In dit artikel

Veiligheid en Compliance bij het Gebruik van Incasso Software (2023)

In dit artikel

Heeft u ooit te maken gehad met complexe veiligheids- en compliance vraagstukken bij het gebruik van incasso software? Ik weet hoe overweldigend het kan zijn, vooral nu de Inspectie Justitie & Veiligheid strenger toezicht gaat houden op regels in de incassobranche.

In deze blogpost help ik u om door de nieuwe regelgeving te navigeren en de risico’s van non-compliance te minimaliseren. Lees verder en ontdek hoe u uw incassodienstverlening veilig en compliant kunt maken!

Key Takeaway

De beste incasso software van 2023 volgens onze test is Payt BV. Facturen worden met 30% sneller betaald en het biedt een uitgebreid softwarepakket. Het hele financiële proces kan uit handen genomen worden.

Samenvatting

 • De nieuwe regels in de incassobranche hebben invloed op zowel grote bedrijven als het MKB. Het is belangrijk om te zorgen voor veiligheid en compliance, ongeacht de omvang van uw bedrijf.
 • Registratieplicht en naleving van wet- en regelgeving zijn essentieel bij het gebruik van incasso software. Niet-naleving kan leiden tot boetes en reputatieschade.
 • Risk compliance is cruciaal voor het beheersen en minimaliseren van risico’s in uw organisatie. Het helpt bij het voldoen aan wettelijke vereisten en zorgt voor een goede reputatie en vertrouwen bij klanten.

Nieuwe regels incassobranche relevant voor servicers en aanbieders van krediet

Registratieplicht en de gevolgen voor dienstverleners in de incassobranche, met samenhang met de Wft en een overgangsregime voor inwerkingtreding van de nieuwe regels.

Scope

De nieuwe regels hebben een grote invloed. Ze raken iedereen die deel uitmaakt van de incassobranche. Dit geldt voor servicers en aanbieders van krediet. Niet alleen moeten zij zich aan deze regels houden, maar zij moeten er ook voor zorgen dat hun software voldoet.

Hier komt “Governance, Risk en Compliance” (GRC) om de hoek kijken. GRC houdt in dat bedrijven de regels volgen, risico’s in de hand houden en zorgen voor kwaliteit. Dit is belangrijk voor de veiligheid en compliance bij het gebruik van incasso software.

Elk incassobedrijf moet aan deze eisen voldoen. Zo zorgt het ervoor dat alles eerlijk en veilig verloopt. Zo voelen klanten zich veilig bij het betalen van hun facturen.

Registratieplicht en de gevolgen

Als aanbieder van krediet of incasso software ben je verplicht om te voldoen aan de registratieplicht in de incassobranche. Dit betekent dat je je moet inschrijven bij de Inspectie Justitie & Veiligheid en onderworpen wordt aan toezicht.

Als je niet aan deze plicht voldoet, kunnen er gevolgen zijn, zoals boetes of het verlies van je licenties. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels en tijdig actie te ondernemen om aan de registratieplicht te voldoen.

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en informatie op orde hebt en neem contact op met de juiste instanties voor begeleiding en ondersteuning.

Samenhang met de Wft

De nieuwe regels in de incassobranche hebben ook samenhang met de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit betekent dat servicers en aanbieders van krediet niet alleen moeten voldoen aan de specifieke verplichtingen voor incassodienstverlening, maar ook aan de eisen die gesteld worden in de Wft.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze wetgeving en ervoor te zorgen dat uw organisatie compliant is. Zo voorkomt u problemen en juridische vraagstukken en zorgt u voor een goede bedrijfsvoering.

Inwerkingtreding en overgangsregime

Vanaf een bepaalde datum gaan de nieuwe regels voor de incassobranche gelden. Dit betekent dat incassobedrijven en dienstverleners aan specifieke vereisten moeten voldoen. Er is ook een overgangsregeling voor bedrijven die al actief zijn in de branche.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen en om eventuele aanpassingen te maken om aan de nieuwe regels te voldoen.

Wat kunt u nu al doen?

U kunt nu al actie ondernemen om ervoor te zorgen dat uw gebruik van incasso software veilig en in overeenstemming is met de regels. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

 1. Zorg voor een goede governance en risicobeheer binnen uw organisatie.
 2. Implementeer kwaliteitszorgmaatregelen om ervoor te zorgen dat uw dienstverlening aan de normen voldoet.
 3. Gebruik GRC compliancetools om uw compliance management te ondersteunen.
 4. Bepaal een klantacceptatiebeleid dat voldoet aan wettelijke vereisten.
 5. Bescherm persoonlijke gegevens en waarborg vertrouwelijkheid bij het gebruik van de software.
 6. Stel juridische procedures op voor situaties waarin incasso nodig is.
 7. Voer audits en inspecties uit om naleving van wet – en regelgeving te controleren.

Risk compliance: hulp bij uw compliance management

Risk compliance is van cruciaal belang voor uw bedrijf, ongeacht de grootte, en kan u helpen bij het effectief beheren van uw compliance-processen.

Waarom is risk compliance belangrijk?

Risk compliance is belangrijk omdat het helpt bij het beheersen en minimaliseren van risico’s in een organisatie.

Het naleven van wet- en regelgeving zorgt ervoor dat een bedrijf voldoet aan de eisen die worden gesteld aan bijvoorbeeld gegevensbescherming en financiële controle. Het voorkomt juridische problemen en mogelijke boetes.

Daarnaast draagt risk compliance bij aan een goede reputatie en vertrouwen bij klanten en andere stakeholders. Het laat zien dat een organisatie ethisch en verantwoordelijk handelt.

Ook voor het MKB

Als het gaat om veiligheid en compliance bij het gebruik van incasso software, is het belangrijk om te weten dat deze kwesties niet alleen relevant zijn voor grote bedrijven, maar ook voor het MKB.

Of je nu een klein bedrijf of een grote onderneming bent, veiligheid en compliance zijn van cruciaal belang. De nieuwe regels in de incassobranche hebben gevolgen voor zowel servicers als aanbieders van krediet, inclusief het MKB.

Daarom is het essentieel dat ook kleine bedrijven zich bewust zijn van de regelgeving en ervoor zorgen dat ze compliant zijn met de wetgeving. Veiligheid en compliance moeten altijd een prioriteit zijn, ongeacht de omvang van je bedrijf.

Compliance in de praktijk

Compliance in de praktijk is erg belangrijk, vooral als het gaat om het gebruik van incasso software. Als bedrijf moet je ervoor zorgen dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving omtrent incasso, anders loop je het risico op boetes en reputatieschade.

Om compliant te blijven, moet je goed op de hoogte zijn van de regels en deze nauwkeurig volgen. Dit kan betekenen dat je jouw processen en systemen moet aanpassen, training moet geven aan medewerkers en regelmatig controles uitvoert om ervoor te zorgen dat alles in orde is.

Het is ook belangrijk om een goede samenwerking te hebben met een neutrale derde partij, die kan helpen bij het naleven van de regels en het behalen van goede resultaten bij incasso.

Meer over ‘Incasso software’

In het hedendaagse financiële landschap is het begrijpen van de incasso software noodzaak essentieel voor bedrijven. Dankzij de technologie genieten ondernemingen van de voordelen van het gebruik van incasso software. Hiermee kunnen ze een nieuwe dimensie van automatisering in incasso bereiken. Het kiezen tussen saas vs on-premise incasso software kan invloed hebben op de integratie van boekhoudsystemen en de algehele effectiviteit van uw financiële workflow.

Bij het overwegen van dergelijke software is het ook van cruciaal belang om aspecten zoals debiteurenbeheer en de veiligheid en compliance in overweging te nemen. Dit, samen met de implementatie van incasso software, kan invloed hebben op de kosten en ROI. Er zijn talloze succesverhalen die de voordelen van deze technologie benadrukken. Toch moet men waakzaam zijn voor veelvoorkomende fouten. Specifieke oplossingen zijn beschikbaar voor kleine ondernemingen, terwijl de industrie zich blijft aanpassen aan nieuwe trends. Ten slotte is een uitstekende klantenservice onmisbaar, vooral wanneer men zich waagt aan multicurrency incasso software.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent veiligheid en compliance bij het gebruik van incasso software?

Veiligheid en compliance bij het gebruik van incasso software betekent dat de software voldoet aan wet en regelgeving. Het zorgt ook voor persoonlijke gegevensbescherming.

2. Hoe kan druk uitoefenen en manipulatief gedrag worden voorkomen bij het gebruik van incasso software?

Door AVG-compliance te volgen, kan druk uitoefenen en manipulatief gedrag worden gestopt. Dit houdt normoverschrijdend gedrag in toom.

3. Hoe beschermt incasso software persoonlijke gegevens?

Incasso software gebruikt AVG-compliance om persoonlijke gegevens te beschermen. Het zorgt voor de veiligheid van betalingsverkeer en gegevens van debiteuren.

4. Wat is normoverschrijdend gedrag bij het gebruik van incasso software?

Normoverschrijdend gedrag bij het gebruiken van incasso software kan druk uitoefenen of manipulatief zijn. Volgen van wet en regelgeving helpt dit voorkomen.

» Referenties


Victor Silva & Guilherme Horta Travassos. (2019). “Technologies to Support the Technical Debt Management in Software Projects: A Qualitative Research.” Presented at the XVIII Brazilian Symposium.
https://www.researchgate.net/publication/337778214_Technologies_to_Support_the_Technical_Debt_Management_in_Software_Projects_A_Qualitative_Research

» Referenties

Conclusie beste incasso software 2023

 • Beste incasso software voor klantbinding – Payt
 • Beste incasso software voor een snelle betaling – Payt
 • Beste incasso software voor beginners – Gaviti
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *