Stap Gids (2023)

In dit artikel

We zijn het er allemaal over eens dat een virusbesmetting op je computer een nachtmerrie is. Ik heb het ook meegemaakt, en geloof me, het is geen pretje om urenlang te worstelen met de gevolgen van een virus.

Gelukkig klopt de regel dat voorkomen beter is dan genezen ook in dit geval, en uit onderzoek blijkt dat een effectief antivirusprogramma installeren de sleutel is voor digitale veiligheid.

In dit artikel geef ik je een eenvoudige stap-voor-stap gids hoe je antivirussoftware installeert om zo jouw apparaat te beschermen tegen dreigingen. Laten we beginnen, tijd om jouw digitale wereld veiliger te maken!

Key Takeaway

De beste Antivirus Software van 2023 volgens onze test is Surfshark Antivirus software. Dit is lichte, schone en gebruiksvriendelijke software. Het is een complete tool die je ook gratis kan proberen.

Samenvatting

 • Het installeren van antivirus – software is essentieel om jouw computer te beschermen tegen virussen en andere soorten malware.
 • Voor Windows – apparaten kun je kiezen tussen Windows Defender of een ander antivirusprogramma zoals McAfee.
 • Voor Mac – apparaten, controleer eerst of er al ingebouwde antivirussoftware is en als dat niet het geval is, download dan een betrouwbaar antivirusprogramma zoals Norton Antivirus.
 • Volg de eenvoudige stappen in de installatiewizard om de software te installeren en pas de instellingen aan naar jouw voorkeuren.

Antivirus-software kiezen en installeren op Windows

Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je antivirus-software kiest en installeert op een Windows-apparaat. Het is makkelijker dan je denkt.

 • Ten eerste, beslis welke antivirussoftware je wilt gebruiken. Je kunt Windows Defender gebruiken die al op jouw apparaat staat, of een ander programma zoals McAfee.
 • Zorg ervoor dat jouw apparaat klaar is voor de installatie. Sluit alle open programma’s en zorg ervoor dat je toegang hebt tot het internet.
 • Download de gekozen software vanaf hun officiële website om veilig te blijven.
 • Nadat het downloaden klaar is, open dan het installatiebestand. Meestal vind je dit in de map “Downloads”.
 • Volg de stappen in de installatiewizard. Dit houdt meestal in dat je akkoord gaat met de licentievoorwaarden, kiest voor een installatielocatie en wacht op het einde van de installatie.
 • Als laatste stap moet je een account maken als dat nog niet gebeurd is.

Antivirus-software kiezen en installeren op een Mac

Het kiezen en installeren van antivirussoftware op een Mac is belangrijk om je apparaat te beschermen tegen virussen en andere vormen van malware. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij het proces:

 • Controleer of je macOS – besturingssysteem al ingebouwde antivirussoftware bevat.
 • Als er geen ingebouwde software is, zoek dan naar betrouwbare antivirusprogramma’s voor de Mac, zoals Norton Antivirus.
 • Download het gekozen antivirusprogramma van de officiële website van de leverancier.
 • Open het installatiebestand en volg de instructies op het scherm om de software te installeren.
 • Zorg ervoor dat je alle instellingen aanpast volgens je voorkeuren, zoals automatische updates en regelmatige scans.
 • Nadat de installatie is voltooid, voer je een eerste scan uit om eventuele bestaande bedreigingen te detecteren en verwijderen.

Meer over ‘Antivirus software’

Wanneer we nadenken over de bescherming van onze apparaten, is het belangrijk om te begrijpen waarom antivirus software noodzaak is. Veel mensen vragen zich af over de werking van antivirus software en wat het verschil is tussen gratis vs betaalde antivirus. Voordat je besluit een antivirus op je apparaat te installeren, is het nuttig om meer te weten over de installatie van antivirus software en hoe deze kan interageren met je systeemprestaties. Het is ook essentieel om te beseffen hoe online privacy wordt beïnvloed door antivirus software en de misvattingen die daaromheen bestaan.

Terwijl sommige gebruikers specifiek zoeken naar antivirus software voor Mac, zijn anderen meer geïnteresseerd in de bescherming van mobiele apparaten. Het is ook belangrijk om het onderscheid te kennen tussen antivirus en firewalls, en het voordeel van real-time bescherming te begrijpen. Als je geïnteresseerd bent in de oorsprong van deze software, dan zal de geschiedenis van antivirus software je zeker fascineren. Voor bedrijfseigenaren is het kiezen van de juiste antivirus software cruciaal. Tenslotte is het van groot belang te beseffen dat regelmatige updates essentieel zijn, en dat cloud-gebaseerde antivirus een nieuwe trend is die extra aandacht verdient.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is antivirus software?

Antivirus software is een soort beveiligingssoftware die je apparaatbeveiliging biedt tegen computervirussen en andere online bedreigingen zoals malwares.

2. Hoe installeer je antivirus software?

De stap-voor-stap gids voor het installeren van antivirus software begint met het kiezen van de juiste antivirusbescherming. Daarna download je de software en volg je de instructies voor de softwareinstallatie.

3. Kan antivirus software me beschermen tegen alle digitale dreigingen?

Antivirus en beveiligingssoftware zoals virusscanners en firewallsoftware kunnen je computerbeveiliging verhogen door veel soorten schadelijke software te detecteren. Maar, geen enkele software kan 100% veiligheid garanderen. Dat is waarom extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn tegen cyberaanvallen.

4. Hoe test ik mijn virusscanner na installatie?

Na de installatie van je antimalwaresoftware, kun je een virusscanner test uitvoeren. Deze tests controleren of je malwaredetectie goed werkt en of het je apparaat beschermt tegen computervirussen.

5. Hoe zorgt antivirus software voor internetbeveiliging?

Antivirus software scant je apparaat op schadelijke software en biedt realtime bescherming tijdens het surfen op internet. Dit helpt om je veiligheid op internet te verhogen tegen potentiële cyberaanvallen en andere digitale dreigingen.

» Referenties


David Maimon. “Existing Evidence for the Effectiveness of Antivirus in Preventing Cyber Crime Incidents.” Georgia State University.
https://scholarworks.gsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1000&context=ebcs_tools

» Referenties

Conclusie beste Antivirus Software 2023

 • Beste Antivirus Software voor complete bescherming – Surfshark
 • Beste Antivirus Software met garantie – McAfee
 • Beste Antivirus Software voor Mac en Apple – Intego
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *