In dit artikel

Projectadministratie: Een Eenvoudige Uitleg

In dit artikel

Projectadministratie is het bijhouden van alles wat met een klus te maken heeft. Je moet denken aan het beheer van de voortgang, de gemaakte uren en de kosten. Het gaat ook over het stroomlijnen van elke opdracht die je hebt.

Je moet de financiële gegevens en administratieve gegevens bij elkaar houden. Dus, als je een project hebt, is het belangrijk om een goed overzicht te hebben. Projectadministratie helpt daarbij.

Het gaat niet alleen om plannen, maar ook om fases, taken, en budgetten. Met projectadministratie kun je alles controleren en de voortgang zien van elk project dat je hebt.

Voordelen van projectadministratie

Er zijn veel voordelen aan het hebben van een goede projectadministratie. Hier zijn er een paar:

 1. Het helpt je om de voortgang te controleren.
 2. Je krijgt een goed overzicht van de gemaakte uren.
 3. Het helpt je met kostenbeheer.
 4. Je kunt jouw team en taken beter plannen.
 5. Je weet welke fases van het project klaar zijn en welke nog lopen.
 6. Het zorgt voor een betere organisatie en stroomlijnen van het werk.
 7. Met tijdregistratie kun je zien hoeveel tijd elk deel van het project kost.
 8. Urenregistratie geeft inzicht in hoeveel tijd iedereen aan het project besteedt.
 9. Budgettering wordt makkelijker omdat je weet waar het geld naartoe gaat.
 10. Het biedt financiële gegevens die nuttig kunnen zijn voor toekomstige projecten.

Tips voor het opzetten van een effectieve projectadministratie

Als het gaat om het opzetten van een effectieve projectadministratie, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

 1. Zorg voor duidelijke doelen en planning: Definieer de doelen van het project en maak een gedetailleerde planning met specifieke taken en deadlines.
 2. Toewijzing van verantwoordelijkheden: Wijs taken toe aan individuele teamleden of afdelingen, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht.
 3. Gebruik geschikte tools en technologieën: Kies de juiste tools voor projectbeheer, tijdregistratie en kostenbeheer om de efficiëntie te verbeteren.
 4. Houd regelmatig voortgangsvergaderingen: Plan regelmatige vergaderingen met het team om de voortgang te bespreken, problemen aan te pakken en eventuele wijzigingen in de planning aan te brengen.
 5. Documenteer alles: Houd alle relevante administratieve gegevens bij, inclusief projectplannen, uitgaven, gemaakte uren en andere belangrijke documentatie.
 6. Communiceer effectief: Zorg voor open communicatie tussen teamleden, stakeholders en klanten om misverstanden te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde pagina zit.

Meer over ‘Online Groei’

Als ondernemer duiken er continu nieuwe vragen en termen op die helderheid vereisen. Misschien vraag je je af wat is een eenmanszaak of wat het verschil is tussen freelance en zzp. Voor velen kan het ook een uitdaging zijn om grip te krijgen op de financiële kant van zaken, zoals het begrijpen van termen als afletteren, wat zijn baten en kostenplaats betekenis. Daarnaast zijn er ook praktische zaken zoals het bijhouden van een urenstaat en projectadministratie, of het inschatten van wachttijden belastingtelefoon.

De financiële gezondheid en groei van je onderneming hangt nauw samen met je administratie. Hierbij kun je denken aan het opstellen van een saldibalans, het omgaan met incourante voorraad en het interpreteren van wat is een bankafschrift. Ook zijn er principes zoals goed koopmansgebruik die essentieel zijn voor een gezonde bedrijfsvoering. Daarnaast kan het nuttig zijn om inzicht te hebben in concepten als tijdschrijven, proportioneel variabele kosten en vlottende passiva om je onderneming soepel te laten draaien.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is projectadministratie: een eenvoudige uitleg?

Projectadministratie is een eenvoudig deel van projectmanagement. Het helpt bij het plannen van taken, het beheren van bronnen en het rapporteren van voortgang.

2. Wat doet projectplanning in projectadministratie?

Projectplanning in projectadministratie helpt bij het opzetten van taken en zorgt ervoor dat alles op tijd klaar is.

3. Wat is taakbeheer in projectadministratie?

Taakbeheer helpt bij het volgen van de taken die moeten worden gedaan. Het zorgt ervoor dat niets wordt gemist.

4. Hoe helpt een voortgangsrapportage bij projectadministratie?

Voortgangsrapportage laat zien hoe ver je bent met het project. Het toont wat er al is gedaan en wat er nog moet gebeuren.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *