In dit artikel

Wat Betekent Storno in de Boekhouding?

In dit artikel

Bent u ooit een woord tegengekomen in uw boekhouding dat u niet begrijpt, zoals ‘storno’? Dit is mij ook overkomen en ik weet hoe frustrerend dat kan zijn. Daarom heb ik grondig onderzoek gedaan naar wat ‘storno’ precies betekent in de boekhoudkundige context.

In dit artikel deel ik mijn bevindingen met u, zodat u niet langer in verwarring hoeft te zijn over deze term en eventuele storno’s in uw financiële administratie correct kunt verwerken.

Klaar om uw boekhoudkennis naar een hoger niveau te tillen?.

Samenvatting

  • Een storno in de boekhouding betekent het terugdraaien van een eerdere boeking.
  • Een storno kan plaatsvinden om fouten te corrigeren of transacties terug te draaien.
  • Redenen voor een storno kunnen zijn: foutieve boeking, annulering van een transactie, terugbetalingen, of correcties en verbeteringen.

Wat is een storno?

Een storno is een term in de boekhouding. Het betekent het terugdraaien van een eerdere boeking. Dit kan gebeuren als er een fout is gemaakt. Bijvoorbeeld: je koopt iets, maar je krijgt te veel geld terug.

Dan moet de boeking worden teruggedraaid. Dus, een storno helpt bij het corrigeren van fouten.

Ook kunt u een storno zien als een soort annulering. U heeft misschien per ongeluk iets gekocht of betaald en wilt dit terugdraaien. Door een storno uit te voeren, wordt deze betaling teruggedraaid.

Het is net alsof de transactie nooit heeft plaatsgevonden. Zo kan de balans in de boekhouding weer kloppend worden gemaakt.

Redenen voor een storno

Er zijn verschillende redenen waarom een storno kan plaatsvinden in de boekhouding. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

  • Een foutieve boeking: Soms kan er per ongeluk een verkeerde boeking worden gemaakt, zoals het toewijzen van kosten aan de verkeerde rekening. In dat geval moet de boeking worden teruggedraaid en gecorrigeerd.
  • Annulering van een transactie: Als een klant een bestelling annuleert of een aankoop retourneert, kan er een storno plaatsvinden om de oorspronkelijke transactie ongedaan te maken en eventuele betalingen terug te boeken.
  • Terugbetalingen: In het geval van restituties of terugbetalingen aan klanten, kan er ook een storno plaatsvinden om het geld terug te boeken naar de juiste rekening.
  • Correcties en verbeteringen: Soms moeten bepaalde gegevens of bedragen in de boekhouding worden gecorrigeerd of verbeterd. Hierbij kan ook gebruik worden gemaakt van een storno om de foutieve post ongedaan te maken en de juiste informatie toe te voegen.

Meer over ‘Online Groei’

Online groei gaat niet alleen over het vergroten van je zichtbaarheid of het opschalen van je bedrijfsactiviteiten. Het omvat ook de fundamenten van een bedrijf, zoals het beheer van billing en inzicht in het kort vreemd vermogen. Het kan ook essentieel zijn om een efficiënte ledenadministratie te hebben, te weten wat storno is en hoe je je bedrijfsresultaat berekent. En wanneer je inzicht nodig hebt in de financiële kant, dan is een duidelijk overzicht van de winst en verliesrekening cruciaal.

Het begrijpen van administratieve details, zoals het correcte factuuradres, het belang van nettowerkkapitaal, of zelfs hoe je een loonstrook maakt kan enorm bijdragen aan de groei van je online business. Verder zijn er specifieke aspecten zoals wanneer je vrijgesteld bent van btw, wat afletteren betekent en het belang van het bijhouden van een urenstaat. Voor degenen die net beginnen, is het begrijpen van wat een eenmanszaak is, en het belang van projectadministratie tot het definiëren van wat baten zijn, essentieel voor online succes.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent storno in de boekhouding?

Storno in de boekhouding betekent een correctie of verbetering van een fout in een factuur of dagboek.

2. Hoe kan ik een automatische incasso annuleren of terugboeken?

Om een automatische incasso te annuleren of terug te boeken, moet je een ‘terugvorderen’ of ‘terugbetaling’ procedure volgen bij uw bank.

3. Wat is de rol van accountancy bij het corrigeren van fouten?

Accountancy helpt bij het herstellen en herroepen van fouten, en kan ook helpen bij het terugnemen van betalingen die niet kloppen.

4. Hoe kan ik een factuur crediteren?

Je kunt een factuur crediteren door de juiste verbetering te maken en deze vervolgens in rekening te brengen aan de klant.

5. Wat gebeurt er als ik een betaling wil annuleren?

Als je een betaling wilt annuleren, moet je de terugbetaling procedure volgen en het geld terugvorderen.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *