In dit artikel

Hoe Werkt Antivirus Software: Een Technische Uitleg (2023)

In dit artikel

Antivirus software werkt door middel van signature-gebaseerde detectie, sandbox techniek en analyse van gedrag. Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees verder!

Signature-gebaseerde detectie

Bij Signature-gebaseerde detectie gaat het om het zoeken naar bekende virussen. Hiervoor gebruikt de antivirussoftware een grote lijst met viruscodes. Elke code is uniek voor een specifiek virus.

De software kijkt of er in je computer codes zitten die matchen met die op de lijst. Als dat zo is, heb je een virus. Deze manier werkt goed voor oude virussen.

Key Takeaway

De beste Antivirus Software van 2023 volgens onze test is Surfshark Antivirus software. Dit is lichte, schone en gebruiksvriendelijke software. Het is een complete tool die je ook gratis kan proberen.

Maar er is een nadeel. Nieuwe virussen die nog niet op de lijst staan, kan de software niet vinden. Daarom moet de lijst met viruscodes altijd actueel zijn. Het is dus heel belangrijk om je antivirussoftware regelmatig bij te werken.

Goede antivirussoftware doet dit automatisch voor je.

Sandbox techniek

De sandbox techniek is een slimme manier om je computer te beschermen. Deze techniek houdt in dat de antivirussoftware nieuwe of onbekende programma’s in een veilige omgeving laat draaien.

Dit heet een ‘sandbox’. De sandbox is afgesloten van de rest van je computer. Hier kan het programma geen schade aanrichten. De software kijkt wat het programma doet in de sandbox.

Is het gedrag van het programma verdacht? Dan zorgt de antivirussoftware ervoor dat het programma stopt voordat het je computer kan beschadigen. Het fijne is dat je computer door deze techniek veilig blijft, zelfs als er nieuwe virussen opduiken.

Zo hoef je niet constant bang te zijn voor nieuwe online bedreigingen.

Analyse van gedrag

Bij de analyse van gedrag wordt het gedrag van programma’s op je computer gecontroleerd om verdachte activiteiten op te sporen. Antivirussoftware maakt gebruik van deze techniek om nieuwe en onbekende bedreigingen te detecteren die mogelijk nog niet zijn opgenomen in de viruslijsten.

Het houdt voortdurend in de gaten hoe programma’s zich gedragen en zoekt naar afwijkend gedrag dat kan wijzen op een malware-infectie. Op deze manier kan antivirussoftware snel reageren op nieuwe cyberdreigingen en je beschermen tegen schadelijke software.

Meer over ‘Antivirus software’

Wanneer we nadenken over de bescherming van onze apparaten, is het belangrijk om te begrijpen waarom antivirus software noodzaak is. Veel mensen vragen zich af over de werking van antivirus software en wat het verschil is tussen gratis vs betaalde antivirus. Voordat je besluit een antivirus op je apparaat te installeren, is het nuttig om meer te weten over de installatie van antivirus software en hoe deze kan interageren met je systeemprestaties. Het is ook essentieel om te beseffen hoe online privacy wordt beïnvloed door antivirus software en de misvattingen die daaromheen bestaan.

Terwijl sommige gebruikers specifiek zoeken naar antivirus software voor Mac, zijn anderen meer geïnteresseerd in de bescherming van mobiele apparaten. Het is ook belangrijk om het onderscheid te kennen tussen antivirus en firewalls, en het voordeel van real-time bescherming te begrijpen. Als je geïnteresseerd bent in de oorsprong van deze software, dan zal de geschiedenis van antivirus software je zeker fascineren. Voor bedrijfseigenaren is het kiezen van de juiste antivirus software cruciaal. Tenslotte is het van groot belang te beseffen dat regelmatige updates essentieel zijn, en dat cloud-gebaseerde antivirus een nieuwe trend is die extra aandacht verdient.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een antivirusprogramma?

Een antivirusprogramma is beveiligingssoftware die helpt bij het beschermen van je computer tegen cyberaanvallen, computervirussen, en digitale bedreigingen.

2. Hoe zorgt een antivirusprogramma voor internetbeveiliging?

Een antivirusprogramma zorgt voor internetbeveiliging door het detecteren en voorkomen van malwarebescherming, phishingaanvallen, en computervirussen.

3. Wat betekent cyberbeveiliging?

Cyberbeveiliging houdt in het beschermen van gegevens op het netwerk tegen cybercriminaliteit zoals datalekken, digitale bedreigingen en het waarborgen van online veiligheid.

4. Wat doet een antivirusprogramma voor mijn privacybescherming?

Voor privacybescherming kan een antivirusprogramma je persoonlijke gegevens beveiligen tegen cyberaanvallen en zorgen voor gegevensbeveiliging.

5. Hoe werkt de malware detectie in een antivirusprogramma?

Malware detectie in een antivirusprogramma werkt door continu te zoeken naar tekenen van kwaadaardige software, genaamd malware, in je computer.

6. Wat is een firewall in termen van netwerkbeveiliging?

Een firewall in termen van netwerkbeveiliging is een tool die helpt om je computer te beschermen tegen ongewenste toegang en aanvallen van buitenaf.

» Referenties


David Maimon. “Existing Evidence for the Effectiveness of Antivirus in Preventing Cyber Crime Incidents.” Georgia State University.
https://scholarworks.gsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1000&context=ebcs_tools

» Referenties

Conclusie beste Antivirus Software 2023

  • Beste Antivirus Software voor complete bescherming – Surfshark
  • Beste Antivirus Software met garantie – McAfee
  • Beste Antivirus Software voor Mac en Apple – Intego
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwonlinegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is de trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij software, gadgets, voeding en sport (crossfit). Met onze ervaringsreviews op Jouwonlinegroei.nl helpen we je om de beste software voor jouw online groei te kiezen. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail info@jouwonlinegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *