In dit artikel

Malware Herkennen en Verwijderen met Antivirus Software (2023)

In dit artikel

Lukt het je niet om dat irritante virus van je computer te verwijderen? Ik begrijp je frustratie, malware kan namelijk heel hardnekkig zijn. Gelukkig heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe je deze kwaadaardige software kunt herkennen en verwijderen met behulp van antivirus-software.

Dus lees verder, ik ga je laten zien hoe je jouw digitale leven weer veilig kunt maken!

Key Takeaway

De beste Antivirus Software van 2023 volgens onze test is Surfshark Antivirus software. Dit is lichte, schone en gebruiksvriendelijke software. Het is een complete tool die je ook gratis kan proberen.

Samenvatting

 • Malware is schadelijke software die computers en netwerken kan infecteren en schade kan veroorzaken.
 • Verschillende soorten malware zijn onder andere computervirussen, computerwormen, trojaanse paarden, adware, spyware, scareware, ransomware en backdoors.
 • Je kunt malware herkennen en verwijderen met behulp van antivirus – software, door regelmatig virusscans uit te voeren en geïnfecteerde bestanden te verwijderen of isoleren.
 • Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het vermijden van verdachte e-mails en downloads, het installeren van betrouwbare antivirussoftware en het bijwerken van je software om de kans op malware-infecties te verkleinen.

Wat is malware en welke soorten zijn er?

Malware is schadelijke software die computers en netwerken kan infecteren en schade kan veroorzaken. Verschillende soorten malware zijn onder andere computervirussen, computerwormen, trojaanse paarden, adware, spyware, scareware, ransomware en backdoors.

Computervirus

Een computervirus is slecht nieuws. Het is een soort malware die zichzelf kan kopiëren. Dit gebeurt als je een besmet bestand opent. Het virus kan je computer dan schade aanrichten.

Het kan ook je data stelen. Dit is gevaarlijk. Daarom moet je een computervirus snel herkennen en verwijderen. Dit kan met antivirus software. Maar let op, dit werkt alleen tegen bekende virussen.

Dus wees altijd voorzichtig online. Open geen rare e-mails en download geen vreemde bestanden. Elk extra beetje veiligheid helpt!

Computerworm

Een computerworm is een vorm van malware die zichzelf kan repliceren en verspreiden naar andere computers via netwerken. Het kan zich verbergen in e-mails, bestanden of websites en zichzelf automatisch kopiëren naar andere systemen zonder dat de gebruiker het weet.

Een computerworm kan zichzelf vaak verspreiden zonder dat er interactie van de gebruiker vereist is.

Het verwijderen van een computerworm kan lastig zijn, maar antivirus-software kan helpen bij het detecteren en verwijderen ervan. Het is belangrijk om regelmatig virusscans uit te voeren met behulp van je antivirus-programma om eventuele wormen op te sporen en te elimineren.

Daarnaast is het raadzaam om verdachte e-mails en bestanden te vermijden en je besturingssysteem en programma’s bijgewerkt te houden met de nieuwste beveiligingspatches. Zo kun je de kans op infectie met een computerworm verkleinen.

Trojaans paard

Een Trojaans paard is een specifiek type malware dat zich voordoet als iets anders, zoals een legitiem programma of bestand, maar in werkelijkheid schadelijke code bevat. Wanneer je het Trojaanse paard downloadt of uitvoert, kan het je computer infecteren en toegang verschaffen voor hackers om gevoelige informatie te stelen of schade aan te richten.

Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen Trojaanse paarden door voorzichtig te zijn met het downloaden van bestanden of programma’s van onbekende bronnen en door regelmatig antivirussoftware te gebruiken om geïnfecteerde bestanden te detecteren en verwijderen.

Adware

Adware is een vorm van malware die vervelende advertenties op je computer of telefoon laat zien. Het komt vaak voor wanneer je gratis software downloadt. Deze advertenties kunnen opdringerig zijn en je surfervaring verstoren.

Het is belangrijk om adware te verwijderen, omdat het mogelijk je persoonlijke gegevens kan verzamelen. Gelukkig kan antivirus-software helpen bij het opsporen en verwijderen van adware, zodat je weer kunt genieten van een advertentievrije ervaring.

Spyware

Spyware is een vorm van schadelijke software die stiekem wordt geïnstalleerd op je computer of telefoon. Het verzamelt informatie over jouw online activiteiten, zoals welke websites je bezoekt en welke zoekopdrachten je uitvoert.

Dit kan dan worden gebruikt voor reclamedoeleinden of zelfs om je persoonlijke gegevens te stelen. Het is belangrijk om antivirus-software te gebruiken om spyware te detecteren en te verwijderen.

Scareware

Scareware is een vorm van kwaadaardige software die probeert mensen bang te maken en hen te dwingen om actie te ondernemen. Het kan verschijnen als pop-up advertenties op websites of als meldingen op uw computer.

Deze advertenties beweren vaak dat uw computer is geïnfecteerd met malware en dat u onmiddellijk een bepaald programma moet kopen of installeren om het probleem op te lossen. In werkelijkheid zijn deze meldingen nep en is er geen echte bedreiging voor uw computer.

Het doel van scareware is om geld te verdienen door mensen te laten betalen voor nutteloze of zelfs schadelijke software. Het is belangrijk om niet in de val te lopen en scareware niet serieus te nemen.

Ransomware

Ransomware is een gevaarlijke vorm van malware die je computer of bestanden gijzelt. Het versleutelt je gegevens en vraagt ​​vervolgens om losgeld voordat je toegang krijgt tot je bestanden.

Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om ransomware te voorkomen, zoals het regelmatig maken van back-ups van je bestanden en het vermijden van verdachte e-mailbijlagen of downloads.

Als je toch slachtoffer wordt van ransomware, is het raadzaam om geen losgeld te betalen, omdat er geen garantie is dat je bestanden worden hersteld. In plaats daarvan kun je proberen om hulp te zoeken bij een professionele IT-dienstverlener die gespecialiseerd is in het verwijderen van ransomware en het herstellen van gegevens.

Backdoor

Een backdoor is een vorm van malware die stiekem toegang geeft tot een geïnfecteerde computer of netwerk. Het opent een verborgen deur voor hackers om ongeautoriseerde toegang te krijgen en controle over het systeem te krijgen.

Dit kan leiden tot het stelen van gevoelige informatie, het saboteren van systemen of het installeren van andere schadelijke software. Het is belangrijk om antivirus-software te gebruiken om backdoors te detecteren en te verwijderen, en regelmatig updates uit te voeren om kwetsbaarheden in software te verhelpen die backdoors kunnen veroorzaken.

Wees altijd op je hoede voor verdachte e-mails, downloads en websites die backdoors kunnen bevatten.

Malware herkennen en verwijderen met antivirus-software

– Installeer een betrouwbaar antivirusprogramma op je computer en zorg ervoor dat het regelmatig wordt bijgewerkt voor optimale bescherming tegen malware.

– Voer regelmatig virusscans uit om potentiële infecties op te sporen en te verwijderen.

– Als er geïnfecteerde bestanden worden gevonden, isoleer ze dan onmiddellijk of verwijder ze volledig om verdere verspreiding van de malware te voorkomen.

Installatie en gebruik van antivirus-software

Het installeren en gebruiken van antivirus-software is belangrijk om je computer te beschermen tegen malware. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Download een betrouwbaar antivirusprogramma zoals Norton of F-Secure.
 2. Volg de installatie – instructies op het scherm.
 3. Zorg ervoor dat je regelmatig updates installeert voor de antivirussoftware, zodat het altijd up-to-date is met de nieuwste virusdefinities.
 4. Start het antivirusprogramma en voer een volledige virusscan uit op je computer.
 5. Als er malware wordt gedetecteerd, volg dan de instructies van het programma om het te verwijderen of te isoleren.
 6. Voer regelmatig virusscans uit om ervoor te zorgen dat je computer schoon blijft.
 7. Vermijd het downloaden van verdachte bestanden of programma’s en open geen e – mails of bijlagen van afzenders die je niet vertrouwt.

Uitvoeren van virusscans

Het uitvoeren van virusscans is een belangrijke stap bij het opsporen en verwijderen van malware. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Open je antivirusprogramma en zorg ervoor dat het up-to-date is.
 2. Selecteer de optie om een volledige systeemscan uit te voeren.
 3. Laat het antivirusprogramma alle bestanden en mappen op je computer controleren.
 4. Terwijl de scan bezig is, kun je andere dingen doen op je computer of wachten tot de scan klaar is.
 5. Zodra de scan is voltooid, zal het antivirusprogramma eventuele gedetecteerde malware weergeven.
 6. Volg de instructies van het programma om de schadelijke bestanden te verwijderen of in quarantaine te plaatsen.
 7. Controleer regelmatig op updates voor je antivirussoftware en voer periodiek virusscans uit om ervoor te zorgen dat je systeem veilig blijft.

Verwijderen of isoleren van geïnfecteerde bestanden

Om malware te bestrijden, is het belangrijk om geïnfecteerde bestanden te verwijderen of te isoleren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Open de antivirussoftware op je computer.
 2. Kies de optie om een volledige systeemscan uit te voeren.
 3. Wacht tot de scan is voltooid en controleer de resultaten.
 4. Als er geïnfecteerde bestanden worden gedetecteerd, selecteer ze dan.
 5. Klik op de knop om de bestanden te verwijderen of isoleren.
 6. Volg eventuele aanvullende instructies die door de antivirussoftware worden gegeven.
 7. Controleer na het verwijderen of isoleren van de geïnfecteerde bestanden op eventuele resterende malware.
 8. Herhaal indien nodig het proces totdat alle malware volledig is verwijderd.

Meer over ‘Antivirus software’

Veel mensen vragen zich af of het gebruik van antivirus software noodzaak is. Het begrijpen van de werking antivirus software kan helpen bij het maken van deze beslissing. Er is altijd een debat over gratis vs betaalde antivirus en welke de voorkeur heeft. Zodra je je keuze hebt gemaakt, is de volgende stap het leren over de installatie antivirus software.

Antivirusprogramma’s kunnen invloed hebben op systeemprestaties. Het is daarom essentieel om te kiezen voor software met real-time bescherming antivirus zonder je computer te vertragen. Duik dieper in de geschiedenis antivirus software om de evolutie ervan te begrijpen. Voor bedrijven is het kiezen van de juiste antivirus software cruciaal. Zorg ook voor regelmatige updates antivirus en overweeg cloud-gebaseerde antivirus oplossingen. De effectiviteit testen antivirus is eveneens van groot belang, net als het begrijpen van de interactie tussen antivirus en vpn. Tenslotte is het essentieel om te weten hoe malware te herkennen en jezelf te beschermen tegen ransomware met je antivirusprogramma.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Malware Herkennen en Verwijderen met Antivirus Software?

Dat is een manier om schadelijke software te vinden en weg te halen met behulp van antivirus programma’s.

2. Hoe kunnen antimalware tools helpen bij het opsporen van malware?

Antimalware tools kunnen zoeken naar tekenen van malware. Ze kunnen ook virus detecteren en verwijderen van je computer.

3. Kan ik Androidmalware voorkomen door het gebruik van Google Play Protect?

Ja, Google Play Protect kan je helpen om onveilige software in de Google Play Store te vermijden.

4. Wat moet ik doen als er malware is op mijn Windows-pc, Mac of laptop?

Je kunt antivirus software gebruiken voor het identificeren en verwijderen van schadelijke software. Ze kunnen ook helpen bij de detectie van malware.

5. Hoe kan ik onveilige browserextensies verwijderen?

Je kunt antivirusprogramma’s gebruiken om niet-vertrouwde browserextensies te vinden en te verwijderen.

6. Zijn er antivirusprogramma’s die mij kunnen beschermen tegen malware?

Ja, beveiligingssoftware die malware detecteert en verwijdert met behulp van antivirusprogramma’s kan je veilig houden.

» Referenties


David Maimon. “Existing Evidence for the Effectiveness of Antivirus in Preventing Cyber Crime Incidents.” Georgia State University.
https://scholarworks.gsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1000&context=ebcs_tools

» Referenties

Conclusie beste Antivirus Software 2023

 • Beste Antivirus Software voor complete bescherming – Surfshark
 • Beste Antivirus Software met garantie – McAfee
 • Beste Antivirus Software voor Mac en Apple – Intego
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *