In dit artikel

Incasso Software: SaaS vs On-Premise Oplossingen (2023)

In dit artikel

Zoekt u naar de ideale incasso software voor uw bedrijf, maar weet u niet zeker of een SaaS of on-premise oplossing beter is? Dat is iets waar ik ook mee worstelde bij het beheren van mijn debiteurenadministratie.

Na veel onderzoek en vergelijking ben ik erachter gekomen dat er verschillen zijn in prijs, schaalbaarheid, beheer en beveiliging tussen beide typen software. In dit artikel leid ik u door de verschillende factoren om te overwegen bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw bedrijf.

Laten we deze puzzel samen oplossen!

Key Takeaway

De beste incasso software van 2023 volgens onze test is Payt BV. Facturen worden met 30% sneller betaald en het biedt een uitgebreid softwarepakket. Het hele financiële proces kan uit handen genomen worden.

Samenvatting

  • SaaS-oplossingen worden gehost in de cloud, terwijl On-Premise-oplossingen lokaal worden geïnstalleerd op eigen servers.
  • SaaS – oplossingen hebben meestal lagere initiële kosten en vereisen minder technisch personeel voor onderhoud en updates.
  • On-Premise-oplossingen bieden meer controle over beveiliging en kunnen maatwerk bieden, maar vereisen hogere initiële investeringen.
  • SaaS-oplossingen bieden betere mobiele toegang en integratiemogelijkheden dan On-Premise-oplossingen.

Verschillen tussen SaaS en On-Premise

– SaaS-oplossingen worden gehost in de cloud, terwijl On-Premise-oplossingen lokaal worden geïnstalleerd op eigen servers.

– SaaS-oplossingen hebben meestal lagere initiële kosten, terwijl On-Premise-oplossingen vaak een grote investering vereisen.

– Het beheer en onderhoud van SaaS-oplossingen wordt meestal verzorgd door de aanbieder, terwijl bij On-Premise-oplossingen het bedrijf zelf verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud.

– Wat betreft beveiliging bieden SaaS-oplossingen vaak meer bescherming tegen gegevensverlies en -diefstal.

– SaaS-oplossingen bieden betere mobiele toegang en integratiemogelijkheden dan On-Premise-oplossingen.

Infrastructuur

De plek van de server maakt een groot verschil tussen SaaS en on-premise. Met on-premise heb je alle hardware en software zelf in huis. Je zorgt zelf voor het onderhoud. SaaS werkt anders.

Hierbij zit alles bij de leverancier. Je hebt alleen een goede internetbrowser nodig. Dit maakt SaaS makkelijk om te gebruiken op elke plek met internet. On-premise kan alleen op de plek van de hardware.

Kosten

Er zijn verschillende kostenverschillen tussen on-premise en SaaS-oplossingen. Bij on-premise oplossingen zijn er vaak hoge initiële investeringen nodig voor hardware, softwarelicenties en implementatie.

Dit kan een grote financiële last zijn voor bedrijven die net beginnen of een beperkt budget hebben. Daarentegen worden de kosten bij SaaS-oplossingen meestal verdeeld over een maandelijkse of jaarlijkse abonnementsprijs, waardoor het gemakkelijker is om de kosten te beheersen en aan te passen aan het budget van het bedrijf.

Bovendien zijn er bij SaaS-oplossingen meestal geen extra kosten voor onderhoud en updates, omdat deze taken doorgaans worden uitgevoerd door de leverancier.

Beheer en onderhoud

Bij het beheren en onderhouden van on-premise software is het de verantwoordelijkheid van de gebruiker om ervoor te zorgen dat de hardware en software goed werken. Dit betekent dat er technisch personeel nodig is om updates uit te voeren, problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat alles soepel blijft draaien.

Dit kan extra kosten met zich meebrengen, omdat het bedrijf technische vaardigheden moet hebben of externe hulp moet inhuren.

Bij SaaS-oplossingen wordt het beheer en onderhoud meestal verzorgd door de leverancier. Zij zijn verantwoordelijk voor het updaten van de software, het verhelpen van eventuele problemen en het zorgen voor de algehele prestaties van het systeem.

Beveiliging

Bij het kiezen tussen on-premise en SaaS-oplossingen is beveiliging een belangrijke overweging. On-premise oplossingen kunnen meer controle bieden over de beveiliging, omdat de gegevens lokaal worden gehost.

Met SaaS-oplossingen worden de gegevens echter bij de leverancier gehost, wat zorgen kan oproepen over de beveiliging en privacy. Het is belangrijk om te zorgen dat de leverancier strenge beveiligingsmaatregelen heeft, zoals versleuteling van gegevens, up-to-date firewalls en toegangscontroles.

Daarnaast moet u ervoor zorgen dat uw bedrijf voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbeheer en privacy.

Mobiele toegang en integraties

Mobiele toegang en integraties zijn belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen tussen on-premise en SaaS-oplossingen voor incasso software. Met on-premise oplossingen is de toegang vaak beperkt tot de locatie waar de hardware is geïnstalleerd, terwijl SaaS-oplossingen overal toegankelijk zijn zolang er een internetverbinding is.

Dit betekent dat gebruikers met een SaaS-oplossing de software kunnen gebruiken vanaf hun mobiele apparaten, zoals smartphones of tablets. Bovendien bieden SaaS-oplossingen vaak integratiemogelijkheden met andere software en systemen, zoals boekhoudsoftware of CRM-systemen.

Hierdoor kunnen bedrijven gegevens efficiënter delen en processen stroomlijnen. Het is dus belangrijk om te evalueren of mobiele toegang en integraties essentieel zijn voor uw bedrijf voordat u een beslissing neemt over welk type oplossing te kiezen.

Overwegingen bij het kiezen van een oplossing

Bij het kiezen van een oplossing voor incasso software zijn er een aantal belangrijke overwegingen die meespelen, zoals de benodigde resources, het budget, de schaalbaarheid, toekomstige behoeften en de gebruikerservaring.

Benodigde resources

Bij het kiezen tussen SaaS en on-premise oplossingen moeten bedrijven rekening houden met de benodigde resources. Bij on-premise oplossingen zijn er vaak hoge initiële investeringen nodig voor hardware en softwarelicenties.

Daarnaast is technisch personeel nodig voor het onderhoud en de updates. Bij SaaS-oplossingen draait alle hardware en software bij de leverancier, waardoor de gebruiker alleen een up-to-date internetbrowser nodig heeft.

Dit betekent dat er minder resources nodig zijn en het bedrijf zich kan concentreren op de kernactiviteiten.

Budget

Bij het kiezen van een oplossing is het belangrijk om rekening te houden met het budget. On-premise oplossingen vereisen vaak een grote initiële investering voor hardware, softwarelicenties en implementatie.

Aan de andere kant hebben SaaS-oplossingen meestal lagere kosten omdat de hardware en software bij de leverancier draaien en je betaalt vaak een maandelijkse of jaarlijkse abonnementsprijs.

Het is dus belangrijk om zorgvuldig te evalueren welke optie binnen het budget van het bedrijf past.

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een incasso software-oplossing. Met on-premise software kan het moeilijk zijn om op te schalen, omdat er extra hardware en softwarelicenties moeten worden aangeschaft.

Bij SaaS-oplossingen is het daarentegen gemakkelijker om op te schalen, omdat de benodigde infrastructuur al aanwezig is bij de leverancier. Hierdoor kunnen gebruikers eenvoudig meer gebruikers toevoegen of de functionaliteit uitbreiden zonder extra kosten.

Dit maakt SaaS-oplossingen flexibeler en aanpasbaar aan de groeiende behoeften van een bedrijf.

Toekomstige behoeften

Bij het kiezen van een oplossing voor incasso software is het belangrijk om ook naar de toekomstige behoeften van het bedrijf te kijken. Bedrijven groeien en veranderen, dus het is essentieel om een oplossing te kiezen die kan meegroeien en kan worden aangepast aan nieuwe vereisten.

Bij SaaS-oplossingen is het vaak gemakkelijker om functionaliteit uit te breiden en meer gebruikers toe te voegen zonder extra investeringen in hardware of softwarelicenties. Daarnaast ontvangt u regelmatig updates van de software, wat betekent dat u altijd up-to-date bent met de nieuwste functies en beveiligingsmaatregelen.

Bij on-premise oplossingen kunt u meer maatwerk verwachten, maar dit kan resulteren in hogere implementatie- en onderhoudskosten. Het is belangrijk om te kiezen voor een oplossing die aan uw huidige en toekomstige behoeften voldoet, zodat u niet in de toekomst fors hoeft te investeren in aanpassingen of overstappen naar een andere oplossing.

Gebruikerservaring

Bij het kiezen van een incasso software oplossing is de gebruikerservaring een belangrijke factor om te overwegen. Het gaat erom hoe gemakkelijk en intuïtief de software is om te gebruiken.

Bij SaaS-oplossingen is de gebruikerservaring meestal erg vriendelijk omdat de software wordt ontwikkeld met het oog op gebruiksgemak.

Met SaaS-oplossingen kunnen gebruikers snel aan de slag, omdat de hardware en software al operationeel zijn bij de leverancier. Dit betekent dat er geen installatie en configuratie nodig is.

Bovendien worden updates en onderhoud meestal verzorgd door de leverancier, waardoor gebruikers zich kunnen concentreren op hun dagelijkse werkzaamheden in plaats van technische details.

Bij on-premise oplossingen kan de gebruikerservaring variëren, afhankelijk van de mate van maatwerk en configuratie. Het kan langer duren voordat de software is geïmplementeerd en geconfigureerd, en technisch personeel kan nodig zijn voor onderhoud en updates.

Meer over ‘Incasso software’

In het hedendaagse financiële landschap is het begrijpen van de incasso software noodzaak essentieel voor bedrijven. Dankzij de technologie genieten ondernemingen van de voordelen van het gebruik van incasso software. Hiermee kunnen ze een nieuwe dimensie van automatisering in incasso bereiken. Het kiezen tussen saas vs on-premise incasso software kan invloed hebben op de integratie van boekhoudsystemen en de algehele effectiviteit van uw financiële workflow.

Bij het overwegen van dergelijke software is het ook van cruciaal belang om aspecten zoals debiteurenbeheer en de veiligheid en compliance in overweging te nemen. Dit, samen met de implementatie van incasso software, kan invloed hebben op de kosten en ROI. Er zijn talloze succesverhalen die de voordelen van deze technologie benadrukken. Toch moet men waakzaam zijn voor veelvoorkomende fouten. Specifieke oplossingen zijn beschikbaar voor kleine ondernemingen, terwijl de industrie zich blijft aanpassen aan nieuwe trends. Ten slotte is een uitstekende klantenservice onmisbaar, vooral wanneer men zich waagt aan multicurrency incasso software.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Incasso Software: SaaS vs On-Premise Oplossingen?

Incasso Software: SaaS versus On-Premise Oplossingen gaat over de keuze tussen cloudoplossingen (SaaS) en lokale installatie (on-premise) voor incassosystemen en debiteurenbeheer software.

2. Wat zijn de voordelen van SaaS in tegenstelling tot On-Premise?

SaaS, of software-as-a-service, biedt toegankelijkheid vanuit elk kantoor of locatie, eenvoudige prijsopbouw, automatische updates en continuïteit door hosting in de cloud.

3. Is er een verschil in kostenstructuur tussen SaaS en On-Premise oplossingen?

Ja, bij On-Premise oplossingen moet je vaak betalen voor het ERPsysteem, de aanbesteding, installatie en het onderhoud terwijl je bij SaaS alleen betaalt voor de dienst.

4. Kan cloudgebaseerd debiteurenbeheer software helpen bij het beheer van contracten en facturatiesoftware?

Ja, online incasso software kan grip bieden op contracten en kan automatisch integreren met facturatiesoftware voor gestroomlijnd financieel beheer.

5. Is automatische incasso software veilig in een cloudoplossing?

Ja, cloudgebaseerde credit management software voldoet aan strenge veiligheidsnormen om ervoor te zorgen dat uw incassosysteem veilig en beveiligd is.

» Referenties


Victor Silva & Guilherme Horta Travassos. (2019). “Technologies to Support the Technical Debt Management in Software Projects: A Qualitative Research.” Presented at the XVIII Brazilian Symposium.
https://www.researchgate.net/publication/337778214_Technologies_to_Support_the_Technical_Debt_Management_in_Software_Projects_A_Qualitative_Research

» Referenties

Conclusie beste incasso software 2023

  • Beste incasso software voor klantbinding – Payt
  • Beste incasso software voor een snelle betaling – Payt
  • Beste incasso software voor beginners – Gaviti
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *