In dit artikel

Kruispost: Wat Is Het en Hoe Ga Je Ermee Om?

In dit artikel

Heb je ooit te maken gehad met een kruispost in je boekhouding en geworsteld om uit te zoeken wat het is of hoe je ermee om moet gaan? Ik begrijp volledig je frustratie, ook ik heb deze uitdaging tegen het lijf gelopen totdat ik diepgaand onderzoek deed en ontdekte dat kruisposten twee transacties zijn die tegelijkertijd plaatsvinden op twee verschillende grootboekrekeningen.

In dit blogartikel ga ik de geheimen onthullen over wat kruisposten zijn en hoe je ermee om kunt gaan. Lees dus snel verder en zeg vaarwel tegen je kruispostproblemen!

Samenvatting

 • Kruisposten zijn items in de boekhouding die laten zien hoe geld van de ene plek naar de andere gaat.
 • Kruisposten kunnen voor verwarring zorgen, maar ze moeten aan het eind van het jaar kloppen met de jaarrekening.
 • Om goed om te gaan met kruisposten, is het belangrijk om nauwkeurig financiële transacties bij te houden, regelmatig kas- en bankrekeningen te controleren en journaalposten correct te maken.

Wat zijn kruisposten?

Kruisposten zijn items in de boekhouding. Ze laten zien hoe geld van de ene plek naar de andere gaat. Vaak gaat het om geld dat van een kas naar een bankrekening gaat. Of andersom.

Dit gebeurt door een overboeking. Soms zie je hetzelfde bedrag op twee plekken in de boekhouding. Dan zie je het bedrag bij de kas en bij de bankrekening.

Dit kan verwarring geven bij het checken van de balans. Maar het is normaal bij kruisposten. Ze moeten aan het eind van het jaar kloppen met de jaarrekening. Zo niet, dan moet er iets veranderd worden.

Het hoort bij goed boekhouden om kruisposten goed te doen.

Hoe ga je om met kruisposten?

 • Ik ga om met kruisposten door ervoor te zorgen dat ik alle financiële transacties nauwkeurig bijhoud in mijn boekhouding.
 • Ik maak gebruik van grootboekrekeningen om alle inkomsten en uitgaven te categoriseren.
 • Ik controleer regelmatig mijn kas en bankrekening om te zorgen dat het bedrag in mijn boekhouding overeenkomt met de werkelijke hoeveelheid geld die ik heb.
 • Als ik een journaalpost moet maken voor een kruispost, zorg ik ervoor dat ik het bedrag correct vermeld en de administratie up-to-date houd.
 • Bij overboekingen tussen verschillende rekeningen zorg ik ervoor dat deze dubbel worden vermeld in mijn boekhouding, zodat er geen fouten ontstaan in de balans.
 • Als er pinbetalingen zijn, hou ik deze goed bij en neem deze op in mijn jaarrekening.
 • In geval van tussenrekeningen, zorg ik ervoor dat ik deze ook correct verwerk in mijn boekhouding.
 • Door aandacht te besteden aan kruisposten en ze correct af te handelen, kan ik ervoor zorgen dat mijn financiële administratie accuraat blijft.

Meer over ‘Online Groei’

Als je je ooit hebt afgevraagd wat giraal geld is of wie precies een crediteur is, dan ben je bij ons aan het juiste adres. We duiken dieper in verschillende onderwerpen zoals het verzamelinkomen, het belang van een kruispost en de nuances van factureren. Daarnaast leggen we ook de stappen uit om je jaarrekening te deponeren en ontrafelen we de mysteries van omzetbelasting.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Of je nu tips nodig hebt over strokenplanning, een duidelijk declaratieformulier wilt opstellen, of een planning wilt maken in Excel, wij hebben de antwoorden. Bovendien verkennen we de principes van projectmatig werken, verklaren we wat inkomstenbelasting en debiteuren zijn en leiden we je door het proces van het schrijven van een effectief bezwaarschrift. En als je ooit hebt willen weten wat een grootboek is, hebben we daar ook een gids voor.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Kruispost in de gezondheidszorg?

Een Kruispost in de gezondheidszorg is een punt waar dubbel vermeld administratief werk samenkomt in het zorgproces van een zorginstelling.

2. Hoe ga je om met een Kruispost?

Je kan hulpverlening en geïntegreerde zorg inzetten om goed om te gaan met een Kruispost. Dit maakt de medische zorg efficiënter en overzichtelijker.

3. Kan een Kruispost voorkomen bij een huisartsenpost?

Ja, een Kruispost kan ook voorkomen bij een huisartsenpost, of elke andere zorgverlening instelling waar administratie plaatsvindt.

4. Waarom is het belangrijk om goed om te gaan met een Kruispost?

Het goed managen van een Kruispost kan helpen om zowel de hulpverlening als het administratieve proces in de medische zorg of andere zorginstelling te verbeteren.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *