In dit artikel

Wat Is Omzetbelasting en Hoe Bereken Je Het?

In dit artikel

Omzetbelasting is de belasting die wordt geheven over de omzet die een bedrijf behaalt. Benieuwd naar waarom het wordt geheven en hoe je het berekent? Lees verder!

Definitie van omzetbelasting

Omzetbelasting is een soort belasting die bedrijven betalen. Het is ook bekend als BTW. Mensen betalen deze belasting als ze iets kopen. Het bedrijf voegt de belasting toe aan de prijs van het product.

Daarna geeft het bedrijf het geld aan de Belastingdienst. Dit geld helpt de overheid bij het betalen van dingen zoals scholen en ziekenhuizen. Alle bedrijven in Nederland moeten omzetbelasting betalen.

Waarom wordt omzetbelasting geheven?

Omzetbelasting is er voor een reden. De overheid gebruikt dit geld om dingen te doen voor ons land. Zo betalen ze bijvoorbeeld leraren, dokters en bouwen ze wegen. Omzetbelasting is een manier voor de overheid om geld te krijgen.

Dit geld komt van bedrijven die spullen of diensten verkopen. Elk bedrijf moet een deel van het geld dat ze verdienen aan de overheid geven. Dit heet omzetbelasting.

Hoe bereken je omzetbelasting?

Omzetbelasting berekenen is eigenlijk heel eenvoudig. Je vermenigvuldigt het bedrag van je omzet met het btw-percentage en dat is het bedrag dat je moet afdragen aan de Belastingdienst.

Wil je weten hoe je dit precies doet? Lees dan snel verder!

Formule voor het berekenen van omzetbelasting

Omzetbelasting berekenen is niet zo moeilijk als het lijkt. Hier is de formule die je kunt gebruiken:

 1. Begin met het bepalen van de verkoopprijs van jouw product of dienst.
 2. Vermenigvuldig de verkoopprijs met het btw-tarief in decimale vorm. Het btw-tarief kan variëren, afhankelijk van het soort goederen of diensten dat je aanbiedt.
 3. Het bedrag dat je krijgt door de verkoopprijs te vermenigvuldigen met het btw-tarief is het btw-bedrag.
 4. Voeg het btw – bedrag toe aan de verkoopprijs om de totale prijs inclusief btw te krijgen.

Voorbeelden van omzetbelastingberekeningen

Omzetbelasting kan soms verwarrend zijn, dus hier zijn enkele voorbeelden om het concept beter uit te leggen.

Product/ServicePrijs zonder OmzetbelastingOmzetbelastingpercentageOmzetbelastingTotaalprijs
Jas€10021%€21€121
Boek€209%€1.80€21.80
Restaurant maaltijd€5021%€10.50€60.50
Fietsreparatie€3021%€6.30€36.30

Om de omzetbelasting te berekenen, vermenigvuldig je gewoon de prijs zonder omzetbelasting met het omzetbelastingpercentage. Voeg dat bedrag vervolgens toe aan de oorspronkelijke prijs om de totale prijs te krijgen.

Aangifte doen van omzetbelasting

Het doen van aangifte van omzetbelasting is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Lees verder om te ontdekken wat het proces inhoudt en welke deadlines en vereisten er zijn.

Belastingaangifteproces voor omzetbelasting

Het belastingaangifteproces voor omzetbelasting is belangrijk voor zowel ondernemers als particulieren. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen:

 • Houd je administratie bij en zorg ervoor dat al je transacties zijn gedocumenteerd.
 • Verzamel alle verkoopfacturen die je hebt uitgegeven en alle inkoopfacturen die je hebt ontvangen.
 • Bereken het totale bedrag van de omzetbelasting die je zou moeten betalen door het btw – percentage toe te passen op de netto verkoopprijs.
 • Trek het totale bedrag van de omzetbelasting dat je in rekening hebt gebracht van het totaal af dat aan jou in rekening is gebracht (btw-verrekening).
 • Als het verschil positief is, moet je dit bedrag overmaken naar de Belastingdienst.
 • Als het verschil negatief is, heb je mogelijk recht op teruggave van omzetbelasting. Dien hiervoor een verzoek in bij de Belastingdienst.
 • Doe op tijd aangifte van omzetbelasting volgens de vastgestelde deadlines.

Deadlines en vereisten voor aangifte

Als ondernemer moet je op tijd je aangifte voor omzetbelasting indienen. De deadline hiervoor is meestal het einde van elk kwartaal. Het is belangrijk om deze deadline te halen, omdat je anders een boete kunt krijgen van de Belastingdienst.

Naast het indienen van je aangifte moet je ook aan bepaalde vereisten voldoen. Zo moet je alle inkomsten en uitgaven nauwkeurig bijhouden en bewaren. Ook moet je ervoor zorgen dat je facturen aan de wettelijke eisen voldoen, zoals het vermelden van het btw-bedrag.

Door op tijd en correct aan deze deadlines en vereisten te voldoen, voorkom je problemen met de Belastingdienst.

Meer over ‘Online Groei’

Als je je ooit hebt afgevraagd wat giraal geld is of wie precies een crediteur is, dan ben je bij ons aan het juiste adres. We duiken dieper in verschillende onderwerpen zoals het verzamelinkomen, het belang van een kruispost en de nuances van factureren. Daarnaast leggen we ook de stappen uit om je jaarrekening te deponeren en ontrafelen we de mysteries van omzetbelasting.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Of je nu tips nodig hebt over strokenplanning, een duidelijk declaratieformulier wilt opstellen, of een planning wilt maken in Excel, wij hebben de antwoorden. Bovendien verkennen we de principes van projectmatig werken, verklaren we wat inkomstenbelasting en debiteuren zijn en leiden we je door het proces van het schrijven van een effectief bezwaarschrift. En als je ooit hebt willen weten wat een grootboek is, hebben we daar ook een gids voor.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is omzetbelasting en hoe bereken je het?

Omzetbelasting, ook bekend als BTW, is een belasting die bedrijven aan de overheid betalen. Je berekent het door het btw-percentage te vermenigvuldigen met je bedrijfskosten.

2. Hoe kan ik btw berekenen voor een eenmanszaak?

Voor een eenmanszaak bereken je de btw door de kosten van je goederen of diensten te vermenigvuldigen met het btwtarief. Je kunt hiervoor ook een calculator gebruiken.

3. Wat betekent inclusief en exclusief btw?

“Inclusief btw” betekent dat de prijs de btw al bevat. “Exclusief btw” betekent dat de btw nog bij de prijs moet worden opgeteld.

4. Hoe kan ik mijn btw-aangifte berekenen?

Je kunt je btw-aangifte berekenen door het totale bedrag dat je hebt verdiend te nemen en daar het juiste belastingtarief op toe te passen.

5. Wat is een handige tool voor omgekeerde btw-berekening?

Er zijn veel online tools beschikbaar die kunnen helpen bij het omgekeerde berekenen van btw. Deze tools nemen de totale prijs en berekenen hoeveel btw erin zit.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *