In dit artikel

Hoe Bereken Je de ROI van een WMS Systeem? (2023)

In dit artikel

Het overwegen van een Warehouse Management Systeem (WMS) voor uw bedrijf? Ik weet hoe je voelt. Het rechtvaardigen van zo’n grote investering kan uitdagend zijn. Echter, aan de hand van mijn onderzoek en ervaring, kan het berekenen van de Return On Investment (ROI) dit proces eenvoudiger maken.

In dit artikel help ik je stap voor stap door het proces van het berekenen van de ROI van een WMS, om je te helpen de waarde en winstgevendheid ervan in kaart te brengen. Benieuwd of jouw investering zich zal terugbetalen? Lees verder!

Key takeaway:

De beste WMS systeem van 2023 volgens onze test is Stockitup. Het systeem heeft veel functionaliteiten, maar is toch gebruiksvriendelijk. En een groot pluspunt: bij de installatie is persoonlijke begeleiding mogelijk.

Samenvatting

 • Een Warehouse Management Systeem (WMS) kan waarde en winstgevendheid brengen voor een bedrijf.
 • Het gebruik van een WMS systeem kan leiden tot verbeteringen in voorraadbeheer, productiviteit en klanttevredenheid, evenals kostenbesparingen.
 • Het berekenen van de Return On Investment (ROI) van een WMS – systeem vereist zorgvuldige analyse van kosten en opbrengsten, evenals het vergelijken met andere investeringsmogelijkheden.
 • Het berekenen van de ROI van een WMS – systeem is belangrijk om het management of de directie te overtuigen van de voordelen en om goedkeuring voor de investering te verkrijgen.

Elementen van het distributiecentrum die voor verbetering in aanmerking komen

Er zijn verschillende delen in het distributiecentrum die beter kunnen worden met een WMS systeem. Hier is de lijst:

 1. Voorraadbeheer: Een goede WMS kan helpen om ons voorraadbeheer efficiënter te maken.
 2. Productiviteit: Met een WMS kunnen we sneller werken, wat leidt tot hogere productiviteit.
 3. Klanttevredenheid: Betere controle over onze voorraad kan ons helpen om onze klanten beter van dienst te zijn.
 4. Kostenbesparingen: Het systeem kan ons geld besparen op de lange termijn door minder fouten en lagere kosten.
 5. Training en ondersteuning: Het kost tijd en geld om mensen te leren hoe ze het nieuwe systeem moeten gebruiken, maar dit kan ook leiden tot verbeterde vaardigheden en kennis.
 6. Implementatiekosten: De kosten om het systeem te starten, maar deze worden op termijn terugverdiend door de voordelen van het WMS.
 7. Aanschafkosten: Dit is de directe kost van het kopen van het systeem.

Berekenen van de besparingen en ROI van een WMS-systeem

Om de besparingen en ROI van een WMS-systeem te berekenen, moeten we zorgvuldig naar de kosten en opbrengsten kijken. We moeten onder andere de aanschafkosten van het systeem, de implementatiekosten en de kosten voor training en ondersteuning in kaart brengen.

Aan de opbrengstenkant kunnen we kijken naar kostenbesparingen door efficiënter voorraadbeheer, hogere productiviteit en betere klanttevredenheid. Het berekenen van de ROI kan complex zijn vanwege verschillende variabelen en factoren die van invloed kunnen zijn.

Het is belangrijk om alle kosten en opbrengsten zorgvuldig in kaart te brengen en rekening te houden met mogelijke risico’s en onzekerheden. Daarnaast is het ook nuttig om de ROI van een WMS te vergelijken met andere mogelijke investeringen om de beste keuze te kunnen maken.

Door de ROI van een WMS te berekenen, kunnen we het management of de directie overtuigen om de investering goed te keuren.

Meer over ‘WMS Systeem’

Het belang van een WMS systeem in de hedendaagse bedrijfsvoering kan niet genoeg benadrukt worden, gezien de vele voordelen die het biedt. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden en is het essentieel om het verschil tussen WMS systemen en ERP te begrijpen. Bij de implementatie van een WMS systeem is het cruciaal om te zorgen voor een naadloze integratie met bestaande systemen, en tegelijkertijd rekening te houden met de ROI.

Voor het kleinbedrijf is een investering in een WMS systeem vaak een grote stap, maar met de opkomst van e-commerce is het steeds relevanter geworden. Het real-time volgen van voorraad en zendingen wordt steeds belangrijker, evenals het vermijden van fouten bij de implementatie. Blijf ook op de hoogte van de laatste trends en overweeg de voordelen tussen cloud en on-premise WMS. Tenslotte, met de groeiende focus op duurzaamheid, is het ook essentieel om de relatie tussen duurzaamheid en WMS te begrijpen en de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een WMS systeem?

Een WMS Systeem, oftewel Warehouse Management System, is een software gemaakt om logistiek en bedrijfsprocessen in magazijnen te automatiseren.

2. Hoe bereken je de ROI van een WMS Systeem?

Je kunt de ROI, of Rendement op investering, uitrekenen met een rekenmachine. Je moet de winst van de investering min de kosten delen door de kosten van investering.

3. Kan een WMS Systeem helpen met efficiëntie?

Ja, het automatiseren van magazijnen met een WMS systeem kan de efficiëntie verhogen door processen sneller en nauwkeuriger te maken.

4. Wat is het rendement van een WMS Systeem?

Het rendement van een WMS systeem kan hoog zijn. Het hangt af van hoe goed het bedrijf de software kan gebruiken om hun processen te verbeteren.

5. Hoe selecteer ik het juiste WMS systeem voor mijn bedrijf?

Het selecteren van het juiste WMS systeem heeft te maken met de kosten, de behoeften van jouw bedrijf en hoe goed het systeem die behoeften kan vervullen.

» Referenties


Gartner. “What are Warehouse Management Systems (WMS)?”
https://www.gartner.com/reviews/market/warehouse-management-systems

» Referenties

Conclusie beste WMS systeem 2023

 • Beste WMS systeem algemeen – Stockitup
 • Beste WMS systeem voor mkb – Afosto
 • Beste WMS systeem met veel functies – Yerpa
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *