In dit artikel

Optimaliseer Jouw Email Campagnes: Tips en Trucs (2023)

In dit artikel

Hebben jullie e-mailcampagnes niet de impact die je hoopte? Ik heb mijzelf ook in deze situatie bevond en heb sindsdien ontdekt dat 76% van de bedrijven moeite heeft hun nieuwsbrieven te optimaliseren.

Maar maak je geen zorgen, in dit artikel leiden we je door tips en trucs om je email campagnes naar een hoger niveau te tillen. Ben je klaar om je e-mailmarketing bij te schaven en de resultaten te zien vliegen? Lees verder!

Key takeaway:

De beste email marketing software van 2023 volgens onze test is Brevo. Eigenlijk spreekt vrijwel alles voor zich in deze software. En als ik ergens toch niet uitkom, dan staat de klantenservice klaar om mij professioneel en snel te helpen.

Samenvatting

 • 76% van de bedrijven heeft moeite met het optimaliseren van hun e – mailcampagnes.
 • Tips voor succesvolle e-mailcampagnes zijn onder andere het bepalen van doelen, gepersonaliseerde e-mails versturen, controleren op fouten en automatisering gebruiken.
 • Het verrijken van data en het testen met hypothesen zijn manieren om e – mailcampagnes te verbeteren.

7 tips voor succesvolle e-mailcampagnes

– Bepaal een strategie en stel duidelijke doelstellingen voor je e-mailcampagnes.

– Ga van massamailing naar gepersonaliseerde en gesegmenteerde e-mails voor een hogere respons.

– Controleer en dubbelcheck je e-mails om fouten te voorkomen.

– Automatiseer processen en verminder reacties en klachten door gebruik te maken van marketing automation.

– Optimaliseer je campagnes op basis van belangrijke KPI’s zoals open rates, click-through rates en conversieratio’s.

– Werk aan het laten groeien van je bestand met relevante nieuwsbriefabonnees.

– Verrijk je data door het verzamelen van extra informatie van je abonnees.

Bedenk een strategie/doelstellingen

Het is slim om eerst een plan te maken voor je email campagne. Weet wat je wil bereiken. Dit doel kan zijn dat je meer mensen naar je website wil trekken. Of je wil dat meer mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief.

Het is ook belangrijk om te weten wie je wil bereiken met de campagne. Is dit iedereen of maar een klein groepje? Met heldere doelen maak je sterke email campagnes.

Van massa naar gepersonaliseerd en gesegmenteerd

Om succesvolle e-mailcampagnes te creëren, moet je overstappen van een algemene aanpak naar een gepersonaliseerde en gesegmenteerde benadering. In plaats van dezelfde e-mail naar al je contacten te sturen, is het belangrijk om de inhoud en boodschap aan te passen aan de individuele ontvangers.

Door gebruik te maken van gegevens over hun voorkeuren, interesses en gedrag, kun je gerichte en relevante e-mails verzenden. Dit vergroot de kans dat de ontvangers geïnteresseerd zijn in de inhoud en actie ondernemen.

Het segmenteren van je mailinglijst op basis van demografische gegevens, gedrag of andere relevante criteria helpt je om effectiever te targeten en betere resultaten te behalen. Het kost misschien wat meer tijd en moeite, maar het zal zeker de moeite waard zijn.

Check, check, dubbelcheck

Bij het optimaliseren van e-mailcampagnes is het belangrijk om elke stap te controleren, twee keer te controleren en zelfs nog een keer te controleren. Dit zorgt ervoor dat er geen fouten worden gemaakt en dat alle informatie correct en duidelijk is.

Controleer de spelling en grammatica, zorg ervoor dat alle links werken en test de e-mail op verschillende apparaten en e-mailclients. Door grondig te controleren, kun je ervoor zorgen dat je e-mails professioneel overkomen en de beste resultaten behalen.

Automatiseer en verminder reacties/klachten

Om e-mailcampagnes te optimaliseren, is het belangrijk om automatisering in te zetten en zo reacties en klachten te verminderen. Hier zijn een paar tips:

 1. Stel automatische verwelkomingsmails in wanneer iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief. Dit zorgt ervoor dat nieuwe abonnees zich welkom voelen.
 2. Maak gebruik van een systeem dat kan detecteren wanneer iemand niet meer geïnteresseerd is in je e – mails. Stuur deze mensen automatisch een afmeldingslink om ze uit te schrijven.
 3. Zorg ervoor dat de afzender en het onderwerp van je e – mails duidelijk zijn, om spamklachten te vermijden.
 4. Personaliseer je e – mails door de naam van de ontvanger te gebruiken en relevante inhoud aan te bieden die aansluit bij hun interesses en behoeften.
 5. Test regelmatig je e-mails om er zeker van te zijn dat ze correct worden weergegeven in verschillende e-mailclients en op mobiele apparaten.

Optimaliseer op basis van KPI’s

Ik optimaliseer mijn e-mailcampagnes op basis van KPI’s, oftewel Key Performance Indicators. Dit helpt me te beoordelen hoe goed mijn campagnes presteren en waar ik verbeteringen kan aanbrengen.

Ik bekijk bijvoorbeeld het aantal geopende e-mails, de click-through rates en de conversieratio’s. Op basis van deze gegevens kan ik bepalen welke aspecten van mijn campagnes goed werken en welke ik moet aanpassen.

Door mijn campagnes regelmatig te analyseren en te optimaliseren op basis van de KPI’s, kan ik ervoor zorgen dat ze effectiever zijn en betere resultaten opleveren.

Bestandsgroei

Een van de belangrijke aspecten van het optimaliseren van e-mailcampagnes is het laten groeien van je mailinglijst. Het hebben van een groot en relevant bestand met e-mailadressen is essentieel voor succesvolle e-mailmarketing.

Er zijn verschillende manieren om je bestand te laten groeien. Een tip is om bijvoorbeeld een inschrijfformulier op je website te plaatsen waar bezoekers hun e-mailadres kunnen achterlaten.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van social media en andere kanalen om mensen aan te moedigen om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen zich vrijwillig inschrijven en dat je hun toestemming hebt om hen e-mails te sturen.

Verrijk data

Om je e-mailcampagnes te optimaliseren, is het belangrijk om je data te verrijken. Dit betekent dat je meer informatie verzamelt over je contacten, zodat je gerichte en gepersonaliseerde e-mails kunt versturen.

Door bijvoorbeeld de demografische gegevens, interesses en aankoopgeschiedenis van je contacten te kennen, kun je de inhoud van je e-mails beter afstemmen op hun behoeften en voorkeuren.

Dit kan leiden tot hogere open- en klikratio’s en uiteindelijk tot meer conversies. Het is dus de moeite waard om tijd te besteden aan het verzamelen en gebruiken van relevante gegevens voor het verrijken van je database.

8 tips voor hogere relevantie en betere aflevering

Wil je weten hoe je jouw emailcampagnes kunt optimaliseren voor hogere relevantie en betere aflevering? Lees dan snel verder!

Testen met hypothese

Ik vind het belangrijk om mijn e-mailcampagnes te optimaliseren, dus ik test met verschillende hypothesen. Bijvoorbeeld, ik kan een hypothese hebben dat het toevoegen van een persoonlijke touch aan mijn e-mails de betrokkenheid van de ontvangers zal vergroten.

Om deze hypothese te testen, stuur ik een gepersonaliseerde versie van mijn e-mail naar een deel van mijn mailinglijst en een generieke versie naar een ander deel. Door de resultaten van beide groepen te vergelijken, kan ik zien of mijn hypothese klopt en of personalisatie inderdaad effect heeft op de prestaties van mijn e-mailcampagnes.

Het testen met hypothesen helpt me om te begrijpen wat wel en niet werkt en stelt me in staat om mijn e-mailmarketingstrategie continu te optimaliseren.

Pas profielverrijking toe

Een manier om je e-mailcampagnes te optimaliseren, is door profielverrijking toe te passen. Dit betekent dat je extra informatie verzamelt over de ontvangers van je e-mails, zodat je de content kunt personaliseren en relevanter kunt maken.

Dit kan bijvoorbeeld door de ontvangers te vragen om meer gegevens in te vullen, zoals hun interesses of voorkeuren.

Door profielverrijking toe te passen, kun je de e-mails beter afstemmen op de behoeften en interesses van de ontvangers. Hierdoor is de kans groter dat ze je e-mails openen, lezen en erop reageren.

Bovendien kun je hiermee ook segmentatie toepassen, waarbij je de ontvangers indeelt in verschillende groepen op basis van hun profielinformatie. Zo kun je gerichte en gepersonaliseerde e-mails sturen naar specifieke doelgroepen.

Zorg voor goede zichtbaarheid op verschillende clients en mobiel

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je e-mails goed zichtbaar zijn op verschillende e-mail clients en mobiele apparaten. Mensen lezen hun e-mails steeds vaker op hun telefoon, dus het is essentieel dat je e-mails goed worden weergegeven op mobiele schermen.

Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de tekst en afbeeldingen niet te klein zijn en dat de lay-out goed past bij de schermgrootte. Daarnaast moet je ook rekening houden met verschillende e-mail clients, zoals Gmail, Outlook en Apple Mail, omdat deze mogelijk verschillende manieren hebben om e-mails weer te geven.

Door te testen op verschillende clients en mobiele apparaten kun je ervoor zorgen dat je e-mails er goed uitzien en leesbaar zijn voor al je ontvangers.

Bedenk e-mailmarketing flows en zet ze op

Ik bedenk e-mailmarketing flows en zet ze op voor een succesvolle e-mailcampagne. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Creëer een welkomstreeks voor nieuwe abonnees om hen te bedanken en hen kennis te laten maken met jouw bedrijf.
 • Stuur gepersonaliseerde follow-up e-mails na aankopen of interacties met jouw website.
 • Ontwikkel automatische herinneringsmails voor verlaten winkelwagentjes om de conversie te verhogen.
 • Stel triggers in op basis van specifieke acties of gedragingen van abonnees, zoals het openen van e – mails of het klikken op links.
 • Maak gebruik van campagnestromen om sequentiële berichten naar abonnees te versturen, gebaseerd op hun specifieke interesses of behoeften.
 • Verstuur regelmatig nieuwsbrieven met waardevolle inhoud en aanbiedingen om je publiek betrokken te houden.

Frequentie is niet heilig

De frequentie van je e-mailcampagnes is niet absoluut. Het belangrijkste is dat je de juiste balans vindt tussen regelmatig contact houden met je abonnees en het vermijden van overbelasting.

Je wilt niet te weinig e-mails sturen, anders vergeet men je wellicht, maar je wilt ook niet te vaak e-mails sturen, anders loop je het risico dat ze als spam worden gemarkeerd of dat mensen zich afmelden.

Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende frequenties en te analyseren hoe je publiek reageert. Zo kun je ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelgroep en optimaliseer je de betrokkenheid en conversie van je e-mailcampagnes.

Maak relevante nieuwsbrieven of artikelen door segmentatie

Om succesvolle e-mailcampagnes te creëren, is het belangrijk om relevante nieuwsbrieven of artikelen te maken door middel van segmentatie. Dit betekent dat je je mailinglijst opsplitst in verschillende groepen op basis van bijvoorbeeld demografische gegevens, gedrag of interesses.

Door gerichte content te versturen die aansluit bij de specifieke behoeften en interesses van elke groep, kun je de relevantie en betrokkenheid vergroten. Het segmenteren van je mailinglijst kan ook helpen om je e-mailcampagnes efficiënter en effectiever te maken, omdat je de juiste boodschap naar de juiste mensen stuurt.

Dus zorg ervoor dat je je abonnees goed kent en gebruik deze kennis om gepersonaliseerde en relevante inhoud te leveren.

Zorg voor goede aflevering van e-mails

Ik zorg ervoor dat mijn e-mails goed worden afgeleverd bij de ontvangers. Dit betekent dat ik ervoor zorg dat mijn e-mails niet in de spamfolder terechtkomen en dat ze goed leesbaar zijn op verschillende apparaten.

Ik gebruik ook professionele e-mailmarketingtools om ervoor te zorgen dat mijn e-mails veilig en betrouwbaar worden verzonden. Het is belangrijk om de juiste technieken en best practices te gebruiken om ervoor te zorgen dat mijn e-mails de inbox van de ontvangers bereiken en niet verloren gaan tussen andere berichten.

Door aandacht te besteden aan de aflevering van mijn e-mails, kan ik ervoor zorgen dat mijn boodschap effectief wordt overgebracht aan mijn doelgroep.

Gebruik een professionele tool

Ik raad je aan om een professionele tool te gebruiken voor het optimaliseren van je e-mailcampagnes. Met een professionele tool kun je je e-mails gemakkelijk personaliseren en segmenteren, waardoor je de relevantie voor je doelgroep vergroot.

Daarnaast biedt zo’n tool vaak ook functies voor automatisering, waardoor je tijd bespaart en efficiënter kunt werken. Verder is het belangrijk om een tool te kiezen die goede aflevering van je e-mails garandeert, zodat ze niet in de spamfolder belanden.

Tot slot geeft een professionele tool je gedetailleerde statistieken en analysegegevens, waarmee je de resultaten van je e-mailcampagnes kunt meten en verbeteren.

Meer over ‘Email Marketing software’

Voor iedereen die zich wil verdiepen in email marketing software is onze complete gids een must-read. Het begrijpen van de top 10 functies kan enorm helpen bij het kiezen tussen platformen zoals Mailchimp, SendinBlue en GetResponse. En wist je dat de CRM-integratie een cruciale rol speelt in het beheer van je contacten?

Effectieve optimalisatie van email campagnes en slimme automatisering zijn slechts het begin. Het is ook essentieel om inzicht te hebben in de analyse van campagne data. Houd bij het versturen van e-mails altijd rekening met de AVG. Verbeter de betrokkenheid van je ontvangers door personalisatie in emails, A of B testen en het begrijpen van de open rate en click through rate. Bekijk hoe de toekomst van email marketing software eruit ziet, ontdek de voordelen van cloud-based oplossingen, implementeer social media integraties en optimaliseer je bereik met segmentatie van je email lijst.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Optimaliseer Jouw Email Campagnes: Tips en Trucs”?

Dit gaat over hoe je emailmarketing kunt verbeteren. Het biedt tips & tricks voor succesvolle campagnes en het analyseren van gegevens.

2. Hoe kan ik mijn emailcampagnes optimaliseren?

Je kunt jouw emailcampagnes optimaliseren door SEO en SEA te gebruiken. Google Analytics kan ook helpen bij het analyseren van gegevens.

3. Wat zijn enkele tips en tricks voor emailcampagnes?

Sommige tips en tricks zijn het reageren op inactieve nieuwsbrief abonnees, het verbeteren van de aflevering van emails en het verhogen van de relevantie in emailmarketing.

4. Hoe kan ik succesvolle emailmarketing bereiken?

Succesvolle emailmarketing kan worden bereikt door je te richten op relevantie, het analyseren van gegevens en het gebruik van SEO en SEA.

5. Is emailmarketing een waardevol kanaal?

Ja, emailmarketing is een zeer waardevol kanaal. Het kan helpen bij het behalen van resultaten en het aantrekken van nieuwsbrief abonnees.

» Referenties


Gartner. “What is Email Marketing?”
https://www.gartner.com/reviews/market/email-marketing

» Referenties

Conclusie beste email marketing software 2023

 • De beste email marketing software – Brevo
 • Beste email marketing software voor opt-in – Enormail
 • Meest complete email marketing software – Brevo
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *