In dit artikel

Boekhoudprogramma voor Non-profit: Waar moet je op Letten? (2023)

In dit artikel

Het kiezen van een goed boekhoudprogramma voor non-profit organisaties is een must. Het zorgt voor goede financiële administratie. Er zijn veel punten waar je op moet letten, zoals BTW.

Non-profits hoeven vaak geen BTW te betalen. Dus, het is goed als het programma dat weet. Websites zoals softwarevergelijker.nl en softwarewatcher kunnen helpen. Daar kun je verschillende programma’s vergelijken.

Key takeaway:

Het beste boekhoudprogramma van 2023 volgens onze test is e-Boekhouden.nl. Dit is van alle boekhoudprogramma’s de beste keuze, omdat je er als starter 15 maanden gratis gebruik van kunt maken.

Startende non-profit bedrijven kunnen ook gebruik maken van e-Boekhouden gratis voor 15 maanden. Dit is handig om te weten. Wees ook bewust van het risico op misbruik. Non-profit bedrijven moeten altijd veilig zijn.

Ze moeten letten op kwetsbaarheden. Ook moeten ze goed samenwerken met andere bedrijven.

Vergeet niet dat er meerdere soorten software beschikbaar zijn voor non-profits. Dit kan zijn boekhoudsoftware of donatie software. Donatie software kan handig zijn om alle giften goed te beheren.

Daarbij is het belangrijk om te letten op veel verschillende punten. Zo blijft jouw non-profit gezond en sterk!

Verschil tussen stichting, vereniging en non-profitorganisatie

Een stichting is een groep mensen die samen een doel willen bereiken. Ze hebben geen leden en de winst gaat naar het doel dat ze willen bereiken. Een vereniging heeft wel leden. De leden kiezen een bestuur en beslissen samen over grote dingen.

Een non-profitorganisatie werkt anders. Hier draait het niet om winst maken. Al het geld dat ze verdienen, gaat terug naar de organisatie. Ze gebruiken het geld om hun doelen te bereiken.

Dit kan bijvoorbeeld zijn: arme mensen helpen, de natuur beschermen of kunst maken.

Belangrijke functionaliteiten voor non-profit boekhoudprogramma’s

Bij het kiezen van een boekhoudprogramma voor non-profit organisaties zijn er een aantal belangrijke functionaliteiten waar je op moet letten:

  • Budgetbeheer: Het programma zou je moeten helpen bij het beheren van je budget en het bijhouden van inkomsten en uitgaven.
  • Donatiebeheer: Het programma zou donaties moeten kunnen verwerken en bijhouden, zodat je gemakkelijk kunt zien wie er heeft gedoneerd en hoeveel.
  • Rapportage: Het programma zou de mogelijkheid moeten bieden om rapportages te genereren over financiële resultaten, waardoor je inzicht krijgt in de financiële gezondheid van je organisatie.
  • Integratie met andere systemen: Het programma zou moeten kunnen integreren met andere software die je gebruikt, zoals CRM-systemen of communicatiesoftware.
  • Beveiliging: Het programma zou goede beveiligingsmaatregelen moeten hebben om ervoor te zorgen dat jouw financiële gegevens veilig zijn.

Meer over ‘Boekhoudprogramma’

Als je je verdiept in de wereld van boekhoudprogramma’s, is het essentieel om te beginnen met onze complete gids boekhoudprogramma. Het gebruik van een cloud-based boekhoudprogramma heeft zijn voor- en nadelen, terwijl het data importeren boekhoudprogramma zorgt voor naadloze integratie van je financiële gegevens. Bovendien is het van groot belang om bekend te zijn met de functionaliteiten boekhoudprogramma en hoe automatisering boekhoudprogramma kan bijdragen aan efficiëntie.

Daarnaast is het goed om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates en upgrades boekhoudprogramma. Het uitvoeren van een kosten-batenanalyse boekhoudprogramma kan je inzicht geven in de financiële voordelen van jouw gekozen software. De link tussen facturatie en boekhoudprogramma’s is cruciaal voor het beheren van je inkomsten, terwijl het integreren van een CRM-systeem de klantrelaties kan verbeteren. Voor organisaties zonder winstoogmerk is er het specifieke non-profit boekhoudprogramma. En tot slot, zorg ervoor dat je de verschillen kent tussen compliance en boekhoudprogramma en het traditionele gebruik van boekhoudprogramma vs excel.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het Boekhoudprogramma voor non-profit?

Het boekhoudprogramma voor non-profit helpt verenigingen en stichtingen bij hun boekhouding. Het biedt toegang voor het beheer van financiën, subsidies, begroting en de jaarrekening.

2. Hoe kunnen non-profitorganisaties boekhoudsoftware gebruiken?

Non-profitorganisaties kunnen boekhoudsoftware gebruiken om hun administratie te beheren, donaties te beheren, hun financiën te beheren en belastingvoordelen te vinden.

3. Kunnen verenigingen en stichtingen gratis boekhoudprogramma’s voor non-profitorganisaties gebruiken?

Ja, er zijn verschillende gratis boekhoudprogramma’s beschikbaar voor non-profitorganisaties zoals verenigingen en stichtingen.

4. Wat is een CRM-systeem voor non-profitorganisaties?

Een CRM-systeem voor non-profitorganisaties helpt bij het managen van relaties met donateurs. Het kan ook helpen bij fondsenwerving.

5. Is het wettelijk nodig om een boekhoudprogramma te hebben voor een non-profitorganisatie?

Het is wettelijk niet verplicht, maar het kan helpen bij de verantwoording van geld voor subsidies of fondsenwerving. Het kan ook helpen bij het opstellen van de jaarrekening.

» Referenties


Yvonne Chong & Ismail Nizam. (November 2017). “THE IMPACT OF ACCOUNTING SOFTWARE ON BUSINESS PERFORMANCE.” International University of Malaya-Wales.
https://www.researchgate.net/publication/328956597_THE_IMPACT_OF_ACCOUNTING_SOFTWARE_ON_BUSINESS_PERFORMANCE

» Referenties

Conclusie beste boekhoudprogramma 2023

  • Beste online boekhoud programma voor starters – e-Boekhouden
  • Beste boekhoudprogramma voor samenwerking met je boekhouder – MoneyMonk
  • Beste eenvoudige boekhoudprogramma – e-Boekhouden
  • Beste boekhoudprogramma voor MKB’ers – e-Boekhouden
  • Beste boekhouding programma met een bot – Jortt
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *