In dit artikel

Kosten en Budget: Wat Kost een Goede Webshop Software? (2023)

In dit artikel

Het opzetten van een webshop kan gepaard gaan met verschillende kosten, zoals startkosten, ontwikkelingskosten en terugkerende kosten. Benieuwd naar de details? Lees verder!

Startkosten

Startkosten zijn het eerst wat je betaalt om een webshop te beginnen. Deze kosten kunnen hoog of laag zijn, dit hangt af van wat je kiest. Als je kiest voor Shopify, beginnen de kosten vanaf €21 per maand.

Key takeaway:

De beste Webshop Software van 2023 volgens onze test is Wix. Deze software heeft een uitgebreid platform, je kunt een webshop bouwen, maar ook online reserveringssystemen vormgeven. En je kunt ook nog een gratis logo maken!

Maar ze rekenen extra voor bepaalde functies. En als je wilt dat iemand anders een webshop voor jou maakt, dan kunnen de kosten variëren. Wil je alles zelf doen dan zijn de kosten meestal lager.

Je betaalt dan vooral voor de webshop software en misschien voor webshop hosting. Het kan ook zijn dat je geld moet betalen voor een domeinnaam. Dat is het adres van je webshop op het internet.

Het is een goed idee om eerst alle kosten op een rijtje te zetten voordat je begint met je webshop.

Specifieke kosten voor het opzetten van een webshop

Het opzetten van een webshop heeft specifieke kosten. Je betaalt voor de software, zoals Shopify. De prijs start bij €21 per maand. Ook zijn er extra kosten voor bepaalde functies.

De prijs hangt af van welk plan je kiest. Soms wil je ook een websitebouwer inhuren. Dit kan handig zijn als je niet veel weet van techniek. Maar je hebt wel een groot budget nodig.

Een andere keuze is WordPress. De prijs voor een WordPress webshop kan anders zijn. Dit hangt af van veel dingen. Maar je kunt besparen door het zelf te doen, of uit te besteden. Verwacht dat de kosten voor een webshop starten bij €119 per jaar.

Maar het kan oplopen tot €1096 (Pro). Het is een goed idee om een webshop te hebben. Dit hangt wel af van wat je wilt en nodig hebt. Er zijn veel keuzes voor CMS-opties, zoals Shopify en WordPress.

Verschillende kosten per webshop software

Als het gaat om de kosten van webshop software, is het belangrijk om te weten dat er veel verschillende opties zijn, elk met hun eigen kostenstructuur. Hier is een overzicht van enkele populaire webshop software en hun respectievelijke kosten.

SoftwareStartkostenMaandelijkse kosten
Shopify€0 (14 dagen gratis proberen)Vanaf €21 per maand
WordPressVarieert (afhankelijk van ontwikkelingskosten)Vanaf €119 per jaar

Het is ook vermeldenswaard dat Shopify extra kosten in rekening kan brengen voor bepaalde functies, afhankelijk van het abonnement dat je hebt. Als je meer vrijheid en mogelijkheden wilt, is Shopify een aanbevolen keuze. Maar als je een strakker budget hebt en bereid bent om zelf te sleutelen, kan WordPress een meer kosteneffectieve optie zijn.

Daarnaast kan je ook de kosten voor het maken van een webshop zelf besparen door het zelf te doen of uit te besteden. Hierbij moet je ook rekening houden met de kosten van websitebouwer als je weinig technische kennis hebt en een ruimer budget hebt.

Denk eraan, de kosten voor een webshop kunnen de moeite waard zijn, afhankelijk van je doelen en behoeften. Het is dus belangrijk om alle factoren in overweging te nemen bij het kiezen van je webshop software.

Onderdelen ontwikkelingskosten webshop

Bij het ontwikkelen van een webshop zijn er verschillende onderdelen waar kosten aan verbonden kunnen zijn. Hier zijn enkele belangrijke onderdelen van de ontwikkelingskosten van een webshop:

 1. Webdesign: Het ontwerpen en vormgeven van de website kan kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de complexiteit en het gewenste uiterlijk.
 2. Functionaliteiten: Speciale functies zoals een winkelwagentje, betalingsmogelijkheden, productfilters en zoekfunctionaliteit kunnen extra kosten met zich meebrengen.
 3. Content management systeem (CMS): Het kiezen en aanpassen van een CMS om je webshop te beheren kan ook kosten met zich meebrengen, vooral als je ervoor kiest om gebruik te maken van betaalde softwareoplossingen.
 4. Integraties: Als je je webshop wilt verbinden met andere systemen of platforms, zoals voorraadbeheer of boekhouding, kunnen er extra kosten zijn voor integraties.
 5. Gebruiksvriendelijkheid: Het optimaliseren van de gebruikerservaring en het testen van de webshop kan ook kosten met zich meebrengen.

Terugkerende kosten

Naast de startkosten en de kosten voor het opzetten van een webshop, zijn er ook terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden. Bij het hebben van een webshop komen er namelijk regelmatig kosten terug, zoals hostingkosten en kosten voor het onderhoud van de webshop.

Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van het platform dat je gebruikt en de specifieke behoeften van jouw webshop. Het is belangrijk om deze terugkerende kosten in je budgetplan op te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zo kan je een goede inschatting maken van de totale kosten die je verwacht te hebben voor het runnen van jouw webshop.

Tips om kosten te besparen op een webshop

– Gebruik open-source webshop software voor lagere opstartkosten.

– Kies een minimalistisch webdesign om ontwikkelingskosten te verminderen.

– Overweeg goedkope hostingopties om kosten te besparen op webshop hosting.

– Onderzoek betaalbare betalingsmogelijkheden om te voorkomen dat je veel geld uitgeeft aan transactiekosten.

– Doe zelf aan marketing en optimalisatie om kosten te besparen op externe services.

Wil je weten hoe je nog meer kosten kunt besparen op een webshop? Lees dan verder!

Besparen op opstartkosten

Als je kosten wilt besparen bij het opzetten van een webshop, zijn hier enkele tips:

 • Kies voor een betaalbare webshop software zoals Shopify, waarvan de tarieven beginnen vanaf €21 per maand.
 • Vergelijk verschillende webshop software om te zien welke het beste bij jouw budget past.
 • Maak gebruik van gratis thema’s en templates in plaats van te betalen voor op maat gemaakt webdesign.
 • Doe zelf de productfotografie in plaats van een professionele fotograaf in te huren.
 • Houd de kosten voor marketing en advertenties zo laag mogelijk door gebruik te maken van sociale media en organische groei.
 • Bespaar op hostingkosten door te kiezen voor een betrouwbare maar betaalbare hostingprovider.
 • Overweeg om zelf de content en productbeschrijvingen te schrijven in plaats van een copywriter in te huren.

Besparen op webdevelopmentkosten

Als je kosten wilt besparen op webdevelopment voor je webshop, zijn hier een aantal tips:

 • Kies voor een gebruiksvriendelijk CMS – platform zoals Shopify of WordPress, waarbij je geen uitgebreide programmeerkennis nodig hebt.
 • Gebruik kant-en-klare templates en thema’s voor het ontwerp van je webshop, in plaats van het laten maken van een uniek ontwerp.
 • Overweeg om zelf kleine aanpassingen te doen aan je webshop in plaats van een ontwikkelaar in te huren.
 • Maak gebruik van gratis plugins en extensies die functionaliteiten aan je webshop toevoegen, in plaats van dure maatwerkoplossingen te laten bouwen.
 • Vergelijk verschillende webdevelopers en vraag offertes op om de beste prijs – kwaliteitverhouding te vinden.

Conclusie

Het kiezen van goede webshop software is belangrijk bij het opzetten van een webshop. De kosten kunnen variëren, afhankelijk van de functionaliteiten en het platform dat je kiest.

Het is mogelijk om kosten te besparen door zelf een webshop te bouwen of door te kiezen voor een betaalbare optie zoals Shopify. Het is belangrijk om je budget en behoeften in gedachten te houden bij het maken van deze keuze.

Meer over ‘Webshop software’

Als je je verdiept in de wereld van online winkelen, kom je al snel uit bij onze uitgebreide webshop software beginnersgids. Hierin wordt de basis van het opzetten van een online winkel uiteengezet. Om de beste beslissingen te nemen voor jouw bedrijf, is het essentieel om het verschil te begrijpen tussen open-source vs gesloten webshop systemen. Bij het kiezen van de juiste software, moet je ook overwegen om te investeren in webshop software, rekening houdend met je kosten budget webshop software. Het installeren van webshop software is een volgende stap, gevolgd door het integreren van betalingsgateways in je webshop.

Er zijn talloze aspecten om rekening mee te houden bij het optimaliseren van jouw online winkelervaring. Het is cruciaal om te zorgen voor een seo-vriendelijke webshop software, een uitstekende klantenservice, effectief voorraadbeheer en naadloze erp-systemen koppeling. Een overzicht van je prestaties krijg je door de analyse en rapportage van je webshop, terwijl je ook de veiligheid en compliance niet uit het oog mag verliezen. Maak gebruik van functies zoals cross-selling en upselling, en zorg ervoor dat je winkel geoptimaliseerd is met mobiele optimalisatie. Tot slot, voor degenen die zich richten op zakelijke klanten, zijn er specifieke b2b webshops software overwegingen om in gedachten te houden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de kosten voor het bouwen van een goede webshop?

De kosten voor het bouwen van een webshop kunnen variëren. Het hangt af van de webshop ontwikkeling, webshop design kosten, domeinnaam kosten en de prijs voor professionele webshop software.

2. Hoeveel kosten komen er kijken bij het opstarten van een webshop?

De opstartkosten van een webshop omvatten de kosten voor domeinnaam, de prijs om een webshop te laten maken, en eventuele webshop marketing kosten.

3. Wat zijn de mogelijke onderhoudskosten van een webshop?

De onderhoudskosten van een webshop kunnen bestaan uit ecommerce platforms kosten, conversie optimalisatie en webshop beheer kosten.

4. Zijn er kosten verbonden aan de betalingsmogelijkheden en fulfilment voor mijn webshop?

Ja, er kunnen kosten zijn voor de betalingsmogelijkheden van je webshop en er kunnen ook webshop fulfilment kosten zijn.

5. Hoe kan ik de totale kosten voor mijn webwinkel berekenen?

Je kan beginnen met het vergelijken van webwinkel prijzen, dan een kostenanalyse doen op alle gebieden zoals ontwikkeling, domeinnaam, bouwen, onderhoud en marketing om je budget te beheren.

» Referenties

Matthias F. Treutner & Herwig Ostermann. (2011). “Evolution of Standard Web Shop Software Systems: A Review and Analysis of Literature and Market Surveys.” The Open Information Systems Journal, 5, 8-18.
https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=00e033169f02f2497f8979e64adf1a0a69325e4d

» Referenties

Conclusie beste webshop software 2023

 • Meest complete webshop software – Wix
 • Webshop software met meeste integratiemogelijkheden – Shopify
 • Webshop software met beste begeleiding – Wix
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *