In dit artikel

Personalisatie in Emails: Zo Doe Je Dat (2023)

In dit artikel

Ooit moeite gehad met het verbeteren van de conversie in je e-mailmarketing? Geen zorgen, ik heb ook voor die uitdaging gestaan. Uit onderzoek is gebleken dat e-mailpersonalisatie de conversie met wel 19% kan verhogen! In dit artikel gaan we samen ontdekken hoe je personalisatie in je e-mails kunt implementeren, de betrokkenheid van je klanten kunt vergroten en je ROI kunt stimuleren.

Klinkt interessant? Lees dan snel verder!

Key takeaway:

De beste email marketing software van 2023 volgens onze test is Brevo. Eigenlijk spreekt vrijwel alles voor zich in deze software. En als ik ergens toch niet uitkom, dan staat de klantenservice klaar om mij professioneel en snel te helpen.

Samenvatting

 • E-mailpersonalisatie kan de conversie met wel 19% verhogen en zorgt voor betere klantrelaties en een verbeterde ROI in e-mailmarketing.
 • Het optimaliseren van de database, klantsegmentatie, contentcreatie, crosschannel personalisatie en trigger-based communicatie zijn belangrijke stappen bij het implementeren van personalisatie in e-mails.
 • Geautomatiseerde campagnes moeten worden gemonitord en geoptimaliseerd om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en steeds succesvoller worden.

Het belang van personalisatie in e-mails

Personalisatie in e-mails is van cruciaal belang voor het behalen van succes in emailmarketing. Het zorgt voor een verhoogde conversie, betere klantrelaties en verbeterde ROI.

Verhoogde conversie

Het gebruiken van personalisatie in emails helpt veel. Het maakt het omzetgetal hoger. De reden hiervoor is makkelijk uit te leggen. Als een email echt voor iemand is bedoeld, zal die persoon eerder iets kopen.

Dat komt omdat de email goed past bij wat de persoon wil of nodig heeft. Zo kun je dus snel je verkoop laten groeien!

Betere klantrelaties

Door personalisatie in e-mails toe te passen, kun je betere klantrelaties opbouwen. Door de e-mails af te stemmen op de individuele behoeften en interesses van klanten, voelen zij zich meer gewaardeerd en begrepen.

Dit leidt tot een hogere betrokkenheid en loyaliteit. Uit onderzoek blijkt dat personalisatie de interesse van de lezer en het openingspercentage verhoogt. Door klanten persoonlijk aan te spreken en relevante content te leveren, zorg je ervoor dat zij zich speciaal voelen en eerder geneigd zijn om met jouw bedrijf in zee te gaan.

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen personalisatie en privacy, zodat klanten zich niet overweldigd voelen.

Verbeterde ROI

Als je personalisatie toepast in je e-mailmarketing, kan dit leiden tot een verbeterde ROI (Return on Investment). Door e-mails relevanter en persoonlijker te maken voor je ontvangers, vergroot je de kans dat zij overgaan tot actie.

Dit kan leiden tot meer conversies en uiteindelijk meer omzet. Uit onderzoek blijkt dat personalisatie de sales met 19 procent kan verhogen. Bovendien zorgt personalisatie ook voor een hogere open-rate van je e-mails, omdat mensen eerder geneigd zijn om een e-mail te openen die specifiek op hen gericht is.

Het is dus duidelijk dat personalisatie van essentieel belang is in je e-mailmarketing strategie als je wilt zorgen voor een verbeterde ROI.

Stappen voor het implementeren van personalisatie

Database optimalisatie is de eerste stap bij het implementeren van personalisatie in e-mails, waarbij de gegevens worden geanalyseerd en geordend om nauwkeurige en relevante informatie te kunnen verstrekken aan klanten.

Database optimalisatie

Om personalisatie in e-mails effectief te implementeren, is het optimaliseren van je database een belangrijke eerste stap. Hier zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen:

 • Zorg ervoor dat je database up-to-date is door regelmatig oude, niet-relevante gegevens te verwijderen.
 • Verzamel zoveel mogelijk relevante informatie over je klanten, zoals hun naam, locatie en voorkeuren.
 • Gebruik een CRM – systeem om alle klantgegevens op één plek te beheren en te organiseren.
 • Segmenteer je database op basis van verschillende criteria, zoals demografie, aankoopgeschiedenis of interesses. Dit stelt je in staat om gerichte en relevante e-mails naar specifieke doelgroepen te sturen.
 • Houd de interacties en gedragingen van je klanten bij, zodat je deze gegevens kunt gebruiken om nog persoonlijkere e-mails te verzenden.

Klantsegmentatie

Klantsegmentatie is een belangrijke stap bij het implementeren van personalisatie in e-mails. Door je klanten op te delen in verschillende segmenten, kun je gerichte en relevante content naar hen sturen. Hier zijn enkele manieren waarop je klantsegmentatie kunt toepassen:

 1. Demografische gegevens: Segmenteer je klanten op basis van leeftijd, geslacht, locatie en andere demografische kenmerken. Dit helpt je om e-mails te sturen die aansluiten bij de interesse en behoeften van elke groep.
 2. Gedragsgegevens: Analyseer het gedrag van je klanten, zoals aankoopgeschiedenis, websitebezoeken en interactie met e-mails. Op basis hiervan kun je klanten segmenteren op interessegebieden en specifieke productcategorieën waarin ze geïnteresseerd zijn.
 3. Koopfrequentie: Segmenteer je klanten op basis van hun koopgedrag en -frequentie. Hiermee kun je gepersonaliseerde aanbiedingen doen aan klanten die regelmatig kopen of juist aan klanten die al een tijdje niet meer hebben gekocht.
 4. Klantwaarde: Identificeer je meest waardevolle klanten op basis van de totale omzet die ze genereren of hun loyaliteit. Stuur hen speciale aanbiedingen of beloningen om hun betrokkenheid te versterken.
 5. Voorkeuren en interesses: Verzamel informatie over de voorkeuren en interesses van je klanten via enquêtes of interacties op sociale media. Gebruik deze gegevens om content te personaliseren en hen relevante aanbiedingen te sturen.

Contentcreatie

Bij contentcreatie draait het om het maken van relevante en boeiende inhoud voor je e-mailmarketingcampagnes. Door gepersonaliseerde content te creëren, zorg je ervoor dat de ontvanger zich aangesproken voelt en meer geneigd is om de e-mail te openen en actie te ondernemen.

Dit kan gedaan worden door gebruik te maken van dynamische content, waarbij je specifieke informatie aanpast op basis van de kenmerken en interesses van de ontvanger.

Een andere manier om gepersonaliseerde content te creëren is door verschillende segmenten binnen je e-maillijst te maken. Hierdoor kun je specifieke inhoud en aanbiedingen sturen naar verschillende doelgroepen, op basis van bijvoorbeeld demografische gegevens, gedrag of aankoopgeschiedenis.

Crosschannel personalisatie

Crosschannel personalisatie is een essentieel onderdeel van een succesvolle gepersonaliseerde e-mailcampagne. Door crosschannel personalisatie toe te passen, kun je de ervaring van de ontvangers aanpassen op basis van hun interacties op verschillende kanalen.

Dit betekent dat je niet alleen rekening houdt met hun gedrag in e-mails, maar ook met hun activiteiten op social media, websites en andere platformen. Door deze gegevens te verzamelen en te analyseren, kun je zeer gerichte en relevante boodschappen sturen die aansluiten bij de interesses en behoeften van de ontvangers.

Hierdoor vergroot je de kans dat ze de e-mails openen, lezen en actie ondernemen. Crosschannel personalisatie helpt je dus om een nog betere relatie op te bouwen met je klanten en om je ROI verder te verbeteren.

Trigger-based communicatie

Trigger-based communicatie is een belangrijk aspect van personalisatie in e-mailmarketing. Het houdt in dat je automatisch gepersonaliseerde e-mails verzendt op basis van specifieke acties of gebeurtenissen.

Bijvoorbeeld, wanneer een klant zich inschrijft voor je nieuwsbrief, een aankoop doet, of een bepaalde pagina op je website bezoekt. Deze triggers zorgen ervoor dat je de juiste boodschap op het juiste moment naar de juiste persoon stuurt.

Door trigger-based communicatie toe te passen, verhoog je de betrokkenheid van je klanten en vergroot je de kans op conversie.

Geautomatiseerde campagnes monitoren en optimaliseren

Ik monitor en optimaliseer geautomatiseerde campagnes om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn. Ik volg de resultaten op en maak aanpassingen waar nodig. Ik test verschillende elementen, zoals onderwerpregels en call-to-actions, om te zien wat het beste werkt. Door continu te verbeteren, kan ik ervoor zorgen dat mijn campagnes steeds succesvoller worden. Factoren zoals open-rate, klikfrequentie en conversie worden allemaal in overweging genomen bij het optimaliseren van de campagnes.

Meer over ‘Email Marketing software’

Voor iedereen die zich wil verdiepen in email marketing software is onze complete gids een must-read. Het begrijpen van de top 10 functies kan enorm helpen bij het kiezen tussen platformen zoals Mailchimp, SendinBlue en GetResponse. En wist je dat de CRM-integratie een cruciale rol speelt in het beheer van je contacten?

Effectieve optimalisatie van email campagnes en slimme automatisering zijn slechts het begin. Het is ook essentieel om inzicht te hebben in de analyse van campagne data. Houd bij het versturen van e-mails altijd rekening met de AVG. Verbeter de betrokkenheid van je ontvangers door personalisatie in emails, A of B testen en het begrijpen van de open rate en click through rate. Bekijk hoe de toekomst van email marketing software eruit ziet, ontdek de voordelen van cloud-based oplossingen, implementeer social media integraties en optimaliseer je bereik met segmentatie van je email lijst.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is personalisatie in emails en hoe doe je dat?

Personalisatie in emails houdt in dat je je e-mails relevant maakt voor elke individuele ontvanger door middel van contentpersonalisatie.

2. Hoe kan ik personalisatie in mijn emailmarketing integreren?

Personalisatie van je emailmarketing kan door segmentatie. Dit betekent dat je je emails per groep aanpast. Zij krijgen hun eigen maatwerk e-mails.

3. Hoe draagt email personalisatie bij tot het verbeteren van de cijfers?

Persoonlijke aanpassing in e-mails stimuleert ROI omdat het een gepersonaliseerde emailcampagne helpt om een sterkere band met de klant te bouwen.

4. Wat zijn enkele expert tips voor personalisatie in emails?

Enkele expert tips zijn: begin met datagedreven segmentatie, gebruik klantgerichte taal en pas inhoud aan op basis van wat je weet over de klant.

5. Kan ik individuele personalisatie toepassen in mijn elektronische post?

Ja, individuele personalisatie is mogelijk in alle vormen van elektronische post, waaronder e-mails. Het vereist nauwkeurige data en bewuste aanpassingen.

» Referenties


Gartner. “What is Email Marketing?”
https://www.gartner.com/reviews/market/email-marketing

» Referenties

Conclusie beste email marketing software 2023

 • De beste email marketing software – Brevo
 • Beste email marketing software voor opt-in – Enormail
 • Meest complete email marketing software – Brevo
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *